Νέο πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ. Οι λεπτομέρειες

Συμφωνία επί της αρχής επετεύχθη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γέρουν Ντίσελμπλουμ η οποία περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στην έναρξη εργασιών στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων…
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στο τέλος της οποίας θα γίνουν και δηλώσεις, ενώ θα υπάρξει και ανακοινωθέν που θα αναφέρεται στο προοίμιο συμφωνίας της Ελλάδας με την Κομισιόν και το Eurogroup, εξαιρώντας τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και την ΕΚΤ από την άμεση συμμετοχή τους στη δανειακή γέφυρα. Καθοριστικό είναι ότι δεν θα ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και συνεπώς δεν θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με καλα πληροφορημένες πηγές τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες της Ελληνικής κυβέρνησης σήμερα και το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας ένα σχέδιο βάση για το πρόγραμμα γέφυρα το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα γέφυρα θα περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια για την αναδιάρθρωση των δανείων που λήγουν τώρα, όπως αρχικά προβλεπόταν, πρόσθετα αναπτυξιακά κονδύλια, τα οποία όμως θα συνδέονται με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ανά κλάδο.

Ετσι ικανοποιείται αφενός η γερμανική κυβέρνηση και αφετέρου επιτυγχάνεται ο στόχος της απεξάρτησης από το σύστημα των δόσεων για τη διάσωση και διαμορφώνεται ένα καθαρά αναπτυξιακό μοντέλο όπου πρώτα θα υλοπιούνται μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια από το πακέτο Γιούνκερ ο κλάδος.

Από τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα απέχουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ, ενώ θα συμμετάσχουν σε επιμέρους προγράμματα ως τεχνικοί σύμβουλοι. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποδέσμευση και των δυο φορέων ώστε αφενός η ΕΚΤ να μπορέσει να αποδεχθεί ταχύτερα ελληνικά ομόλογα με μικρότερο κούρεμα και αφετέρου το ΔΝΤ να πάρει στα χέρια του μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *