Πραξικόπημα στην Αίγυπτο Καθώς ο Μόρσι φαινόταν ανένδοτος και αρνούνταν να συνεργαστεί και αλλάξει πολιτική

Σε εξέλιξη βρίσκεται πραξικόπημα του στρατού στην Αίγυπτο καθώς ο πρόεδρος Μόρσι φαίνονταν ανένδοτος στις εκλήσεις για συνεργασία και αλλαγή πολιτικής.

Οι βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ έδωσαν το στίγμα ότι η Αίγυπτος διέρχεται μια ακόμη φάση αποσταθεροποίησης. Αυτή τη στιγμή όπως αναφέρουν διεθνή media στρατιωτικά τμήματα κινούνται για  …
να πάρουν τον έλεγχο του κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερος από τους οργανισμούς που ηγούνται της κίνησης κατά του Μόρσι δεν δέχεται οποιαδήποτε εναλλακτική εκτός από την παραίτηση του προέδρου και την προκήρυξη άμεσων εκλογών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο στρατός ελέγχει την κρατική τηλεόραση, το Πανεπιστήμιο -που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του Μόρσι και τις γέφυρες. Αυτή την ώρα άρματα μεταφοράς προσωπικού και τανκς βρίσκονται σε κίνηση εξασφαλίζοντας τον έλεγχο των υποδομών. Αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης οι επεκφαλής του στρατού θα κάνουν δημόσια δήλωση.

Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία, πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη, Ισάμ ελ Χάνταντ, ο πρόεδρος Μόρσι, καλεί τους Αιγύπτιους πολίτες να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία». Ο ελ Χάνταντ, είπε ακόμα ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και για κορυφαία στελέχη ισλαμικών πολιτικών κομμάτων. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Νωρίτερα, τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, πρότεινε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Πάντως, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακά στρατεύματα φρουρούν τα κεντρικά στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *