Λίγα λόγια για την Πρωτομαγιά

Ξημερώνει Πρωτομαγιά και φέτος.Ακόμη μιά επέτειος στην βαριά σκιά των μνημονίων που καταδυναστεύουν την ζωή μας.

Ημέρα μνήμης,που δυστυχώς στις μέρες μας παρότι επίκαιρα όσο ποτέ τα αιτήματα των εργατών της εποχής έχει περιέλθει σε …
ένα είδος γιορτής της άνοιξης ή σε μιά ακόμη σεμνή και θλιβερή διαμαρτυρία των εκάστοτε καπηλευτών της.

Εύκολα δυστυχώς οι περισσότεροι λησμόνησαν τους αγώνες και τις θυσίες των εργατών του Σικάγο το 1886.Και πλέον τα αυτονόητα έγιναν και αυτά διεκδικήσιμα,ή απωλεσθέντα.

Και ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε,είναι η προσφορά των αναρχικών της εποχής,όπως καί των κομμουνιστών και δημοκρατών και η σύνδεσή τους με τους αγώνες των εργατών,που στις μέρες μας κάποιοι σκόπιμα και άλλοι όχι προσπαθούν να αποκρύψουν.

ολλά είναι τα γεγονότα που σημαδεύουν την ελληνική ιστορία που αφορά τους Μάηδες και τους αγώνες τους.

Απο την δολοφονία(;)του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη ώς τις μεγάλες απεργίες του 1936,όπου οι πρόγονοί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πολυβόλα της χωροφυλακής.

Δέν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και την εκτέλεση 200 ανθρώπων το 1944 στην Καισαριανή,ανήμερα της Πρωτομαγιάς απο τους φασίστες ναζί.

Γι’αυτό η Πρωτομαγιά δέν είναι γιορτή.Δέν είναι αργία.Και φυσικά δέν είναι μόνο μία απεργία.

Είναι μνημείο αντίστασης και αντίδρασης των καταπιεσμένων ενάντια στους δυνάστες τους.Η εξέγερση των δούλων της μισθωτής σκλαβιάς εναντίον των αφεντικών.Ταυτόχρονα είναι και μνημόνευση όλων των νεκρών και ζωντανών αγωνιστών που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Και μιά ακόμη απόδειξη πως η βία δεν προκαλείται απο τους εξεγερμένους και τους αντιφρονούντες,μα απο το κράτος και τους ολιγάρχες,τα αφεντικά και τους προστάτες τους.Την τάξη εκείνη που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους όλου του κόσμου,απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει τα άπληστα συμφέροντά της.

Σήμερα που γύρω μας γκρεμίζονται τα δικαιώματά μας και καταπατούνται οι όποιες ελευθερίες,σήμερα που δίπλα μας ξεφυτρώνουν Μανωλάδες και φάμπρικες όπου επικρατούν συνθήκες σκλαβιάς.

Σήμερα που δολοφονούνται εργάτες,μετανάστες και αυτοκτονεί κοσμάκης.

Σήμερα που το απάνθρωπο καπιταλισττκό και αντιδημοκρατικό κτήνος επιτίθεται με λύσσα στους φτωχούς και απόκληρους του κόσμου.

Σήμερα που καταρρέει ο ψεύτικος κόσμος της ευμάρειας και οι εχθροί μας αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα των Μάηδων του κόσμου και της ιστορίας των ανθρώπινων διεκδικήσεων.

Απο την εργατική Πρωτομαγιά των ΗΠΑ,τις απεργίες του ’36,τον Μάη του ’68,την μητέρα Παρισινή Κομμούνα,το Πολυτεχνείο,τους γενναίους του Ισπανικού εμφυλίου,την επανάσταση των αγροτών του Ζαπάτα,τους σκληρούς αγώνες των ανθρακωρύχων της Ευρώπης,τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής,τις διεκδικήσεις και τις δολοφονίες των αφρικανών εργατών και τους ακτιβιστές της πλάσης το μήνυμα είναι ένα:

Απευθύνεται στους όπου γης νοικοκυραίους,γραμματείς και φαρισαίους.

Η άνοιξη δέν έρχεται τον Μάη.Η πραγματική Άνοιξη θα έρθει όταν οι καταπιεστές μας θα βρεθούν απέναντι απο τις κάννες των δικών μας όπλων.

Και τότε ακόμη κι άν χάσουμε θα έχουμε ήδη νικήσει…

athens.indymedia.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *