Το τέλος του στρουθοκαμηλισμού

Στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αναφέρονται και σήμερα εκτενώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Πολιτική δολοφονία συνταράσσει την…. Αθήνα» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δολοφονία του 34χρονου Φύσσα από οπαδό του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή και στο τι επακολούθησε. Αναφέρονται επίσης δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Κριστιάνε Σλέτσερ, όπου αναφέρεται: «Οι έλληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί. Χτυπούν αριστερούς πολιτικούς και εκείνους τους οποίους θεωρούν τέτοιους. Εμφανίζονται σε μεγάλες ομάδες και προξενούν φόβο. Μέχρι τώρα φοβάται η αστυνομία τους φουσκωτούς με τις μηχανές. Ωστόσο ένα μέρος των σωμάτων ασφαλείας αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους μελανοχιτώνες. Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την καθημερινή βία».
«Ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο»
«Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί»
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Για πολύ καιρό η πολιτική (σσ. ο πολιτικός κόσμος) παρακολουθούσε αυτές τις δραστηριότητες. Και εκείνη φοβόταν. Με τρόμο παρακολουθούσε η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την άνοδο των Νεοναζί. Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε για καιρό ότι θα μπορούσε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν δεξιά εάν δεν αντιμετώπιζε με σκληρότητα την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.
Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο. Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί. Ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, μέλος του κοινοβουλίου προανήγγειλε συγκέντρωση των οπαδών του στον τόπο της αιματοχυσίας. Πιο προκλητικά δεν γίνεται. Ο υπουργός Δένδιας έχει δίκιο όταν επιτέλους εξετάζει ενδεχόμενη απαγόρευση τουλάχιστον των ομάδων εφόδου της Χρυσής Αυγής», καταλήγει το σχόλιο.
Οι «λόγοι της ριζοσπαστικοποίησης»
«Μαχαίρωσαν αριστερό ακτιβιστή», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου N-TV το οποίο αφού αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης, σημειώνει:«Στην Ελλάδα αυξάνονται τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα βίας με πολιτικό υπόβαθρο. Μόλις πρόσφατα τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις σε προάστιο της Αθήνας οκτώ μέλη του κομμουνιστικού κόμματος ΚΚΕ. Και γι΄ αυτό υπεύθυνοι θεωρήθηκαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Ως λόγοι της ριζοσπαστικοποίησης πολλών Ελλήνων προβάλλονται η βαριά οικονομική κρίση αλλά και τα μεγάλα κύματα μεταναστών από την Ασία και την Αφρική».
Για τις απεργίες

Στο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό σχόλιο της εφημερίδαςFrankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει: «Ορισμένοι Έλληνες δεν έχουν λάβει ακόμη το μήνυμα. Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσαρμογής στην ιστορία της ΕΕ. Εντούτοις τα βάρη είναι άνισα κατανεμημένα. Σχεδόν όλοι όσοι έμειναν άνεργοι, εργάζονται προηγουμένως στην ιδιωτική οικονομία. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θέλουν να παραμείνουν στη φωλιά τους διατηρώντας το κράτος ως κατάστημα αυτοεξυπηρέτησής τους.
Και έτσι απεργούν και πάλι. Αντιστέκονται σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, στην συρρίκνωση του υπερτροφικού δημοσίου τομέα ούτως ή άλλως, ακόμη και στην αξιολόγηση των θέσεων εργασίας τους. Αλλαγή νοοτροπίας δεν έχει υπάρξει ούτε στους ίδιους, ούτε στους εύπορους. Προτιμούν να πληρώνουν κάθε τόσο πρόστιμα, παρά να πληρώνουν τακτικά φόρους. Φοροδιαφεύγουν και για το λόγο ότι το κράτος δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες. Όποιος μπορεί, μεταναστεύει. Όσο παραμένουν τα ελληνικά κακώς κείμενα, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια αντίληψη για το κοινό καλό και δεν μπορεί να υπάρξει μια διαρκής οικονομική ανάκαμψη».
Αναβολή… της ελληνικής προεδρίας;
«Η Ελλάδα οφείλει να παραιτηθεί από την προγραμματισμένη για το 2014 προεδρία της ΕΕ», αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. Αυτό ζήτησαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «πολιτικοί των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Ο λόγος; η προεδρία των έξι μηνών θα κοστίσει στη χώρα της κρίσης περίπου 100 εκ. ευρώ!».
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Κλάους Πέτερ Βιλς δήλωσε στην Bild: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει από την Κομισιόν να αναβληθεί η προεδρία στο Συμβούλιο». O Φιλελεύθερος Φρανκ Σέφλερ από την πλευρά του δήλωσε: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να παραιτηθεί οικειοθελώς (από την Προεδρία)». Και το δημοσίευμα καταλήγει: «H Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στην προεδρία, φοβούνται οι επικριτές. Ο κ. Βιλς: ‘Διαφορετικά στο τέλος θα (χρειαστεί) να υπάρξει κι άλλο πακέτο βοήθειας γι’ αυτό το λόγο’».
telalhs.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *