Δείτε τι είπε παρουσιαστής για την Ελλάδα και έκανε έξαλλους τους Γερμανούς…

Η μεγαλύτερης ακροαματικότητας εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής είχε θέμα την ελληνική κρίση στον απόηχο των εκλογών, και τίτλο…
«Πού οδηγεί η οργή των Ελλήνων;». Μία μικρή ατυχία στο ξεκίνημά της όμως ήταν εκείνη που σχολιάζεται περισσότερο στον γερμανικό Τύπο.

Η εκπομπή άργησε να ξεκινήσει επειδή υπήρξε διακοπή ρεύματος για 20 λεπτά. To ρεύμα είχε πέσει μόνο στο στούντιο, και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής. Το πρόβλημα θα τύγχανε κατανόησης, αλλά ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκούντερ Γιάουχ θέλησε να ζητήσει με χιούμορ συγγνώμη για την καθυστέρηση: «Γίναμε Ελλάδα» είπε στους τηλεθεατές πριν συνεχίσει με τους καλεσμένους του (απέδωσε το πρόβλημα, επί λέξει, σε «συνθήκες Ελλάδας»). Εκείνη την ώρα, το σχόλιο δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής στο στούντιο. Ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια τόσο στο Δαιδίκτυο παράλληλα με την εκπομπή όσο και στις γερμανικές εφημερίδες το πρωί της Δευτέρας.

«Πιο κατάλληλο θα ήταν να μιλά κανείς για “συνθήκες Γερμανίας” παρά για Ελλάδας» απάντησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στον παρουσιαστή, ξεκινώντας το κείμενό της με την υπενθύμιση άλλων περιστατικών διακοπής ρεύματος σε γερμανικό στάδιο. «Δεν κάνει κακό να ξεχνούμε ποιος χαρακτηριζόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης» συνεχίζει, αναφερόμενος στο πώς αναφερόταν προ δεκαετίας η γερμανική οικονομία. Επιτιθέμενη στα «στερεότυπα για την Ελλάδα»,σύμφωνα με το left.gr, η FAZ -μία από τις πιο επιφυλακτικές αυτές τις ημέρες εφημερίδες απέναντι στην Αθήνα- επικρίνει με τον ίδιο τρόπο που επικρίνουν και άλλα ΜΜΕ (όπως, ενδεικτικά, το Spiegel) το αστείο του Γιάουχ ως μη παραγωγικό κλισέ την ώρα που χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση γύρω από τις «συνθήκες στην Ελλάδα».

 Ανάλογα, όπως αναφέρει από την πλευρά της η Handelsblatt, ήταν και τα σχόλια στο Twitter μετά το αστείο του Γιάουχ: «Μάλλον συνθήκες Γερμανίας ήταν κύριε Γιάουχ, τεχνολογία αιχμής και παρ’ όλα αυτά ακόμη στο σκοτάδι» σχολίασαν γερμανοί χρήστες στο Twitter.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *