Τελευταία Νέα

Χιλιάδες λουκέτα σε βιοτεχνίες στο πρώτο εξάμηνο

Αγωνία για το μέλλον της μεταποίησης στην Ελλάδα εκφράζουν οι διοικήσεις των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της χώρας, με ψήφισμα που συνυπέγραψαν (έπειτα από κοινή σύσκεψη στον Βόλο), το οποίο εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ενδεικτικό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος είναι το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο σε…
Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά “κατέβασαν ρολά” 2.777 επιχειρήσεις, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των βιοτεχνικών επιμελητηρίων Αθήνας, κ. Παύλος Ραβάνης, Πειραιά, κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, και Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αργύριος Αργυρόπουλος, και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΘ, ενδεικτικό στοιχείο για την πραγματικότητα που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος είναι το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο σε Θεσσαλονίκη Αθήνα και Πειραιά “κατέβασαν ρολά” 2.777 επιχειρήσεις του χώρου, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480. Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα μητρώα των τριών επιμελητηρίων, την ενεργό δράση αποχαιρέτησαν 3.355 βιοτεχνίες, ενώ έναρξη έκαναν 2.026.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, παρά τη συρρίκνωση των διαγραφών (κατά 17,2%), η αιμορραγία στη βιοτεχνική κοινότητα συνεχίζεται: είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και του 2013 οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 26,9%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εγγραφή έκαναν 137 επιχειρήσεις, με αντίστοιχο αριθμό διαγραφών (137). Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν εγγραφεί στη Ροδόπη 139 επιχειρήσεις, ενώ σε διακοπή λειτουργίας είχαν προχωρήσει 424.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, οι επιχειρήσεις -και δη οι μικρομεσαίες- βρίσκονται “σε διαρκή κατάσταση πολιορκίας” από οφειλές και χρέη κάθε μορφής (προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα).
“Την ίδια ώρα, η συσσώρευση πολλών και συχνά αντιφατικών φορολογικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων και υπηρεσιακών εγκυκλίων έχει καταστήσει ομιχλώδες το φορολογικό τοπίο, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το ακριβές νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων κάθε επιχειρηματικού φορέα, αλλά να εξαρτάται από την οποιαδήποτε ερμηνεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας” αναφέρεται στο ψήφισμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι αυτό που ζητούν τα επιμελητήρια είναι “ένα νέο, απλό, λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα εστιάζει σε εισπρακτικές ρυθμίσεις που στηρίζονται σε άδικες κρίσεις”.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια (από το 2015), “μιας ρύθμισης που”, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, “όχι μόνο στερείται επαρκούς αιτιολόγησης, αλλά και σχεδιασμού για το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Τα επιμελητήρια, που με τόση ευκολία στοχοποιήθηκαν, προσφέρουν υπηρεσίες πολλαπλάσιας αξίας από τις συνδρομές που καταβάλλουν τα μέλη τους”.
Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων (που ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβριο και την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης-ΔΕΘ) επισημαίνουν ότι “εφόσον η Πολιτεία επιδείξει ειλικρινή διάθεση να στοχεύσει προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, τα επιμελητήρια είναι πρόθυμα να τη βοηθήσουν με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο”.

makthes

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *