Τα ευρωπαϊκά συναισθήματα για τον μουσουλμανισμό

Η αιματηρή επίθεση με τους 12 νεκρούς στα γραφεία του Charlie Hebdo έγινε η αφορμή για μια ανάλυση του μουσουλμανισμού και του φανατικού ισλαμισμού στην Ευρώπη από την Wall Street Journal, βάσει δύο πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος οι δημοσκοπήσεις αυτές που έγιναν πριν από την επίθεση, λένε πολλά για τις σχέσεις Γαλλίας και μουσουλμανικού κόσμου, καθώς η χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Δημοσκόπηση του ICM Research που έγινε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 16% των Γάλλων είχε μια “ευνοϊκή” άποψη για το ισλαμικό κράτος. Περισσότερο από το 27% των ηλικιών 18 έως 24 δήλωσαν ότι βλέπουν το εξτρεμιστικό κίνημα ευνοϊκά, ενώ το 22% των 25-έως-34-ετών ανέφεραν θετική άποψη. Ήταν το υψηλότερο «ευνοϊκό» ποσοστό ανάμεσα σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις. Αντίθετα, μόνο το 2% των Γερμανών και το 7% των Βρετανών ανέφεραν θετική άποψη για τον εξτρεμιστικό κίνημα. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Robin Wright, υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στη Γαλλία, ποσοστό που είναι περίπου το 10% της χώρας των 64 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Ισλάμ έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία της Γαλλίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μετανάστευσης, αλλά και λόγω του προσηλυτισμού.

Την ίδια ώρα πολλοί μουσουλμάνοι στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή καταδικάζουν την επίθεση της Τετάρτης. “Είμαι πολύ θυμωμένος. Αυτοί είναι εγκληματίες, βάρβαροι. Έχουν πουλήσει την ψυχή τους στην κόλαση. Αυτό δεν είναι ελευθερία. Αυτό δεν είναι το Ισλάμ, και ελπίζω ότι οι Γάλλοι θα βγει ενωμένοι στο τέλος όπου αυτού», δήλωσε ο Hassen Chalghoumi, ιμάμης του τζαμιού Drancy στο Παρίσι. Αλλά κατά το παρελθόν έτος, η Γαλλία έχει γίνει γόνιμο έδαφος για την στράτευση τζιχαντιστών, αναφέρει ο Ράιτ. Σχεδόν 1.000 Γάλλοι φέρεται να προσπάθησαν να ενταχθούν στα διάφορα εξτρεμιστικά κινήματα που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, σε μια άλλη δημοσκόπηση του περασμένου έτους, η Γαλλία είχε επίσης τη λιγότερο επικριτική στάση των μουσουλμάνων μεταξύ επτά μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Έρευνα του Global Attitudes διαπίστωσε ότι το 72% των Γάλλων είχε θετική άποψη για τους μουσουλμάνους. Και στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το αντιμουσουλμανικό συναίσθημα ήρθε από τα Δεξιά. Ο συνολικός εθνικός μέσος όρος του αντι-μουσουλμανικού συναίσθηματος ήταν 27%.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *