Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται αντάρτικα και διαγραφές βουλευτών;

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα ώστε να μην…
υπάρξει καμία απώλεια στην ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντίθετες φωνές, δεν φοβούνται για πιθανά αντάρτικα και ανεξαρτητοποιήσεις. Το δυνατό τους χαρτί, ο Κώδικας Δεοντολογίας που υπέγραψαν οι υποψήφιοι βουλευτές πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με αυτόν :

α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.
β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
γ) Όλοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό».
δ) Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος.

Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:
i. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
ii. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.

iii. Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

iv. Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.

Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.
Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

Με βάση τα παραπάνω, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη την συμφωνία – πριν την ψηφίσει η Βουλή – να την περάσουν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ή/και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να υπάρχει δεσμευτική απόφαση των οργάνων.

Έτσι και οι όποιοι αποφασίσουν να ψηφίσουν αρνητικά, αυτό να μην έχει απώλειες στην δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς ο βουλευτής θα κληθεί να παραδώσει την έδρα του σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψε πριν τις εκλογές.

Βέβαια, υπάρχει και η παράμετρος που λέει ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας έχει μόνο μια ηθική υπόσταση και όχι νομική άρα κανένας δεν μπορεί να αποτρέψει ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Δηλαδή όποιος δεν παραδώσει την έδρα του, θα έχει την «χλεύη» του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο μέχρις εκεί.
Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *