Γεωργικά μηχανήματα και γεωργία ακριβείας

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε με απλά λόγια για τη γεωργία ακριβείας και τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων σε αυτήν.
Έχουμε γεωργία ακριβείας όταν κάνουμε τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. …

Ξεκινάμε από την παρατήρηση και από τις μετρήσεις για κάθε γεωργική έκταση και προχωράμε στην αντιμετώπιση των διαφοροποιήσεων. Η χρήση νέων τεχνολογιών αναφέρεται στη δορυφορική φωτογραφία, στην επιστήμη των υπολογιστών, στη χρήση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων αλλά και στη και η χρήση εργαλείων τηλεπισκόπησης.

Σκοπός της γεωργίας ακριβείας είναι:
Να βελτιώσει την επιλογή των γεωργικών πρακτικών, σε συνδυασμό με τις ανάγκες των εκάστοτε καλλιεργειών. Ως παράδειγμα σε αυτό μπορούμε να αναφέρουμε την προσαρμοσμένη εφαρμογή λίπανσης (για παράδειγμα να εφαρμόσουμε διαφορετικές ποσότητες σε διαφορετικά σημεία του αγρού).
Να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε καλλιέργειας. Να περιορίσει, με άλλα λόγια, την υπέρμετρη χρήση χημικών και την υπερβολική χρήση γεωργικών μηχανημάτων
Να καταφέρει να δώσει, σε τελικό στάδιο, πιο αυξημένη παραγωγή,  παραγωγή καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποσότητας, και έτσι να αυξήσει το εισόδημα του καλλιεργητή.

Τα παλαιότερα χρόνια ο γεωργός, που καλλιεργούσε την γη σε πολύ μικρές εκτάσεις, είχε τη δυνατότητα να μάθει καλά τα χαρακτηριστικά της γης του και βάσει της εμπειρίας του να τροποποιήσει τις επεμβάσεις του, σε συνάρτηση πάντα με τη θέση στο χωράφι. Τη σημερινή εποχή όμως, που οι εκτάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, είναι σχεδόν ανέφικτο να θυμάται όλα τα χαρακτηριστικά της έκτασής του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά έχουν μεταβληθεί (ως παράδειγμα μπορεί να θέλει να θυμάται την τελευταία πενταετία ή την τελευταία δεκαετία).

Η γεωργία ακριβείας στις ημέρες μας γίνεται  εφικτή με τεχνολογίες που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αισθητήρων, αυτοματισμών, γεωργικών μηχανημάτων και τεχνολογιών τηλεπισκόπησης.

Οι κύριες κατηγορίες των αισθητήρων είναι οι αισθητήρες σοδειάς, οι αισθητήρες αγρού (GPS), οι αισθητήρες εδάφους, οι αισθητήρες φυτών και οι αισθητήρες ζιζανίων ή προσβολών

Αυτοματισμοί
Για να καταφέρουμε να κάνουμε αυτόματο έλεγχο πρέπει να έχουμε διάφορα μηχανήματα. Από τα πρώτα που χρειάζονται είναι διανομείς χημικών. Στα χημικά περιλαμβάνονται τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Πρέπει να καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε με ακρίβεια στον αγρό. Χρειάζεται επίσης να εφαρμόσουμε και συστήματα αυτόματης καθοδήγησης, έτσι ώστε να γνωρίσουμε τη θέση ενός ελκυστήρα ή κάθε γεωργικού μηχανήματος στον αγρό με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, ενδείκνυται η χρήση αυτόματων ρομποτικών συλλεκτών της σοδειάς. Η επόμενη απαίτηση είναι να μπορούν να επικοινωνούν οι διάφοροι αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο, επομένως πρέπει να εγκατασταθεί ένα ασύρματο δίκτυο μεταξύ των αισθητήρων, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την άμεση διακίνηση της πληροφορίας.

Επίσης σημαντικές είναι οι τεχνολογίες τηλεπισκόπησης
Εδώ περιλαμβάνονται δορυφορικές φωτογραφίες με διάφορα φίλτρα οι οποίες μπορούν να μας δώσουν πολύ χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες, ξεκινώντας από την αναγνώριση ζιζανίων και προσβολών, και φτάνοντας μέχρι και την πρόβλεψη των αναγκών σε λίπανση. Επίσης, η γεωργία ακριβείας έχει αρχίσει να βοηθιέται από τη χρήση μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων και ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τη λήψη εικόνων πάνω από την καλλιέργεια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *