ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!

ΩΣ ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!
Όταν εμείς αποκαλύπταμε πρώτοι πως τα σκουπίδια του δήμο Καλαμάτας θάβονται στα εδάφη της Αρχαίας Ολυμπίας τότε κάποιοι έλεγαν πως έχουμε εμμονές με τον ‘εμετικό’ δήμαρχο Καλαμάτας Π.Νίκα (εδω). Τώρα επιβεβαιωθήκαμε πλήρως τι έχουν να μας πουν;
Τα εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Θάρρος’ Μεσσηνίας και του περιοδικό ‘hot doc’ αποκαλύπτουν την μπόχα και την….
δυσωδία όχι μόνο των σκουπιδιών αλλά και των ερετών αρχόντων της Πελοποννήσου που συνάπτουν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με εργολάβους χωρίς να έχουν ως όρο το που θα καταλήγουν τα σκουπίδια. Μπράβοι, νονοί της νύχτας και όλος ο υπόκοσμος καλύπτει την ‘Μαφία των Σκουπιδιών’ και όλα αυτά με την σφραγίδα των ΟΤΑ. Εργολάβοι κυνηγούν με φορτηγά αστυνομικούς μέσα στο σκοτάδι, αστυνομικοί που πυροβολούν για να γλυτώσουν τη ζωή τους, τσιλιαδόροι, πλοία που ταξιδεύουν στο Ιόνιο γεμάτα σκουπίδια με άγνωστο προορισμό, μυστηριώδεις εμπρησμοί σε εγκαταστάσεις και εκατομμύρια ευρώ συνθέτουν το παζλ της βρώμικης εικόνας, της διαχείρισης και της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καλαμάτα και τη Δυτική Ελλάδα. Η μπόχα που αναδύεται πίσω από αυτή, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, είναι ανυπόφορη και πιο δυνατή από εκείνη των σκουπιδιών.

Η αδυναμία της Πολιτείας να δώσει οριστικές λύσεις στο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους Δήμους της περιοχής και η προκλητική συμπεριφορά ορισμένων κρατικών υπαλλήλων και αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν το δικαίωμα σε κυκλώματα της νύχτας να πλουτίζουν από τα σκουπίδια, καταστρέφοντας και ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα το περιβάλλον, αλλά και παραβλέποντας τους κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δε διστάζουν να διαχειρίζονται και να αποθέτουν σε άγνωστους χώρους ακόμη και επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα νοσοκομείων!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα διαδραματίζονται τα δύο τελευταία χρόνια μεταξύ Καλαμάτας – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Βρώμικα κυκλώματα

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία και επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους οι διωκτικές Αρχές της Ηλείας, άνθρωποι της νύχτας, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς απορριμμάτων, κάνουν τα τελευταία 2 χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα σε βάρος της περιοχής, καθώς ρίχνουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων σε παράνομη χωματερή που βρίσκεται δίπλα από την κοίτη του ποταμού Αλφειού και μόλις 5-6 χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Πίσω από το θέμα που, όπως λένε, «μυρίζει περισσότερο από τα σκουπίδια», υπάρχει ένα δίκτυο από ντόπιους μικρούς και μεγάλους εργολάβους, νταλικέρηδες και έμμισθους τσιλιαδόρους, οι οποίοι με τη σιωπηρή ανοχή διαφόρων τοπικών παραγόντων και εκμεταλλευόμενοι το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, πλουτίζουν μεταφέροντας σκουπίδια ακόμα και από τα νοσοκομεία παρακείμενων νομών.

Δίκες, καταδίκες και αυτόφωρα.

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης καταγγέλλεται ότι είναι ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας.

Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε βάρος του συγκεκριμένου εργολάβου – μεταφορέα απορριμμάτων έχουν σχηματιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως από το αστυνομικό τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας, 27 δικογραφίες, ενώ έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 11 φορές με την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μόνο από τις πέντε τελευταίες δίκες έχει συνολικά καταδικαστεί σε 50 μήνες φυλάκισης. Επίσης, σήμερα εκκρεμούν σε βάρος του 20 ακόμη παραπομπές σε δίκες για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος…

Ο συγκεκριμένος εργολάβος είναι, κατά τις διωκτικές αρχές, το πρόσωπο που έχει αναλάβει να μεταφέρει τα απορρίμματα της Καλαμάτας σε διάφορους νόμιμους χώρους, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του αποθέτουν τα απορρίμματα σε παράνομες χωματερές που βρίσκονται στο Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σκηνές Φαρ Ουέστ στη χωματερή

Το συγκεκριμένο πρόσωπο εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, και στο πρωτοφανές επεισόδιο που συνέβη το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Σεπτέμβρη μέσα στην παράνομη χωματερή δίπλα στον Αλφειό ποταμό. Εκεί, μια ομάδα έξι αστυνομικών, της ΟΠΚΕ, του αστυνομικού τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας και της Ασφάλειας Πύργου, στήνει ενέδρα με στόχο να εντοπίσει τα φορτηγά του εργολάβου με τα απορρίμματα από την Καλαμάτα που τα απορρίπτει παράνομα στη χωματερή, ρυπαίνοντας την περιοχή.

Η αστυνομική επιχείρηση έχει προγραμματιστεί με άκρα μυστικότητα, καθώς οι πληρωμένοι τσιλιαδόροι του εργολάβου έχουν χαλάσει προηγούμενες παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Λίγο μετά τις 3.00 το πρωί, ένα τεράστιο φορτηγό γεμάτο απορρίμματα εισέρχεται στην περιοχή της χωματερής. Τέσσερις από τους αστυνομικούς επιχειρούν να το σταματήσουν, αλλά ο οδηγός του αναπτύσσει ταχύτητα και αρχίζει να τους κυνηγά ανάμεσα στα σκουπίδια! Έντρομοι εκείνοι αρχίζουν να τρέχουν, ενώ ένας από αυτούς βγάζει το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβολεί προειδοποιητικά στον αέρα για εκφοβισμό. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα του μέσα στην παράνομη χωματερή και επιχειρεί να διαφύγει, αλλά το βαρύ του όχημα κολλάει στο έδαφος. Αμέσως μετά ανοίγει την πόρτα και χάνεται σαν το φάντασμα μέσα στο σκοτάδι…

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τις καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, οδηγός του οχήματος είναι ο 49χρονος ιδιοκτήτης του και εργολάβος μεταφορέας των απορριμμάτων της Καλαμάτας, ο οποίος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, «κινήθηκε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον τεσσάρων αστυνομικών, τους κατεδίωξε για απόσταση μεγαλύτερη των 70 μέτρων, επιχειρώντας διαρκώς ελιγμούς για να τους χτυπήσει».

Μετά από έρευνα στην καμπίνα του οχήματος, εντοπίζονται παραστατικά μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών από την Καλαμάτα προς τη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Τα παραστατικά, όμως, όπως λένε αστυνομικοί, δε συμφωνούν με το φορτίο του οχήματος, που αποτελείται μόνο από απορρίμματα, τα οποία είχαν φορτωθεί λίγες ώρες πριν από το περιστατικό από την Καλαμάτα.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, αμέσως μετά τα απίστευτα γεγονότα, ασκεί κατά του 49χρονου εργολάβου ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος και τον καλεί να απολογηθεί εντός των προσεχών ημερών. Συγχρόνως, διατάζει γενική έρευνα για την υπόθεση της διαχείρισης και της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Ηλεία με επίκεντρο το Δήμο του Πύργου.

Γλίτωσαν από θαύμα…

«Οι αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση γλίτωσαν από θαύμα και χάρη στην ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά τους δεν είχαμε τα χειρότερα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο απασχολεί τα τελευταία χρόνια την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές για την παράνομη δράση του σε σχέση με τη μεταφορά των απορριμμάτων στην παράνομη χωματερή του Φλόκα. Σε βάρος του έχουν σχηματιστεί δεκάδες δικογραφίες…», υποστηρίζει o αστυνομικός διευθυντής Ηλείας, Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Κατά του συγκεκριμένου εργολάβου στρέφεται και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, το οποίο μάλιστα του έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ στέλνει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας τις σχετικές αυτοψίες για τα περαιτέρω. Οι εκθέσεις διαβιβάζονται και στον Υφαντή Νικόλαο, αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να επικυρωθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Συμβάσεις με το Δήμο Καλαμάτας

Ο συγκεκριμένος εργολάβος, ως γνωστόν, έχει υπογράψει με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα αρκετές συμβάσεις μεταφοράς απορριμμάτων έναντι υψηλής αμοιβής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ΑΠ: 47547-31/7/2012 και ΑΠ: 14666-3/2/2012 συμβάσεις, ύψους 1.000.000 ευρώ συνολικά, για την απομάκρυνση των απορριμμάτων επί 4 μήνες. Το παράδοξο είναι ότι σε κανένα σημείο των συμβάσεων δεν αναφέρεται ο τελικός προορισμός των απορριμμάτων από τον εργολάβο.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε και τα εξής. Τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας για τη μεταφορά των σκουπιδιών του είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Το «Θ», στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ, ρώτησε την περασμένη Δευτέρα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ι. Καμβυσίδη. Η ίδια συζήτηση έγινε και την επομένη, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που ομολογήθηκε είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει πλήρη ενημέρωση για το πού πηγαίνουν τα σκουπίδια του, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί. Γράφαμε σχετικά: «Στο “Θ” δήλωσε ότι έχει χαρτιά που δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας έχουν πάει από το Αγρίνιο μέχρι τη χωματερή της Φυλής. Παραδέχτηκε, όμως, ότι φορτίο φορτίο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι γίνεται και τι συμβαίνει.

Εξάλλου, σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, να κλείνει δηλαδή τα μάτια. Διότι σε διαφορετική περίπτωση η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή θα γεμίσουν σκουπίδια, κάτι που δεν επιθυμεί κανένας δημότης».

«Βολευόμαστε όλοι με την παραπάνω λύση», ήταν τα λόγια του.

Πλοία σκουπιδιάρικα στο Ιόνιο
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επιβεβαιώνει τη συνεργασία του με τον εν λόγω εργολάβο και αποκαλύπτει μια ακόμη πτυχή των σκοτεινών κυκλωμάτων που κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως λέει: «Πριν από ένα περίπου χρόνο, τον Απρίλη του 2011, άγνωστοι έβαλαν τη νύχτα φωτιά και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής εταιρείας RAM EUROPE, η οποία είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής με το σύστημα της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης. Με το θέμα ασχολήθηκε μέχρι και η Κρατική Ασφάλεια, αλλά, δυστυχώς, παρά τις έρευνες, δε βρέθηκε τίποτα από τους δράστες –φαντάσματα.

Η ζημιά ήταν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και από τότε η συγκεκριμένη εταιρεία δεν μπόρεσε να επανακάμψει για να λειτουργήσει. Έτσι δημιουργήθηκε το χάος και το μεγάλο πρόβλημα στην Καλαμάτα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε ήταν που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε συμβάσεις με το συγκεκριμένο εργολάβο λόγω του κατεπείγοντος του θέματος. Απ’ ό,τι γνωρίζω, ο Δήμος έχει δώσει σε αυτόν για ένα χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος ήταν να μαζεύονται τα απορρίμματα και να απομακρύνονται από την Καλαμάτα. Αυτό κάνουμε με νόμιμες διαδικασίες και, απ’ ό,τι γνωρίζω, ο συγκεκριμένος εργολάβος για να πληρωθεί καταθέτει νόμιμα παραστατικά μεταφοράς των απορριμμάτων. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μάς έχει προβληματίσει πολύ. Στο παρελθόν ιδιωτική εταιρεία μετέφερε τα απορρίμματά μας ακόμη και με καράβι… Δεν ξέρω πού τα πήγε. Απλώς τότε τρέμαμε όλοι μήπως το πλοίο βουλιάξει και σημειωθεί οικολογική καταστροφή…».

Ειδικότερα για την περίπτωση ταης χωματερής δίπλα στον Αλφειό ποταμό και τα σκουπίδια της Καλαμάτας, ο κ. Νίκας είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις του. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μαζεύονται από τη Δημοτική Αρχή στοιχεία τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα, όταν αυτή το κρίνει χρήσιμο. Τώρα, πότε θα έρθει αυτή η ώρα, είναι άλλο θέμα…

Ο εργολάβος – μεταφορέας των απορριμμάτων, Θεόδωρος Καράμπελας

Για τα απορρίμματα της Καλαμάτας, τις συμβάσεις και τη μεταφορά, ο εργολάβος – μεταφορέας των απορριμμάτων, Θεόδωρος Καράμπελας, ανέφερε: «Έχω αναλάβει τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων της Καλαμάτας και τελευταία του Πύργου Ηλείας σε συγκεκριμένους χώρους. Από την Καλαμάτα πληρώνομαι με 68 ευρώ τον τόνο, που περιλαμβάνει 36% φορολογικές εισφορές, το πετρέλαιο κίνησης των οχημάτων, τα έξοδα της χωματερής που μεταφέρουμε τα απορρίμματα.

Όλα τα απορρίμματα που μεταφορτώνουμε και μεταφέρουμε από το Δήμο της Καλαμάτας, τα πηγαίνουμε σε εταιρεία ανακύκλωσης στο Κορωπί Αττικής, σε χωματερή της Αχαΐας και σε χωματερή του Μεσολογγίου. Τα σκουπίδια του Πύργου, όταν πάθαινε βλάβη ο δεματοποιητής, τα μετέφερα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον παλιό ΧΑΔΑ Ολυμπίας».

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύκλωμα πίσω από την πλάτη μας, πιο πάνω από τους Δήμους της περιοχής, που θίγονται τα συμφέροντά του. Πίσω από αυτό το κύκλωμα κρύβονται εκείνα τα πρόσωπα που, ενώ παρέλαβαν χρήματα για να δώσουν λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη συνέχεια σπατάλησαν τα συγκεκριμένα ποσά για άλλους σκοπούς. Έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικα».

Για το περιστατικό με τους έξι αστυνομικούς: «Το περιστατικό με τους αστυνομικούς το χαρακτηρίζω σαν ένα ατυχές γεγονός και ένα σενάριο που το κατασκεύασε κάποιος για τον οποίο δε γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο το έκανε… Νομίζω ότι πίσω απ’ όλες αυτές τις καταστάσεις κρύβονται εκείνοι που πήραν τα χρήματα που προορίζονταν για τη διαχείριση των απορριμμάτων και, αντί να λύσουν τα προβλήματα, ξόδεψαν αυτά τα χρήματα για πολιτιστικούς σκοπούς και… τραγουδιστές, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα μας κατηγορούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, με σκοπό να μας εμπλέξουν στα δίχτυα του νόμου».

«Εκείνη τη νύχτα δεν οδηγούσα εγώ το όχημα. Ήμουν απλά συνοδός εδάφους. Είδαμε, λοιπόν, ένα φως ξαφνικά χωρίς διακριτικά ή φάρο περιπολικού. Στην πορεία φοβηθήκαμε πολύ, επειδή υπάρχει και η “Χρυσή Αυγή”, μια οργάνωση που δε γνωρίζουμε τις δυνατότητές της και τον οπλισμό της… και η οποία εκείνες τις ημέρες που έγινε το συμβάν με τους αστυνομικούς είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σκουπίδια του Δήμου Πύργου. Κάποιοι εκείνη τη νύχτα έριξαν δίπλα από το όχημα 15 πυροβολισμούς. Δεν οδηγούσα εγώ το όχημα. Απλά έκανα κουμάντο στο αμάξι… ως οδηγός εδάφους δίπλα. Οι αστυνομικοί έπαθαν σύγχυση… Αν οι αστυνομικοί είχαν ανοίξει εκείνη τη νύχτα το φάρο ή μας έπαιρναν τηλέφωνο, θα μπαίναμε μόνοι μας στο περιπολικό… Δεν ξέρω τι συμφέροντα κρύβονται πίσω απ’ όλα αυτά… Αυτή η επιχείρηση πάντως ήταν ύπουλη…».

Η Καλαμάτα έχει έναν από τους καλύτερους εισαγγελικούς λειτουργούς και αύριο πρωί, πρωί θα πρέπει να ασκήσει ποινικές διώξεις για την μπόχα και την δυσωδία του δημάρχου Καλαμάτας και των κολλητών του!

http://dimotikosafari.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *