Α.Μέρκελ: «Θα αφοσιωθώ στη στήριξη της Ελλάδας»

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε σήμερα ότι “θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην υποστήριξη” των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να δεσμευτεί σε ένα είδος “σχεδίου Μάρσαλ” στη….
χώρα.

“Πιστεύω ότι η χώρα θέλει να πετύχει και θα αφοσιωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο να την υποστηρίξω”, δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο. Όμως “η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, είναι ότι από τη μία πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εθνικές επιχειρήσεις”, σημείωσε η Μέρκελ. “Από την άλλη πλευρά πολλά πράγματα παραμένουν κλειστά, όπως για παράδειγμα ο τομέας των μεταφορών”, υπογράμμισε. “Το άνοιγμα που θα γνωρίσει η Ελλάδα θα οδηγήσει στη γέννηση ευκαιριών”, συνέχισε. “Το μέλλον θα αποδείξει ότι αυτά είναι τα αντικείμενα που θα επιτρέψουν (στην Ελλάδα) να αποκτήσει ξανά ανάπτυξη”.

Η Μέρκελ προσέθεσε ότι ζήτησε από τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ “να επικοινωνήσει με τη βιομηχανία για να δει τι μπορούν να κάνουν”. Η γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ γράφει σήμερα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα 16 σημείων με τίτλο “επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα”, το οποίο καταγράφει λεπτομερώς τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις γερμανικές επιχειρήσεις και τα ιδρύματα να εμπλακούν στην ελληνική διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Η εφημερίδα συγκρίνει το πρόγραμμα αυτό με το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο υιοθέτησαν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρέσλερ θα διοργανώσει κυρίως μια διάσκεψη γερμανών επενδυτών, θα προσφέρει μια βοήθεια από τη Γερμανία στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην αναζήτηση επενδυτών, προσθέτει η εφημερίδα. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργού της είναι “συντονισμένες, συνετές και δίκαιες”. Επίσης υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν συμφωνήσει πέρυσι να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις και ότι είχε δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για αυτόν το σκοπό στους κόλπους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εργασίες της οποίας θα εξυπηρετήσουν ως “εφαλτήριο” για τις σημερινές σκέψεις όσον αφορά αυτό το “Σχέδιο Μάρσαλ, αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι”.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις επικρίσεις που είχε δεχθεί όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι η ίδια είναι “μια παθιασμένη Ευρωπαία”. “Αν είχα τόσο πάθος για όλα όσο έχω για την Ευρώπη η ημέρα μου θα διαρκούσε 48 ώρες”, σημείωσε και προσέθεσε: “Αυτό είναι ένα Μερκελικού είδους πάθος και είναι αρκετά έντονο”. “Η υποστήριξη του ευρώ είναι ιστορικό μας καθήκον. Είναι μέρος της επιτυχίας της Γερμανίας. Μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι πλέον κάτι το αδιανόητο”, υπογράμμισε. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα μέλη της ευρωζώνης με μεγάλο χρέος θα εφαρμόσουν με επιτυχία τις μεγαλεπήβολες οικονομικές τους μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. “Μαζί θα τα καταφέρουμε”, σημείωσε.

“Κάθε μέλος της ευρωζώνης γνωρίζει τις ευθύνες του”. Κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Μέρκελ σημείωσε ότι μίλησε με τους ηγέτες των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη –Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία– και ότι σε καθεμία από αυτές τις χώρες υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει με το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι “δεν μπορούμε ακόμη να πούμε” πόσο θα στοιχίσουν τα μέτρα αυτά που αποφασίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες στους γερμανούς φορολογούμενους. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατό”, προσέθεσε, “όμως δεν μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πριν από το τέλος”. Η Μέρκελ επαναβεβαίωσε εξάλλου τα σχέδιά της να είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2013. “Όπως μπορείτε να δείτε, αγαπάω τη δουλειά μου. Και δεν προβλέπεται αυτό να αλλάξει γρήγορα”, κατέληξε.

http://briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *