Τρέχουν και δεν φτάνουν… για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Με … φόρα ξεκίνησε ο νέος κύκλος της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του νέου νόμου, από το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, υποβλήθηκαν γύρω στις 4.500 δηλώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος…

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στα πρώτα πέντε λεπτά κατατέθηκαν πάνω από 170 δηλώσεις, κάτι που δείχνει πως πολλοί βιάζονται να ρυθμίσουν την περίπτωσή τους – ίσως με σκοπό την πώληση του ακινήτου.

Αναλυτικότερα στοιχεία για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος αναμένονται σήμερα – αύριο, ωστόσο τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από το ΤΕΕ εκφράζεται απόλυτη ικανοποίηση, καθώς δεν φαίνεται να σημειώθηκε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη (και στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό) να παρακολουθεί όλη την πορεία τακτοποίησης του ακινήτου του καθώς, με την πληρωμή του παραβόλου, η δήλωση αποκτά αριθμό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (κλειδάριθμο).

Επιτρέπεται έτσι η ενημέρωση για την πορεία υπαγωγής στη ρύθμιση, την καταβολή των δόσεων, την καταχώριση των πληρωμών έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόσβαση στο σύστημα για ενημέρωση επί των στοιχείων έχουν επίσης το υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι υπηρεσίες δόμησης των δήμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Ηλεκτρονική δημοκρατία

Δυνατότητα ενημέρωσης παρέχεται και σε τρίτα πρόσωπα με έννομο συμφέρον, όπως ο αγοραστής του ακινήτου ή ο συμβολαιογράφος, με την υποβολή σχετικής αίτησης. Οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη ρύθμιση, η οποίαεξαλείφει ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογραφίας, ενώ ενισχύει την «ηλεκτρονική δημοκρατία». Το πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τις παλαιές περιπτώσεις σε έναν μήνα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *