Τα «ληγμένα» και το «λίπος»

Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας

Από την πλευρά της κοινωνιολογίας κάθε κοινωνία σύμφωνα με την ιστορία της και τον πολιτισμό της έχει διαμορφώσει έναν κώδικα αξιών που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεταλλάσσονται σιγά σιγά αλλά στον βασικό τους κορμό μένουν ίδιοι. Οι αξίες π.χ. της Ελευθερία, της …..
ανθρώπινη ζωή και της αξιοπρέπειας ως βασικοί άξονες του κώδικα αξιών μπορεί να μεταλλάσσονται και στις έννοιές τους να προστίθενται ή να αφαιρούνται ερμηνείες ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον, την ποιότητα της παιδείας και της εσωτερικής ή εξωτερικής προπαγάνδας αλλά δεν παύουν να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στην ελληνική κοινωνία σήμερα οι αξίες αυτές τείνουν να διαγραφούν βίαια υπό τον όρο του «κατεπείγοντος». Κατεπείγον γιατί ξαφνικά χωρίς καμιά ουσιαστική ανάλυση η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν είχαν κανένα σαφή οικονομικό δεδομένο και δεν δέχθηκαν ποτέ κανέναν έλεγχο. Δεν τον δέχθηκαν επικαλούμενοι την αξιοπρέπεια τους και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Όμως ας αναλογιστεί κάποιος, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, χιλιάδες αυτόχειρες υπό το βάρος των χρεών ή της αδυναμίας της επιβίωσης, τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία, η υποβαθμισμένη υγεία και παιδεία, ο πληρέστατος οικονομικός έλεγχος των πολιτών και από την άλλη η πολιτική εξουσία να μην δέχεται κανέναν έλεγχο; Κατά τον κοινό νου είναι δίκαιο αυτό; Ή μήπως σε περίπτωση ελέγχου όλων των υπουργείων των παρελθουσών οικονομικών ετών συμβεί ένα νέο big bang; Πως μπορεί να έχει εξαθλιωθεί η ζωή εκατομμυρίων πολιτών και να μην δέχεσαι τον έλεγχο που στο κάτω κάτω θα μπορούσε να βάλει τις διαμαρτυρίες και τις αμφιβολίες στο περιθώριο; Κατά την ταπεινή μου άποψη εάν γινόταν ένας λογιστικός έλεγχος στα υπουργεία και στους προϋπολογισμούς που ψηφιζόταν, οι 8 στους 10 πολιτικούς προϊσταμένους των υπουργείων αυτών θα βρισκόταν πανηγυρικά ενώπιον της δικαιοσύνης και των λα¨κών δικαστηρίων. Αυτή είναι η κοινωνία μας σήμερα, μια κοινωνία που δεν λογαριάζει τον άνθρωπο, που απαξιεί την απόδοση της δικαιοσύνης, που έχει καταρρακώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι η κοινωνία όπου προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και ο άνθρωπος δεν λογαριάζεται πλέον καθόλου. Είναι η κοινωνία όπου οι φόροι έχουν αυξηθεί και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες έχουν εξαθλιωθεί. Μην γελιόμαστε όμως, πότε είχες αυτοκινητοδρόμους που δεν ήτανκαρμανιόλες; Πότε είχες παιδεία η οποία να δημιουργεί πάνω από όλα ολοκληρωμένες προσωπικότητες; Πότε είχες το αξιοπρεπές νοσοκομείο αφού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω για τα ράντζα και για χειρουργικά εργαλεία ξεχασμένα στα όργανα των ασθενών; Πότε πήγες στην δημόσια υπηρεσία χωρίς να σου ανέβει η πίεση λόγω της γαϊδουρινής συμπεριφοράς κάποιωνυπαλληλίσκων που θεωρούσαν την υπηρεσία τσιφλίκη τους; Τι νομίζεις ότι απολάμβανες στην περίοδο των παχιών αγελάδων; Όλα τα παραπάνω μου θυμίζουν τις στρατηγικές επιθεωρήσεις (βλέπε υπουργούς, κάμερες) στο στρατό όπου έβαφες πάνω από την σκουριά ενώ το άρμα δεν έπαιρνε καν μπροστά. Τώρα όμως σε υπερφολογούν και η ανταποδοτικότητα του φόρου πηγαίνει υπέρ δανειστών καιανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών οι οποίες τις τελευταίες μέρες γεμάτες καμάρι παρουσίασαν και υψηλά κέρδη.

Το γεγονός ότι σε καλούν να αγοράσεις προϊόντα μετά την ανάλωση κατά προτίμηση (τα λεγόμενα ΛΗΓΜΕΝΑ) είναι κάτι που είναι για γέλια και για κλάματα μαζί με την συγκατάθεση του υπουργείου ανάπτυξης, όπως και κάτι παρόμοιο που είχε παροτρύνει κάποιος δημοσιογραφίσκος μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού για τα ληγμένα φάρμακα. Αυτό έσπασε κάθε όριο, μόνο που οι συμπολίτες μας κοιμούνται. Εάν αυτή η «παρότρυνση» πήγαινε σε κάποιο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κυβέρνηση που έχει απαξιώσει κάθε δικαστική απόφαση ή ασφαλιστικό μέτρο έχει πάει στην βουλή θα ήταν υπό αμφισβήτηση.

Πριν από τα ληγμένα άκουσα και για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Στην Ισλανδία που υποτίθεται ότι δεν έχουν τόσο θερμόταμπεραμέντο όσο εμείς μαζευόντουσαν σε όποια γειτονιά πήγαινε ο εισαγγελέας για κατάσχεση και απέτρεπαν αυτήν την χυδαία πράξη. Οι κυβερνήσεις των παχιών αγελάδων στις περιόδους εκείνες δεν έβαλαν κανέναν κανόνα στις τράπεζες οι οποίες σεπαρακαλούσαν να πάρεις στεγαστικό, εορταστικό, καταναλωτικό και ότι άλλου είδους δάνειο είχαν εφεύρει. Γιαυτό οι τράπεζες και τότε και τώρα έχουν κέρδη. Και το χρέος του ελληνικού δημοσίου δεν είναι δημόσιο αλλά τραπεζικό χρέος όπου ο κάθε πολιτικάντης σου λέει ότι χωρίς τραπεζικό σύστημα πάμε χαμένοι. Δεν άφησαν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν αλλά εσένα. Οι τράπεζες είναι ελεύθερες να πράξουν ότι θέλουν με τις ευλογίες της κάθε κυβέρνησης και ο πολίτης πρέπει να σώσει το τραπεζικό σύστημα. Που τα είδατε αυτά γραμμένα;

Υπάρχουν οι απειλές της πτώχευσης. Μα συγνώμη, έχεις παιδεία για τα παιδιά σου; Έχεις υγεία ή ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ταμείο σου ( το ταμείο σου μετά από το νταβαντζιλίκη της κυβέρνησης αγόρασε ομόλογα του πτωχευμένου ελληνικού δημοσίου για να τα τρώνε οι Μπόμπολες και ο Κόκκαλης); Έχεις εργασιακά δικαιώματα; Έχεις δικό σου σπίτι;(πληρώνεις νοίκι για το σπίτι σου μέσα από το χαράτσι); Τι έχεις; Νομίζεις ότι δεν είσαι πτωχευμένος όταν οι αλήτες σε παροτρύνουν να καταναλώσεις ληγμένες τροφές; Μήπως κοιμάσαι βαριά; Μήπως είσαι ένα ανθρωπάκι που δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί έστω το παιδί του;

Δεν έχουν αυτοί που σε κυβερνούν κανένα δίκιο με το μέρος τους και μπορώ να στο αποδείξω με χιλιάδες παραδείγματα. Είναι η δικιά τους κάστα που χρωστά πάνω από όλα σε εμάς και μετά σε άλλους. Χρωστά τόσα φράγκα που αν τα διαχειριζόταν ένας τίμιος πολιτικός θα είμαστε σε υποδομές και υπηρεσίες πολύ πιο μπροστά και από τις χώρες που αυτή την στιγμή σου κουνάνε το δάκτυλο.

Ένα παράδειγμα; Δημόσιο νοσοκομείο της ¶ρτας για αλλαγή λυχνίας αξονικού τομογράφου χωρίς καν την απαραίτητη έγκριση του Δ.Σ. 90.000¤. Στη ιδιωτική αγορά σύμφωνα με τεχνικό ιατρικών μηχανημάτων 35.000-45.000¤. Δημόσια υπηρεσία που ανήκε στο υπουργείο υγείας, έξοδα για καφέδες και λουλούδια 10.000¤. Χιλιάδες τέτοια παραδείγματα μπορεί να τα ερευνήσει ένας λογιστικός ανεξάρτητος έλεγχος. Αλλά την κρίση σου την έχουν βγάλει σε αχρηστία. Γιατί δεν έχεις το απαραίτητο νοητικό φίλτρο για να φιλτράρεις τους εκβιασμούς που σου πλασάρουν. Έχουμε χρεοκοπήσει και ως χώρα αλλά και ως άνθρωποι από την στιγμή που εσύ ως πολίτης δεν αγωνίζεσαι για το παιδί σου ή για τον συνταξιούχο πατέρα σου που θα έχει σε μικρό χρονικό διάστημα την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 360 ¤ μετά από τα τόσα που έχει πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία για μια ολόκληρη ζωή. Αλλά υπάρχει λίπος ακόμα στην καμπούρα σου και με αυτό τρέφεσαι. Αλλά το λίπος αυτό σιγά σιγά αγαπητέ συμπολίτη εξαφανίζεται και εκεί θέλω να δω τι μπορείς να κάνεις. Μπορεί απολύτως τίποτε όπως τώρα αλλά μπορεί και τα πάντα. Η δική μου ανησυχία είναι μήπως θα είναι πολύ αργά. Έχουμε χάσει την αξία της έννοιας ανθρώπινης ζωής όπως και την αξία της έννοιας ελευθερία. Εμείς και αυτοί που μας κυβερνάνε βάζουμε το ευρώ ως νόμισμα πάνω από τον άνθρωπο. Η κατάντια αυτή μόνο ως ντροπή μπορεί να χαρακτηριστεί για τον απλό πολίτη, γιατί για τους πολιτικούς μας ξέρω ότι είναι μισθοφόροι ξένων συμφερόντων και όχι υπηρέτες του λαού όπως ορκίστηκαν να είναι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *