Νίκου Χουντή για τις νέες απαιτήσεις της Τρόικα σχετικά με μειώσεις μισθών κι εργασιακά

• Αντώνης Σαμαράς (07/11/12): «Είναι τα τελευταία μνημονιακά μέτρα που…

αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων».
• Όλι Ρέν (12/11/13): Περιορισμός των απεργιών, πχ με 50%+1, «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής».
• Νίκος Χουντής: Τα Μνημόνια που έχετε συμφωνήσει είναι όχημα εξυπηρέτησης των δανειστών, του ΣΕΒ και δήθεν επενδυτών.

Ερώτηση για τις νέες απαιτήσεις της Τρόικα, σχετικά με μειώσεις μισθών και εργασιακά, κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής επιτίθεται στον έλληνα Πρωθυπουργό για όσα ψεύτικα είχε δεσμευτεί, αλλά και για όσα ανέχεται εκ μέρους της Τρόικα, και ταυτόχρονα βάλλει κατά της Κομισιόν και του Όλι Ρέν, αφού πριν λίγους μήνες δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε απαίτηση εκ μέρους της Κομισιόν για αλλαγή του νομικού πλαισίου πραγματοποίησης των απεργιών στην Ελλάδα, που σήμερα εμφανίζεται ως άμεση απαίτηση της Τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του παραθέτει καταρχήν απόσπασμα της ομιλίας του έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις 7/11/12 μέσα στην ελληνική Βουλή που έλεγε ότι «αυτά είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή, τα τελευταία που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα τελευταία. Και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συμφωνία».

Στη συνέχεια μνημονεύει απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρέν, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει αίτημα από την τρόικα για εισαγωγή ρύθμισης με την οποία μια απεργία θα κρίνεται παράνομη εάν δεν έχει συμφωνήσει ορισμένος αριθμός εργαζομένων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής α) καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί αν υπάρχει στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η ρήτρα που αναφέρει ο έλληνας Πρωθυπουργός, με την οποία «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής’», β) ρωτά τον Όλι Ρέν «τι μεσολάβησε μέσα σε 3 μήνες και σήμερα η Τρόικα εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο συντείνει στην ουσιαστική αδυναμία εκπλήρωσης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας από τους έλληνες εργαζόμενους» και γ) καταγγέλλει ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι φανερό στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των Μνημονίων «που έχουν καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας, δεν είναι παρά το όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών, του ΣΕΒ, των μεγάλων εργοδοτών, αλλά και των ‘επενδυτών’ που σπεύδουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία».

Ακολουθεί το βίντεο του κ. Σαμαρά στην ελληνική βουλή (από 16:27):
https://www.youtube.com/watch?v=jPDUkUB8Fp4
Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρέν για το θέμα των απεργιών:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:Θεσμικές παρεμβάσεις σε συνδικαλιστικές ενώσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχει απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες αλλαγές στον εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνονται να ζητούν από τις ελληνικές αρχές τον περιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα ελληνικά συνδικάτα, καθώς επίσης την εισαγωγή συγκεκριμένης ρύθμισης με την οποία μια απεργία θα κρίνεται παράνομη εάν δεν έχει συμφωνήσει το 51% του συνόλου των εργαζομένων. Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχουν απαιτήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα; Έχει τεθεί το θέμα θεσμικών παρεμβάσεων σχετικά με τις εκλογές στους εργασιακούς χώρους και στις συνδικαλιστικές ενώσεις;
E-010950/2013 Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (12.11.2013)
Η Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα ζητήματα που ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Η πλήρης ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χουντής, έχει ως εξής:

Ο έλληνας Πρωθυπουργός στις 07/11 /2012 διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τον ελληνικό λαό από την ελληνική Βουλή, ότι «αυτά είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή, τα τελευταία που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα τελευταία. Και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συμφωνία». Επιπρόσθετα, η Κομισιόν στην απάντησή της Ε-010950/2013, τόνιζε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αναφορικά με ενδεχόμενη απαίτηση της Τρόικα για τον περιορισμό του δικαιώματος των απεργιών στη Ελλάδα, ότι τέτοιου είδους μέτρα «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση πριν τη διεξαγωγή της συνόδου του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, η πλευρά των δανειστών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά από νέες αλλαγές που συντείνουν στη μείωση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις, μεταξύ των οποίων, και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της διεξαγωγής των απεργιών. Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Έχει υπάρξει στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η ρήτρα που αναφέρει ο έλληνας Πρωθυπουργός, με την οποία «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής»; Εάν όχι, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο του Μνημονίου;
2) Τι μεσολάβησε μέσα σε 3 μήνες και σήμερα η Τρόικα εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο συντείνει στον ουσιαστικό περιορισμό στην άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας από τους έλληνες εργαζόμενους;
3) Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι στόχος των Μνημονίων, που έχουν καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας, δεν είναι παρά το όχημα για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών, του ΣΕΒ, των μεγάλων εργοδοτών, αλλά και των ‘επενδυτών’ που σπεύδουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *