Ουκρανία. Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων

Γράφει ο Συνταγματάρχης Δαβάκης
Οι Έλληνες γεωπολιτικοί αναλυτές καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τείνουν να προσπαθούν να αναλύσουν τα τεκτενόμενα στην Ουκρανία ως ένα μεμονωμένο γεγονός…

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα φαίνεται να απέχει από αυτή την προσέγγιση και πρέπει να δούμε τη κατάσταση μέσω μιας αλληλουχίας γεγονότων που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι απλά το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά χτυπημάτων που δέχεται το Κρεμλίνο από την Ουάσιγκτον.

Μπορεί για κάποιους ο ψυχρός πόλεμος να τελείωσε με την πτώση του τείχους αλλά αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Έγινε απλά ένα διάλειμμα την περίοδο διακυβέρνησης από τον Γιέλτσιν και ίσως και τα πρώτα χρόνια του Πούτιν αλλά με την αυγή της ανασυγκρότησης της Ρωσίας, τα κύμβαλα του πολέμου ξεκίνησαν να ηχούν. Οι ΗΠΑ ως κάθε υπερδύναμη που σέβεται τον εαυτό της δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανάκαμψη του βασικού της εχθρού. Όσο η Ρωσία θα βρίσκεται σε παρακμή, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στο πλάι της. Όταν όμως η Ρωσία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, τότε οι ΗΠΑ θα βάζουν εμπόδια στον δρόμο της προς την ανασυγκρότηση. Όταν η Αθήνα προσέγγισε την Μόσχα και προσπάθησε μέσω του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, να βγάλει την Ρωσία στην Μεσόγειο θάλασσα, πλήρωσε την απόφαση της αυτή με το κάψιμο της Αθήνας στα γνωστά γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Μια σειρά από γεγονότα στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία ακύρωσαν κάθε σχέδιο αναβάθμισης της Ρωσίας. Τα γεγονότα με την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου που συνοδεύτηκαν από κούρεμα των καταθέσεων, κυρίως Ρώσων πολιτών ήταν μία επίδειξη δύναμης προς τον Ρώσο πρόεδρο, που παρά τους λεονταρισμούς των πρώτων εικοσιτετραώρων, αποδέχθηκε τα γεγονότα αδυνατώντας να κάνει το παραμικρό. Στην συνέχεια ήρθαν τα γεγονότα στην Συρία. Η Συρία είναι η βάση των Ρώσων στην Μεσόγειο καθώς και ο κυριότερος σύμμαχός τους στην περιοχή. Με την έναρξη των ταραχών οι Ρώσοι περιορίστηκαν σε ρόλο παρατηρητή. Απέτυχαν να βοηθήσουν τον εκλεκτό τους σύμμαχο ανοίγοντας την όρεξη των εχθρών τους. Και τώρα ήρθε η σειρά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι το χτύπημα στην αυλή της Ρωσίας, που πάντα την αντιμετώπιζε σαν φυσική προέκτασή της. Σήμερα η Ρωσία παλεύει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της στην Κριμαία, ενώ είχε υπό την επιρροή της ολόκληρη την χώρα. Το χτύπημα στην Ουκρανία έρχεται να ξαναδοκιμάσει τις αντοχές της Ρωσίας, μετά την αποτυχία στην Γεωργία. Τότε οι ΗΠΑ είχαν δοκιμάσει τις αντοχές της, και είχε αποδειχθεί ότι είχαν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας. Η αποτυχία όμως δεν φάνηκε να τους αποθάρρυνε.

Σήμερα είναι απλά η ώρα της επανάληψης του χτυπήματος, Έστω και αν η Μόσχα, περισώσει την Κριμαία και χάσει την υπόλοιπη χώρα, τότε ο δρόμος για το επόμενο χτύπημα είναι ανοιχτός. Εάν ο πρόεδρος Πούτιν περιοριστεί και πάλι στους γνωστούς του λεονταρισμούς και απλά προσπαθήσει να παρουσιάσει επικοινωνιακά τον έλεγχο της Κριμαίας ως νίκη, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα για την Ρωσία.

Και αφού δεν κατάφερε να σώσει την αυλή της το επόμενο χτύπημα θα είναι μέσα στο σπίτι της…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *