Τι ώρα να τρώω βραδινό για να μην παχαίνω;

“Τι ώρα να τρώω βραδινό;” Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούν οι διαιτολόγοι από τους πελάτες τους.

Γιατί, ακόμα κι όσοι γνωρίζουμε πια αρκετά καλά τι από αυτά που τρώμε μπορεί να μας παχύνει, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ώρα που τα καταναλώνουμε.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως όταν συνηθίζεις να τρως βραδινό αργά το βράδυ, μπορεί να δημιουργείς την προδιάθεση να παίρνεις βάρος: οι άνθρωποι που συνήθως δειπνούν γύρω στις 10 το βράδυ, καταναλώνουν 248 παραπάνω θερμίδες τη μέρα συγκριτικά με εκείνους που τρώνε νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οπότε, γίνεσαι επιρρεπής στο να πάρεις βάρος, προγραμματίζοντας αργά δείπνο με φίλους ή περιμένοντας να φας μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας τη βραδινή σου αγαπημένη ταινία; Όχι απαραίτητα.

“Η ώρα ενός γεύματος από μόνη της δεν οδηγεί στην πρόσληψη βάρους – ορισμένες όμως από τις επιλογές που τείνουμε να κάνουμε όταν τρώμε αργά, κάνουν πράγματι τη διαφορά”, λέει η Erin Palinski­Wade, R.D, διατροφολόγος από το New Jersey.

Για αρχή, όσο πιο αργά τρως, τόσο περισσότερες ώρες έχουν περάσει πιθανότατα από το τελευταίο σου γεύμα. “Έτσι μέχρι την ώρα που θα διαβάσεις το μενού ή θα προθερμάνεις το φούρνο σου, είναι πιθανότατα να πεινάς πολύ και να είσαι επιρρεπής στην υπερφαγία” συνεχίζει.

Το άλλο θέμα είναι πως όταν το στομάχι σου είναι γεμάτο, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς ήρεμα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη και εκνευρισμένη το επόμενο πρωινό, για να μην αναφέρουμε ότι θα είσαι ακόμη φουσκωμένη και δεν θα έχεις διάθεση να φας πρωινό… Έτσι παραλείπεις το πρωινό σου γεύμα και αφήνεις τον εαυτό σου έκθετο σε λιγούρες, χαμηλή ενεργητικότητα και ένα τεράστιο ξεφάντωμα τσιμπολογήματος στο τέλος της ημέρας για αντιστάθμιση.

Συμπέρασμα: η καλύτερη ώρα για να φας δείπνο είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την ώρα που σκοπεύεις να ξαπλώσεις – αν όχι και νωρίτερα.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να ακολουθούμε συνεχώς ένα πρόγραμμα ­ας πούμε πως χρειάζεται να μείνεις μέχρι αργά στη δουλειά ή οι φίλοι σου κλείνουν τραπέζι σε ένα μοδάτο εστιατόριο αργά το βράδυ – μπορείς να γλιτώσεις την αύξηση βάρους παίρνοντας κάποια προληπτικά μέτρα.

“Προληπτικά” μέτρα για την περίπτωση που θα φας αργα:

Πρώτον, φάε ένα υγιεινό σνακ πριν το δείπνο. Έτσι δεν θα φτάσεις στο τραπέζι λιμοκτονώντας και με διάθεση να σκάσεις στο φαγητό.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείς να φας λίγο λιγότερα από το συνηθισμένο ώστε να πεινάς όταν θα ξυπνήσεις το πρωί και θα μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα με ένα υγιεινό πρωινό , προτείνει η Palinski­Wade.

Πηγη shape

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *