Εκβιάζει η τρόικα για την πέμπτη δόση του δανείου

Σε κατάσταση «αλλοφροσύνης» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρει σε αποκλειστικές της πληροφορίες η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», η τρόικα έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ αν δεν προχωρήσει η Ελλάδα στην άμεση εφαρµογή των μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 6 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και δεν οριστικοποιηθεί το…..
σύνολο των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν ως το 2015.

Με άλλα λόγια η τρόικα ασκεί ωμό εκβιασμό στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πως βρίσκεται σε δεινή θέση και πως εντός του επομένου μήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομολογιακά δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ήδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στρέφεται στη λύση της μη καταβολής των οφειλόμενων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του στο εσωτερικό και να παγώσουν το σύνολο των δαπανών εκτός της καταβολής των μισθών και στων συντάξεων. Μάλιστα έχει διαμηνυθεί στα ασφαλιστικά ταμεία που επιδοτούνται απ΄ το δημόσιο να φροντίσουν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά από ίδιους πόρους ή άλλες πηγές, δίχως να υπολογίζουν στην κρατική επιχορήγηση μέχρι η κατάσταση να επανέλθει στα “ανεκτά” επίπεδα των προηγουμένων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα, όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Καθημερινή έχει πόρους που επαρκούν μόλις μέχρι τις 18 Ιουλίου, ημερομηνία πέραν της οποίας, αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα της πέμπτης δόσης, όπως ρητώς διατυπώνεται στο μνημόνιο, τότε η χώρα θα σημάνει στάση πληρωμών.

Πάντως, πηγές του υπουργείου οικονομικών, τόνιζαν πως τελικώς το θέμα θα διευθετηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αλυσιδωτές και πολύ σημαντικές αντιδράσεις και συνέπειες για την πορεία της ευρωπαϊκής ένωσης και του ευρώ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, και κυρίως μετά την συνάντηση του Λουξεμβούργου, έχει πλέον καταστεί σαφές στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους τραπεζικούς κύκλους και δη στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πως μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, «ελεγχόμενη» ή μη, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα, όπως έγινε αμέσως μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Spiegel εκείνο το βράδυ που έκλανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης θα καταφύγει στην έκδοση βραχύβιων έντοκων κρατικών γραμματίων (τρίμηνων ή εξάμηνων), προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *