«Ταφόπλακα» στην απόσυρση των εγγυήσεων από Ακιντζί

«Ταφόπλακα» στα όσα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε περί κατάργησης των εγγυήσεων έβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι οι εγγυήσεις δεν..
.
μπορούν να τερματιστούν μονομερώς με δήλωση της Ελλάδας, καθώς όπως είπε βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες.

Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ», ο νέος Τ/κ ηγέτης, είπε ότι η αντίληψη που κυριαρχεί στην ε/κ πλευρά, ότι δηλαδή «εγώ είμαι το κυρίαρχο κράτος και εσείς είστε οι πολίτες μου», δεν ισχύει.

«Η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται με τσιγκουνιά»

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται με τσιγκουνιά στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας και πρόσθεσε πως αν η ε/κ πλευρά χωνέψει ότι είναι ίση με την τ/κ, τότε θα έχει ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο.  Έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και πρέπει να γίνεται αντιληπτό αυτό που λέει και όχι κάτι διαφορετικό.

Δεν είναι αρκετά τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη

Για τα ΜΟΕ που εξήγγηλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν κομψό που ανακοινώθηκαν μέσω του Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν είναι αρκετά, πρέπει να γίνουν περισσότερα, όπως άρση του “εμπάργκο”.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “Σταρ”, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι από δω και πέρα το πιο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό. “Από το 1968 είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Η ελπίδα μας είναι η διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων να έχει θετικό αποτέλεσμα το 2015. Συζητήσαμε αυτό το θέμα και με τον κ. Αρίντς (Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας) και το αίτημα της Άγκυρας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ο κ. Αρίντς είπε ότι μετά από αυτές τις εκλογές αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η ελπίδα του”, είπε ο κ.  Ακιντζί.

Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας για τερματισμό των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “υπάρχουν πέντε συνομιλητές γι` αυτό το θέμα: h Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η νότια Κύπρος και η `ΤΔΒΚ`”, κατά την έκφρασή του.

Επομένως με το να πει μια πλευρά ότι πρέπει αυτό να τερματιστεί δεν μπορεί να τερματιστεί το δικαίωμα των εγγυήσεων, το οποίο συνδέεται με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν έχει κανένα νόημα να το λέει αυτό μονομερώς η Ελλάδα. Επιπλέον είναι ένα θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας. Η ασφάλεια της Κύπρου με το δικαίωμα της εγγύησης της Τουρκίας έχει άμεση σχέση, επεσήμανε.

“Λάθος η αντίληψη της τριμερούς”

Σχολιάζοντας την τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τη Διακήρυμη της Λευκωσίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή η συνάντηση και πρωτοβουλία είναι ένδειξη της λογικής στην ε/κ πλευρά “η μόνη κυρίαρχη δύναμη είμαστε εμείς”.

“Η ε/κ πλευρά έχει την αντίληψη ότι `το μόνο κυρίαρχο κράτος είμαι εγώ και τα δικαιώματα των πολιτών τα προστατεύω εγώ`. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος και των δύο κοινοτήτων. Και μάλιστα πιστεύω πως αυτοί οι πόροι θα είναι μια καλή χρηματοδότητση για τη λύση. Είναι λάθος να αποτελούν αιτία διαμάχης αυτοί οι πόροι οι οποίοι δεν βγήκαν ακόμη στην επιφάνεια”, ανέφερε.

Ίσες αποστάσεις με την Τουρκία

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη. “Από εδώ απευθύνω έκκληση στην Τουρκία. Δεν έχω κρυφή ατζέντα, αυτό που λέω αυτό να γίνεται αντιληπτό, να μην το παίρνουν διαφορετικά. Με τον ίδιο τρόπο που θα τηρήσω ίσες αποστάσεις απέναντι στα πολιτικά κόμματα στην `ΤΔΒΚ`, θα τηρήσω την ίδια στάση και απέναντι στις πολιτικές δομήσεις της Τουρκίας”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα που δυσκόλέψαν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας. “Η ε/κ πλευρά λέγοντας `Εγώ είμαι κράτος, ολόκληρος ο κόσμος εμένα αναγνωρίζει ως κράτος` συμπεριφέρεται με τσιγκουνιά στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας. Εάν αποδεκτούν και χωνέψουν ότι σε αυτό το νησί είναι μαζί μας ίσοι πολιτικά, τότε θα έχουμε ξεπεράσει το πιο σημαντικό εμπόδιο. Θα μπορεί να υπάρξει πιο άνετη συμφωνία και στα άλλα ζητήματα”.

Πολιτική ισότητα σε δύο συνιστώντα κρατίδια

“Ωστόσο η πολιτική τους θέση αυτή τη στιγμή είναι `εμείς είμαστε κράτος και εσείς είστε πολίτες μας`. Όχι, αυτό δεν είναι έτσι. Και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ θα είναι πολίτες του κοινού κράτους. Και αυτός ο συναιτερισμός θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια, πολιτικά ίσα. Και η `ΤΔΒΚ` είναι ισότιμη με την ε/κ πλευρά και θα έχει τη θέση της κάτω από την στέγη αυτής της νέας πολιτικής οντότητας”, ανέφερε.

Για τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως δεν είναι μια κομψή στάση απέναντι στην Τουρκία η ανακοίνωσή των μέτρων μέσω του Τύπου και επέστησε την προσοχή ειδικότερα σε ένα θέμα. “Διευκρινίζεται ότι θα δοθούν οι χάρτες για τις περιοχές των ναρκών στον Πενταδάχτυλο. Κι όμως είναι ένα θέμα που αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια και θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα. Και πάλι δεν θέλω να δώσω μια αρνητική αντίδραση, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, όπως η άρση του `εμπάργκο`”, κατέληξε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *