Σιγή ιχθύος για τα ευρήματα στα Αντικύθηρα

Πολύ σημαντικά χαρακτηρίζονται μεν, μυστικά παραμένουν δε τα ευρήματα της ενάλιας ανασκαφικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, καθώς η ανακοίνωσξ τους έπεσε
«θύμα λογοκρισίας από την Πολιτεία».
Αν και πλήθος επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου είχαν κληθεί σε ειδική εκδήλωση χθες στα Κύθηρα για την παρουσίαση της ανασκαφικής σοδειάς από τις υποθαλάσσιες έρευνες που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, τελικά αρχαιολόγοι δύτες τόσο από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, όσο και από το ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, συμμετέχοντες φορείς, χορηγοί και τοπικοί άρχοντες κράτησαν το στόμα τους κλειστό, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, – εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής, όπως και η OTE COSMOTE και η Hublot –η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις θα μετατεθούν για τις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που πιθανότατα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών – επίσκεψη που αρχικά επρόκειτο να γίνει σήμερα, Σάββατο αλλά αναβλήθηκε εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τα ευρήματα πάντως χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς σημαντικά και τα συμπεράσματα ακόμη σημαντικότερα.
Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Εφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.

Διαστημικών προδιαγραφών στολή
Η επίσκεψη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων 114 χρόνια μετά την ανακάλυψη του από σφουγγαράδες της Σύμης σηματοδοτείται από την παρουσία της ειδικής διαστημικής προδιαγραφών στολής exosuid, που επιτρέπει στους αρχαιολόγους δύτες να παραμένουν έως και 50 ώρες κάτω από το νερό.

Ωστόσο κανείς ουδέποτε έχει καταφέρει να καταδυθεί μέχρι ώρας με το κόστος 1,5 εκατ. ευρώ «κοστούμι», καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Την παρθενική της βουτιά εκτιμάται, ότι θα κάνει από Δευτέρα καιρού επιτρέποντος, καθώς τελικά εξασφαλίστηκε η παράταση της παραμονής της στην Ελλάδα κατά μία εβδομάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *