Έξοδο από την κυβέρνηση δείχνει η «πυξίδα» του Φώτη Κουβέλη

Την Δευτέρα το απόγευμα, ο κ. Φώτης Κουβέλης ξεκίνησε για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχοντας αποφασίσει..
«να τα σπάσει» με την τρικομματική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα της συνάντησης των τριών, αυτό ενδεχομένως και να είχε συμβεί, και πιθανόν η ντρίπλα με την απόφαση του ΣτΕ να ήταν ο μόνος λόγος που δεν συνέβη. Την Τετάρτη το απόγευμα ωστόσο, δεν θα υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για να αλλάξει τα δεδομένα της συνάντησης…

Το χάσμα δεν έκλεισε, άνοιξε ακόμη περισσότερο στις 24 ώρες που μεσολάβησαν από την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών. Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η καθυστέρηση που παίζει ο Σαμαράς με την απόφαση του ΣτΕ και τα τερτίπια με τις «ερμηνείες» και τις «ερμηνευτικές διαρροές» αποτελούν «πρόκληση» για την ΔΗΜΑΡ και τον αρχηγό της.

«Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα», «μας προκαλούν», «θέλουν να μας μειώσουν» είναι μόνο μερικές από τις προθέσεις τις οποίες στολίζουν οι της ΔΗΜΑΡ τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο. Δεν έχει ραγίσει απλώς το γυαλί. Η χημεία είναι στα τάρταρα, οι Δημαρίτες ούτε να ακούνε θέλουν τους νεοδημοκράτες εταίρους τους. Αυτό που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και τη ΔΗΜΑΡ είναι μίσος.

Την Τρίτη, οι ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της ΕΡΤ ήταν σκληρότερη και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άμεσα εκτελεστή. Έπρεπε ήδη από χθες να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να μεταδίδονται οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και να ενεργοποιηθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι της ΕΡΤ ΑΕ. Έπρεπε ήδη από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ.

Η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια». Αυτή η ανακοίνωση, συζητήθηκε και συντάχθηκε συλλογικά , στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Λίγο δύσκολο να μείνει η τρικομματική μαζί, όταν οι εταίροι αλληλοκατηγορούνται για παρανομία.

Το κατά πόσον η ΔΗΜΑΡ ήταν χθες έτοιμη να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, αν άφηνε ο υπουργός Υγείας να γίνει ψηφοφορία για την τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ. Ο Λυκουρέντζος ωστόσο έχει καραμανλικές ρίζες, όχι μαοϊκές. Δεν επέτρεψε να γίνει η κυβέρνηση μπάχαλο, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιμείνει να μην γίνει ούτε καν συζήτηση. Τα σπουδαία, μετατέθηκαν για την Τετάρτη.

Στην ΔΗΜΑΡ υπάρχει ανησυχία και φόβος για την τύχη του κόμματος, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, που θα χρεωθούν οι ίδιοι. Θεωρούν ωστόσο, ότι ακόμα χειρότερη τύχη τους απειλεί, αν υποταχθούν στον «ταμπουκά του κ. Σαμαρά». Άλλωστε πιστεύουν, ότι ακόμα και αν το κάνουν αυτό, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προσφύγει στις κάλπες αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, η πεποίθηση τους είναι ότι έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές, τις οποίες με κάποιο τρόπο θέλει να τους χρεώσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, λένε θα εκμηδενιστούν, η αντίδραση τώρα μπορεί ενδεχομένως να περισώσει κάτι. Όπως έλεγε μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, αν η επιλογή σου είναι μόνο για το τι θα χάσεις, επιλέγεις να χάσεις με αξιοπρέπεια. Αν αυτό αποτελεί χρησμό, δεν είναι καθόλου ευοίωνος για τη συνέχεια της τρικομματικής…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *