Λαφαζάνης: Πρώτα η συγκράτηση των αυξήσεων και μετά οι μειώσεις τιμών ρεύματος

Ο υπουργός εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος ως προς την άμεση μείωση της επιβάρυνσης του μέσου νοικοκυριού από τα τιμολόγια της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι «με
σχέδιο και σταδιακά θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε τις ενεργειακές τιμές
Νομοθετική πρωτοβουλία για την «συγκράτηση» και «ακύρωση» των αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αποκαλύπτοντας ότι η ΡΑΕ εκτός από την αύξηση του ειδικού τέλους για τους ρύπους (ΕΤΜΕΑΡ) ετοίμαζε και «τσίμπημα» προς τα πάνω του τέλους διασύνδεσης.

«Εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως τα είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα είχαμε μόνο αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και του τέλους διασύνδεσης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σημείωσε ότι είχε επικοινωνία με την διοίκηση της ΡΑΕ κατά την οποία «τους είπα πως δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις για αυξήσεις των τελών μεταφοράς και τους ζήτησα να ανακαλέσουν την απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ» προειδοποίησε μάλιστα πως «αν δεν το κάνουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και με νομοθετικές ρυθμίσεις για την συγκράτηση των αυξήσεων  και την ακύρωσή τους».

Πάντως, ο υπουργός εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος ως προς την άμεση μείωση της επιβάρυνσης του μέσου νοικοκυριού από τα τιμολόγια της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι «με σχέδιο και σταδιακά θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε τις ενεργειακές τιμές. Το έργο είναι δύσκολο αλλά θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο θα ήταν αυθαίρετο να κάνω χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορώ να το κανω …  Η φιλοδοξία μας είναι να πέσουν οι τιμές αλλά δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Θέλει κόπο και σχέδιο και σύγκρουση με συμφέροντα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Λαφαζάνης συνέχισε την τακτική σύγκρουσης με την διοίκηση της ΡΑΕ προαναγγέλλοντας νομοσχέδιο για «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της ώστε η τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας να περάσει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.  «Σεβόμαστε την ανάγκη ύπαρξης Ανεξάρτητης αρχής αλλά οι αρμοδιότητές της πρέπει να περιοριστούν στην ρύθμιση της αγοράς και όχι στην χάραξη πολιτικής» είπε για να προσθέσει « γι αυτό και θα τροποποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας ΡΑΕ. Αυτό που θα κάνουμε θα είναι συμβατό με το πλαίσιο ΕΕ». Σε άλλο σημείο δε είπε πως «Η ΡΑΕ είναι Ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι ανεξέλεγκτη και ασύδοτη…»

Πάντως ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά αναφορικά με την τύχη του ΔΣ της ΔΕΗ και του κ. Αρθούρου Ζερβού και για το πότε προτίθεται να προχωρήσει στον ορισμό νέας διοίκησης.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «εγκληματική καθυστέρηση» στο θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και υποστήριξε ότι «Για πρώτη φορά σε σύνοδο ΕΕ για την ενέργεια θέσαμε ευθέως την ανάγκη να ενταχτούν στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η διασύνδεση Κύπρου Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Εργο με τεράστια σημασία. Προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ενοχλήθηκαν πολλοί εκεί αλλά αυτά είναι τα θέματα προτεραιότητας».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *