Βενιζέλος: Στρατηγική-εταιρική η σχέση Αθήνας-Μόσχας

«Ιστορικά εξαιρετικό» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων…

κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό δεν είναι μια απλή «διαπίστωση», αλλά: «ένα πρακτικό συμπέρασμα, το οποίο επιβεβαιώσαμε σήμερα και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Λαβρόφ για τη συμβολή του στη διαμόρφωση αυτού του νέου “μομέντουμ” στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα αποδίδει πολλή μεγάλη σημασία στις ελληνορωσικές σχέσεις και σημείωσε ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση».

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο κ. Βενιζέλος, αφού τον καλωσόρισε στην Ελλάδα, έκανε λόγο για έναν «αγαπητό φίλο» και «μια μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής ζωής», ενώ πρόσθεσε ότι η σημερινή παρουσία του κ. Λαβρόφ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν τους στενούς, ιστορικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς αλλά και αμυντικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να είναι έντονη η παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων αναφέρθηκε ειδικότερα στους τομείς, της οικονομίας, της ενέργειας και του τουρισμού, όπου οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της κοινής δήλωσης για την ανακήρυξη του 2016 ως έτους Ελλάδος στη Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας για τα επόμενα έτη. Η προσπάθεια αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει έντονη τη συνείδηση της ιστορικής συμμετοχής στη μεγάλη οικογένεια των ορθοδόξων λαών. Οι δεσμοί της με την Ανατολή είναι τόσο σημαντικοί, όσο και οι δεσμοί της με τη Δύση» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι κοινές δηλώσεις που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι τυπικά κείμενα, αλλά είναι μια πρόσθετη νομική βάση για την ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στις σχέσεις μας».

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο και για την επικείμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το α΄εξάμηνο του 2014 και υπογράμμισε ότι μέσα στους στόχους της Ελλάδας είναι να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «η κοινή μας δήλωση για θέματα κινητικότητας» είναι σε διμερές επίπεδο, ένα βήμα που στοχεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Αυτό είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη θερμή φιλοξενία, υπογράμμισε την επιθυμία της ρωσικής πλευράς για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις αποκτούν μια θετική δυναμική. Υπενθύμισε, επίσης, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις τους διέπονται από σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Ακόμη έκανε λόγο για τη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. «Το επίπεδο των σχέσεών μας επιβεβαιώνεται από τις επαφές που είχαμε στην Αθήνα, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ.Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευ.Βενιζέλο» είπε ο κ. Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας, υπογράμμισε ότι πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς αυτές άγγιξαν τα 6,5 εκ. δολάρια και πρόσθεσε ότι κατά το τρέχον έτος συνεχίζεται αυτή η αύξουσα τάση των εμπορικών συναλλαγών.

Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και σημείωσε ότι το θέμα αυτό, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις απασχόλησαν την ατζέντα των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο.

Συνεχίζοντας, ο Ρώσος υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στον τομέα του Τουρισμού, υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και παρατήρησε την ανοδική τάση που παρατηρείται σε αυτόν τον τομέα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που εξέτασε με τον κ. Βενιζέλο, όπως την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στο Ιράν, το Κυπριακό, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σχετικά με την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε:

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ. Πρωτίστως το θέμα αυτό αφορά το πρόβλημα της χορήγησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, καθώς επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ».

Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ χαιρέτισε την υπογραφή της κοινής δήλωσης με τον κ. Βενιζέλο για το Πρόγραμμα Κινητικότητας και υπογράμμισε την ειλικρινή διάθεση Ελλήνων και Ρώσων για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *