Θέλει να κερδίσει χρόνο η Κύπρος – Κλειστές και την Τρίτη οι τράπεζες


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στο επίμαχο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.Όπως μεταδίδει το stockwatch.com.cy, αναβλήθηκε αρχικά η ενημέρωση που θα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην κεκλεισμένων συνεδρίαση της Βουλής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11.00.

Αναβλήθηκε επίσης και …
η προγραμματιζόμενη για σήμερα Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνέλθει αύριο στις 16.00.

Θα προηγηθεί ενημέρωση του αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει πίστωση χρόνου στις εξελίξεις, καθώς εκείνη την ώρα θα συνέρχονταν τα αρμόδια όργανα του ΑΚΕΛ, και όπως είχε δηλώσει χθες το βράδυ ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, οι βουλευτές της αριστεράς δεν θα μπορούσαν να είναι παρόντες στην πρωινή ολομέλεια της Βουλής.

Δεύτερες σκέψεις που επικράτησαν στο Προεδρικό σε σχέση με την υπόδειξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ να κερδηθεί χρόνος, φαίνεται να οδήγησαν τον Πρόεδρο να αναβάλει για σήμερα την ομιλία του στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα ήθελε να κερδίσει χρόνο, για να δημιουργήσει, όπως μας αναφέρθηκε, προοπτικές ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης διέρρευσε ότι αναβάλλεται και το Προεδρικό διάγγελμα το οποίο επρόκειτο να απευθύνει απόψε προς τον κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πάντως επικρατεί αβεβαιότητα σε σχέση με την τελική απόφαση της Βουλής αφού ήδη κάποια κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο.
Το νομοσχέδιο με τίτλο Περί Τέλους των Καταθέσεων σε Πιστωτικά Ιδρύματα Νόμος 2013 προνοεί τέλος 6.75% για καταθέσεις κάτω των €100 χιλ. και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από €100 χιλ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί και εξέτασε το εν λόγω νομοσχέδιο. Οι εργασίες του Σώματος θα συνεχιστούν και αύριο στις 09.30.

Έκτακτη αργία την Τρίτη για τραπεζικούς

Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναστείλουν για μία μέρα τη λειτουργία τους, δηλαδή να παραμείνουν κλειστές την ερχόμενη Τρίτη για να δοθεί χρόνος στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία να προωθήσουν το σχετικό νομοσχέδιο αναφορικά με το κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Διέρρευσε ότι επί τούτου έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, πράγμα με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να μην συμφωνεί με τις υποδείξεις της ΕΚΤ,που αξιώνει ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για σήμερα, για να μην προκληθεί πανικός αύριο στις ευρωπαικές τράπεζες.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα της Καθαράς στις 08.30.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταθέτει για αύριο στις 11.30 την ενημέρωση προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νομοσχέδιο δεν θα λάμβανε την απαραίτητη πλειοψηφία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στις 12.00 ολοκληρώθηκε και η ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην Παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μιχ. Σαρρή, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του Υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη

Πηγή:www.reporter.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *