Τελευταία Νέα

Συμμορίες ρατσιστών χτυπούν μετανάστες στην Κρήτη

Του Σωτήρη Μεταξά


Δεν έχει τέλος ο κύκλος της ρατσιστικής βίας στην Κρήτη καθώς στο προσκήνιο έρχονται συνεχώς περιστατικά “τυφλών” επιθέσεων σε βάρος μεταναστών. Η “τυφλή” βία και τα χτυπήματα μίσους από … συμμορίες, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο νησί και οι καταγγελίες προκαλούν σοκ…
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κρήτη καταγγέλλει από τη μια περιστατικά βαρβαρότητας και από την άλλη την ανοχή των αρχών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η πρόσφατη ένοπλη επίθεση εναντίον δύο νεαρών μεταναστών στο Ηράκλειο από ομάδα είκοσι ατόμων, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό των θυμάτων, ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
Τα μέλη της ΕΕΔΑ διαπιστώνουν πως σε καμία από τις περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους υπαίτιους, από τις αρμόδιες αρχές. Η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι η απραξία κι ενίοτε η απροθυμία των αρχών να διερευνήσουν εγκλήματα με κατάδηλα ρατσιστικά κίνητρα και η επακόλουθη ατιμωρησία των δραστών, έχει ως συνέπεια αφενός την αύξηση των επιθέσεων φυλετικού μίσους κι αφετέρου την κλιμακούμενη ένταση της βιαιότητας τους. 

Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων είναι πανομοιότυπα, όπως πανομοιότυπη είναι η μέχρι σήμερα κατάληξη τους. Οι δράστες ενεργώντας ως οργανωμένες συμμορίες δρουν δημόσια, επιλέγοντας τα θύματα τους λόγω της εθνοτικής τους προέλευσης ή του χρώματος τους.

Τα θύματα αποφεύγουν να καταγγείλουν τις εις βάρος τους βιαιοπραγίες φοβούμενα αφενός την εκ νέου στοχοποίηση τους κι αφετέρου γνωρίζοντας ότι η προσφυγή τους στις αρχές θα έχει ως συνέπεια την κράτηση τους προς έκδοση απόφασης απέλασης, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. 


Είναι προφανές ότι η δίωξη και η τιμώρηση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ταυτόχρονη προστασία των θυμάτων. Η πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει τους αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν χαρτιά να καταγγέλλουν τις εναντίον τους επιθέσεις και να διασφαλίζει την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, αναστέλλοντας τη διοικητική απέλαση και καθιερώνοντας με ρητή διάταξη τη χορήγηση άδειας διαμονής στα θύματα και τους ουσιώδεις μάρτυρες, έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από το ποινικό δικαστήριο, κατά τα πρότυπα παροχής προστασίας σε θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων, επισημαίνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κρήτη.
prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *