Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Επικουρικό Κεφάλαιο

Θα καταρρεύσει εάν δεν ψηφιστεί η τροπολογία του υπ. Οικονομικών

«Το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων υπάρχει με αποκλειστικό σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι ένας θεσμός που αφορά όλη την κοινωνία. Η βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι συμφέρον όλων μας αλλά δεν….
έχει, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει τις απαιτήσεις αυτών των αποζημιώσεων. Αν δεν δοθεί λύση τώρα με την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, η κατάρρευσή του θα είναι άμεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η ΕΑΕΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτεία κατανοώντας το πρόβλημα και αντιλαμβανόμενη το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε, προτείνει λύση εφικτή και ρεαλιστική.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται προς ψήφιση στη Βουλή, όπως σημειώνουν οι ασφαλιστές εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των παθόντων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και ενισχύουν οικονομικά το Επικουρικό Κεφάλαιο με σημαντική επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Εταιριών (αύξηση εισφορών άνω του 45%).

Οι ρυθμίσεις αυτές, παρ΄ όλα αυτά, συναντούν την οξύτατη αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων. Τα θύματα, όμως, των τροχαίων ατυχημάτων και τα δικαιώματά τους δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε νέα τροποποίηση για το Επικουρικό Κεφάλαιο, την Τετάρτη αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας μετά από τη διαβούλευση που υπήρξε με τους φορείς της αγοράς.

Ειδικότερα, από την αγορά αναφέρεται ότι ο υπουργός, βελτίωσε ως ένα βαθμό τα όρια αποζημιώσεων διατηρώντας ως ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 100.000 ευρώ, εκτός από τις περιπτώσεις αναπηρίας που το όριο θα αυξηθεί περισσότερο μετά από σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Επίσης προστέθηκε νέα διάταξη που προβλέπει ψυχική οδύνη μέχρι 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Επίσης, αυξάνεται η εισφορά προς το επικουρικό στο 6% επί τον ακαθαρίστων εισφορών (αντί 5% επί των καθαρών) ενώ αυξάνονται και οι εισφορές προς το επικουρικό των ασφαλιστικών εταιρειών με ελάχιστο όριο τα 10.000 ευρώ, ενώ και οι συνεταιρισμοί θα δίνουν 50.000 ευρώ.

OXI ALLO KAPBOYNO

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *