Ο μύθος του Ισπανού κονκισταδόρου και η “Πηγή της Νεότητας”

Ο Χουάν Πόνθε ντε Λεόν ποτέ δεν έξαψε για την Πηγή της Νεότητας, αλλά πως ξεκίνησε αυτός ο μύθος; Το όνομα του Πόνθε ντε Λεόν δέθηκε με την Πηγή της Νιότης 14 χρόνια μετά το θάνατο του (The Granger Collection, NYC) Το 1513, ο Ισπανός εξερευνητής Πόνθε ντε Λεόν ξεκίνησε από το Πουέρτο Ρίκο για το καταπράσινο νησί του “Bimini” -μια ανεξερεύνητη γη σε αυτό που σήμερα λέγετε Μπαχάμες. Τελικά, αντ’ αυτού, σταμάτησε στη Φλόριντα, όπου την διεκδίκησε για το ισπανικό στέμμα και ο ίδιος εξασφάλισε μια θέση στα χρονικά της ιστορίας.

Ο μύθος το θέλει, και οι επιστήμονες το διατήρησαν για αιώνες, ο Πόνθε έψαχνε την Πηγή της Νεότητας, μια μυθική, ανεξάντλητη πηγή που όποιος έπινε από το νερό της ή λουζόταν σ’ αυτήν θα αποκτούσε αιώνια.

Πως όμως έχει η πραγματική ιστορία;


Ο Χουάν Πόνθε ντε Λεόν

Το 1511, βρώμικες πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάγκασαν τον Πόνθε να παραδώσει τη διακυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο. Ως δώρο παρηγοριάς, ο βασιλιάς Φερδινάνδος του πρόσφερε το Bimini, υποθέτοντας ότι ο κονκισταδόρος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια αποστολή και θα το έβρισκε.

Ο J. Michael Francis, ένας ιστορικός στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, που έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τις ισπανικές αποικίες στην Αμερική, λέει πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα γραπτά του Πόνθε για την Πηγή της Νεότητας, συμπεριλαμβανομένου και των επισήμων επιστολών προς το Στέμμα. Για την ακρίβεια, ο Πόνθε συνδέθηκε με την Πηγή μετά από πολλά χρόνια από το θάνατο του, και αυτό χάρη σε έναν Ισπανό χρονογράφο για να τον δυσφημίσει.

Ο Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés αντιπαθούσε τον Πόνθε, υποστηρίζοντας ότι ήταν αφελής, εγωκεντρικός και βαρετός. Ο ίδιος είχε συμμαχήσει με τον Ντιέγκο Κολόμβο, γιο του Χριστόφορου Κολόμβου και τον άνθρωπο που τον βοήθησε να εκδιώξει τον Πόνθε από το Πουέρτο Ρίκο.

Στην Historia general y natural de las Indias, ο Oviedo αναφέρει μια ιστορία στην οποία ο Πόνθε, εξαπατημένος από τους Ινδιάνους, ξεκινάει ένα μάταιο κυνήγι της Πηγής της Νεότητας. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να γελοιοποιήσει τον Πόνθε.


Η είσοδος του πάρκου στην πόλη St. Augustine

Στη Φλόριντα, στην πόλη St. Augustine υπάρχει σήμερα στο Youth Archaeological Park μια πηγή, όπου πολλοί τουρίστες συνεχίζουν και πίνουν από το νερό της, παρά τις προσπάθειες του Francis και άλλων. Άλλωστε όλοι μας δεν θέλουμε να ζήσουμε αιώνια;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *