Η ΕΚΤ θα είχε πρόβλημα αν απέρριπτε χρεοκοπημένα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση

Σε πανικό η ΕΚΤ

Γράφει ο Αδαμάντινος

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθαρίζει sε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland πως δεν θα μπορούσε η ΕΚΤ να δεχθεί χρεοκοπημένα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να….
παρέμβουν και να διορθώσουν τα πράγματα στην Ελλάδα.

Xαρακτηριστικά είπε:

«Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχθούμε τα χρεοκοπημένα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τότε να παρέμβουν για να διορθώσουν την κατάσταση. Θα πρέπει να φροντίσουν το ευρωσύστημα να λάβει εχέγγυα τα οποία μπορεί να δεχθεί».

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να μιλάνε με μία φωνή στα ευαίσθητα θέματα, όπως η κρίση” επανέλαβε και τόνισε πως το ευρώ δεν είναι σε κίνδυνο.

Σχετικά με την αντίθεση της ΕΚΤ στη συμμετοχή των ιδιωτών, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε:

«Σε όλον τον κόσμο, η καλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι η άμεση ξένη επένδυση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επιστροφή στην χρηματοδότηση από την αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα».

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι… Ο Trichet λέει μισές αλήθειες.

Η Ελλάδα υπέγραψε ένα μνημόνιο. Οι ελληνικές τράπεζες όχι. Αυτό σημαίνει, ότι αν η ΕΚΤ απορρίψει να δανειοδοτήσει ελληνικά χρεοκοπημένα ομόλογα τραπεζών, αυτές θα μπορούσαν να το ζητήσουν απο αλλού. Η Ρωσία και η Κίνα π.χ. θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα μέσω της στήριξης των ελληνικών τραπεζών και να ελέγξουν τη πολιτική της ενέργειας στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε ήδη να το έχουν σκεφτεί αυτό κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις, ιδιαίτερα η Eurobank και η ΑΤΕ, που δεν πέρασαν τα stress tests.

Αν η ελλάδα κάνει ποτέ μια “αντρική χρεοκοπία” τα ευρώ θα βυθιστεί στην άβυσσο. Εκατοντάδες δίς ευρώ θα είναι η ζημιά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, που θα βυθιστεί στο χάος. Το ντόμινο έχει ήδη ξεκινήσει και ένα καλό “σπρώξιμο” θα επιταχύνει τη πτώση του, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε βάθος χρόνου, από τη στιγμή που η ευρωζώνη δεν έχει κοινή οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, ενώ δεν φαίνεται και να βιάζεται να πάρει καμμία απόφαση πρός αυτή τη κατεύθυνση.

Η συμμετοχή ιδιωτών σε άμεσες επενδύσεις με παραχωρήσεις κρατικών κυριαρχικών δικαιωμάτων π.χ. της ελλάδας. όπως και άλλων χωρών τών PIGS, ελαττώνει μεν το ρίσκο της ΕΚΤ παρατείνοντας τη ζωή του ευρώ, ευνοεί όμως τη μεταφορά πλούτου σε ιδιώτες σε χαμηλες τιμές. Αυτό όμως δεν οδηγεί σε αύξηση της αναταγωνιστικότητας καμμιάς χώρας που δεν έχει υποδομές σε “έρευνα και ανάπτυξη”.

Η υπογραφή απο τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των δύο μνημονίων – δύο ήπιων αναδιαρθρώσεων χρέους – έγινε χωρίς ουσιαστικό οικονομοπολιτικό κέρδος για την ελλάδα, παρόλα όσα ακούγονται κατά καιρούς. Μόνο οι δανειστές εξασφαλίστηκαν.

Παρατηρείστε με τη δέουσα προσοχή ότι ο όρος “έρευνα και ανάπτυξη” δεν αναφέρεται πουθενά στα μνημόνια ή στις δηλώσεις της ΕΚΤ ή στι δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών σαν ο σημαντικότερος παράγων σταθεροποίησης του ευρώ και ανάπτυξης υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Το πρόβλημα της επιβίωσης του ευρώ φαίνεται ότι κανείς τελικά σε βάθος χρόνου δεν θέλει να επιλυθεί.

Mια κατάρρευση του ευρώ θα ήταν ευχής έργο για την ελλάδα, που θα πλήρωνε φτηνότερα ή καθόλου δάνεια για όσα χρέη της είναι σε ευρώ. Αυτό υπό την προυπόθεση ότι δεν θα αποχωρήσει μόνη της απο το ευρώ και πρίν αυτό καταρρεύσει.

Μια επιλεκτική χρεοκοπία – στάση πληρωμών της ελλάδας σε χρέη που είναι σε δολλάρια θα ήταν πραγματικά κάτι πολύ έξυπνο. Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι εξηγείται και η επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον στην ελλάδα, διότι το κυπριακό μάλλον έχει κλείσει σαν θέμα από χρόνια.

Η ΕΚΤ και η ευρωζώνη φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για την άμεση μεταφορά πλούτου στα χέρια ημετέρων μέσω ενός σκηνικού καταστροφής και ευκαιριακών αρνητικών αντιδράσεων τών αγορών. Αυτό είναι και το τελικό συμπέρασμα.

Η ελλάδα θα πρέπει σύντομα να προηγηθεί των γεγονότων, όπως και οι άλλες PIGS αλλοιώς δεν θα υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς μαζί τους με σοβαρότητα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *