Τρόικα και πιέσεις επιστρέφουν

Σήμερα ξεκινά επισήμως ο έλεγχος εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.
Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με σημείο αιχμής την υστέρηση στα έσοδα, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,…
οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επαναφέρουν το αίτημα για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, με κεντρικό επιχείρημα την αποτυχία της ελληνικής έμπνευσης εφεδρείας και της νέου τύπου εφεδρείας. Επίσης, αναμένεται να θέσουν ερωτήσεις σε σχέση με την κυοφορούμενη φορολογική μεταρρύθμιση και να ζητήσουν εξηγήσεις για την παραβίαση των προθεσμιών σε σχέση με ανοίγματα επαγγελμάτων και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο.
Ένα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορά τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, στη βάση των οποίων θα γίνει «σφαγή» γενικών γραμματέων, ενώ με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς δεν έχει φύγει ακόμη κανείς από τη θέση του. Άλλο ζήτημα που θα αποτελέσει ζήτημα διαβουλεύσεων είναι τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια η είδηση θα έλθει από το «ναι» ή το «όχι» της τρόικας στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για μια νέα ρύθμιση σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε να καθιερωθούν πολλές δόσεις για να διευκολυνθούν μικροοφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Όχι άλλα μέτρα
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις, θα εκφραστεί έντονη δυσφορία για προβληματικές πτυχές στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά το σκοινί δεν θα τραβηχτεί μέχρι να σπάσει. Αποκλείουν, δηλαδή, το ενδεχόμενο να ζητηθούν τώρα πρόσθετα νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες. Και αυτό γιατί, κατά τις ίδιες πηγές, μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρείται αξιόπιστη από εταίρους και πιστωτές, επομένως δεν θα υιοθετηθεί μία στάση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Άλλωστε, στη νέα προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, που θα συναφθεί μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα αποκλείονται κατηγορηματικά νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η ανοχή των δανειστών δεν είναι απεριόριστη και ότι στη δεύτερη αξιολόγηση που θα γίνει τον Ιούνιο τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς θα πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, που θεωρούνται ορόσημο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Πρωθυπουργικό screening
Καθόλου τυχαία, πριν από την έλευση της τρόικας, ολοκληρώθηκαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς, προκειμένου να διαπιστωθεί πού κολλά η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και πώς μπορούν να λυθούν οι κόμποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που επανέλαβε προς όλους τους συνομιλητές του ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπόδειξη για εγρήγορση, ταχύτητα στην παραγωγή έργου, έμφαση σε ό,τι αγγίζει ζητήματα απασχόλησης και ανάπτυξης. Λόγω συγκυρίας, οι συναντήσεις αυτές θεωρούνται από πολλές πλευρές ως προετοιμασία ανασχηματισμού, που τοποθετείται τον Μάρτιο μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν, ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, που όμως δεν θα έχουν διατελέσει για χρόνια υπουργοί (δεν ισχύει το ίδιο για πρώην υφυπουργούς όπως ο Γ. Μανιάτης, ο Φ. Σαχινίδης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου). Θέλει να αναδείξει μια νέα γενιά στελεχών (όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος) και αναμένεται να εγγυηθεί από το βήμα του συνεδρίου την επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης χάρη και στις δικές του πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ασθενέστερων. Περισσότερο θολές είναι οι προθέσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, αν θελήσει να διατηρήσει απλώς το δίδυμο Μανιτάκη – Ρουπακιώτη, θα συναντήσει, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, την αντίδραση και του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει έντονη αναστάτωση εν αναμονή ανασχηματισμού, θεωρείται πολύ πιθανή η αξιοποίηση των Μ. Βορίδη και Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες. Κάποια θα κριθούν στη βάση εσωκομματικών υπολογισμών, άλλα -τα περισσότερα- με γνώμονα την καταλληλότητα για τη συνεπή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας.

Πηγή: makthes.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *