Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αξιολόγηση σε αυτή τη βάση. Εκτός προγράμματος το ΔΝΤ

Ηχηρό όχι, αν και μέσα σε διατυπώσεις, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιάνη Βαρουφάκη καθώς κλείνοντας την επιστολή της προς τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι…
δεν μπορεί μια αξιολόγηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ να περιοριστεί πάνω στην πλατφόρμα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Αν και τα media δεν έδωσαν την δέουσα σημασία στην κατακλείδα της επιστολής της Κριστίν Λαγκάρντ αυτό παραμένει το γεγονός. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση διεξαχθεί στη βάση της λίστας Βαρουφάκη τότε θα είναι αποτυχημένη και συνεπώς η Ελλάδα δεν θα πάρει τα λεφτά. Ζητά κατ ουσίαν από την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει -ακόμα και σιωπηρά- και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ.

Του Χρήστου Φράγκου

Έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αυτο)εξεραίται πλέον από τη συνέχιση του προγράμματος με την Ελλάδα, το οποίο προφανώς τίθεται σε αναμονή. Στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναφέρεται στη συνέχιση του προγράμματος από τις Ευρωοπαϊκές αρχές, ενώ είχε και παλαιότερα ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ έχει εν ισχύ πρόγραμμα -διαφοροποιώντας τη θέση της από την ΕΕ.

Από το έγγραφο που επισυνάπτεται στην αριστερή στήλη καθίσταται σαφές ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκονται κοινό έδαφος, ενώ η λίστα εκλαμβάνεται ως ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Η κριστίν Λαγκάρντ στην κατακλείδα επισημαίνει:

“Το προσωπικό μου και εγώ επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε κοινό έδαφος, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του από το ΔΝΤ υποστηριζόμενου προγράμματος, το δυνατόν συντομότερο”.

Διαβάζοντας προσεκτικά την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ και προσπαθώντας να αποφύγει επιπλοκές ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να επανατοποθετηθεί αφήνοντας να διαρρεύσει ότι μπορεί να αναληφθούν επιπλέονδεσμεύσεις στη βάση της άμεσης εκταμίευσης δόσεων.

Έτσι ο μήνας του μέλιτος του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο οποίο ξεκίνησε με κινήσεις αβροφροσύνης τελείωσε με τη διατύπωση «παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν καθαρές και δυνατές δεσμεύσεις για την υλοποίηση πολιτικών που έχουν αποφασιστεί στο Μνημόνιο», με την επικεφαλής του ΔΝΤ να κάνει ιδιαίτερη μνεία στα εργασιακά, τον ΦΠΑ και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ απέχει πολύ από τις πρωτοβουλίες συμβιβασμού που ανέλαβε καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στόχο έχουν να επαναφέρουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Ταμείο είναι θεσμός και δεν άγεται αλλά άγει…

Το μήνυμα που στελνει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση είναι περισσότερο από σαφές: Θα υλοποιήσετε και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες διαφωνείτε, ακόμα κι αν δεν θέλετε για πολιτικούς λόγους να τις αναφέρετε, προκειμένου να λάβετε τις δόσεις, από το δάνειο του ΔΝΤ. Σε αυτή τη βάση το ΔΝΤ μπορει να δράσει ταχύτερα και πιο ευέλικτα από την ΕΕ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *