Πράξεις μετά τις δηλώσεις Κέρι περιμένει ο Άσαντ

Υποβάθμισε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τις δηλώσεις του… υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον οποίο ο σύρος πρόεδρος πρέπει να συμμετάσχει στις
διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να προχωρήσει μια πολιτική μετάβαση. Όπως τόνισε ο Άσαντ, θα περιμένει πρώτα να δει πράξεις.

Σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από τη συριακή κρατική τηλεόραση, ο σύρος πρόεδρος υπογράμμισε: «Οι διακηρύξεις από το εξωτερικό δεν μας αφορούν».

«Καταγράφουμε πάντα τις τοποθετήσεις, αλλά οφείλουμε να περιμένουμε να γίνουν πράξεις και κατόπιν να αποφασίσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, τα σχόλια του οποίου μετέδωσε επίσης το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

Σε μια συνέντευξή του στο CBS η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Κέρι δεν επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι ο Άσαντ έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. «Πρέπει να διαπραγματευθούμε εν τέλει», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον προτίθεται να συζητήσει με τον Άσαντ. Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, εξερευνούν τρόπους να ξαναρχίσει η διπλωματική διαδικασία και να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους.

Ο Άσαντ εκτίμησε ότι η όποια αλλαγή της συμπεριφοράς της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Συρία θα ήταν θετική.

Όμως τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Συρία, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο η Δαμασκός αναφέρεται συλλήβδην στους μαχητές που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρόσκληση της Μόσχας για συνομιλίες

Την ίδια ώρα, η διπλωματία της Ρωσίας προσκάλεσε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα στη Μόσχα για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη συμμετοχή ορισμένων στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης κι εκπροσώπων της Δαμασκού, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, τον Ιανουάριο, αποφεύχθηκε ηθελημένα από τις σημαντικότερες πολιτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης ενώ δεν συμμετείχε κανένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ ανέφερε ότι η Μόσχα έστειλε προσκλήσεις στον ντε Μιστούρα και «σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και παρατάξεων της [συριακής] αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες συνομιλίες, οι οποίες αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν περίπου έναν μήνα μετά τον πρώτο γύρο, προγραμματίζεται τώρα να γίνουν στις αρχές του Απριλίου.

«Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου», διευκρίνισε ο Γκατίλοφ.

Η Μόσχα αποτελεί έναν από τους κυριότερους υποστηρικτές του Άσαντ σε διεθνές επίπεδο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *