Ανταρσία στο Υ/Β Παπανικολής;

Αν ευσταθεί είναι πολύ σοβαρό και δείχνει οτι οι στρατιωτικοί μας ξυπνούν σπο το λήθαργο…..

Του Κώστα Ποτήρη

Με αγωνία και άγχος για την τύχη της Ελλάδας μάθαμε από έλληνα ραδιοερασιτέχνη ότι πριν από 10-15 μέρες έπιασε τυχαία στον δέκτη του μια συνομιλία που μεταδιδόταν στα ερτζιανά μέσω ασυρμάτου. Δεν πίστευε στ’ αυτιά του γι’ αυτά που άκουγε και δεν πέρασε πολύ ώρα για να καταλάβει τι γινόταν: Η συνομιλία διεξαγόταν μεταξύ του πληρώματος του…..
ελληνικού υποβρυχίου «Παπανικολής» και ανωτέρων στελεχών του ελληνικού ναυτικού. Ας υπενθυμίσουμε ότι το υποβρύχιο Type 214, «Παπανικολής» (S120) του Π.Ν. είναι αυτό που κατασκευάστηκε το Κίελο της Γερμανίας με τη συμφωνία Τσοχατζόπουλου με την γερμανική εταιρεία Thyssen-Krupp Marine Systems,, την πρώην Krupp, που κατασκεύασε τα γερμανικά όπλα του 1ου και 2ου Παγκόσμιου Πολέμου!

Κατά το παρθενικό ταξίδι του «Παπανικολή» από το Κίελο μέχρι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η συσκευή σόναρ στην πλώρη του αποκολλήθηκε και χάθηκε στα βάθη, αποκολληθήκαν λαμαρίνες επικάλυψης του πύργου του υποβρύχιου και τελικά όταν έφτασε ξεφλουδισμένο στο Σκαραμαγκά, διαπιστώθηκε ότι γέρνει εν πλω!

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» Type 214 (S120) έχει επιχειρησιακή αυτονομία 50 ημερών, αυτονομία ατμόσφαιρας 13-15 ημερών, ακτίνα δράσης (κατάδυση) 1.750νμ, πλήρωμα 30 (+5 εκπαιδευόμενους) και οπλισμό 8 τορπιλοσωλήνες 533 χιλ. (SST4, SUT, Mk37, 4 Sub Harpoon).

Το απολύτως αναγκαίο αυτό όπλο για την άμυνα της χώρας, έχει αφεθεί χωρίς συντήρηση, όπως και πολλά άλλα οπλικά συστήματα, θέτοντας την ασφάλεια της χώρας σε θανάσιμο κίνδυνο.

Αναφέρεται ότι πολλοί άλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο χείλος ενεργούς αντίδρασης και ανάγκασαν τον Πρόεδρο κ. Παπούλια με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο να πάει στις 25 Σεπτεμβρίου στο «Πεντάγωνο» (το ελληνικό) και να πει στη στρατιωτική ηγεσία «να κάνουν υπομονή και να σφίξουν τα δόντια».

Και αυτά, ενώ δημοσιεύονται κατάλογοι, με τη μισή Βουλή ένοχη εγκλημάτων, κατά τη ΣΔΟΕ.

Από την λαθρακρόαση, ο άγνωστος ραδιοερασιτέχνης διαπίστωσε ότι το πλήρωμα του «Παπανικολή» έχει κάνει «κατάληψη» του σκάφους διαμαρτυρόμενο ότι δεν έχει πληρωθεί επί 9 μήνες και ότι το υποβρύχιο δεν έχει συντηρηθεί και είναι σε άθλια κατάσταση, με μούχλα παντού και ουσιαστικά εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας.

Σύμφωνα με την αναφορά του ραδιοερασιτέχνη αναγνώστη της στήλης, το περιστατικό άρχισε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο πλοίαρχος προσπάθησε να επιβάλλει τάξη, αλλά τον πέταξαν στη θάλασσα και βγήκε κολυμπώντας.

Στη συνέχεια πήραν ότι εφόδια μπορούσαν και βγήκαν στα ανοικτά, παίζοντας κρυφτούλι στο Αιγαίο, ενώ ο ασύρματος είχε ανάψει από συνομιλίες και μαζί με τον ραδιοερασιτέχνη που μας πληροφόρησε, χωρίς αμφιβολία θα άκουγαν Αμερικανοί, Ρώσοι, Τούρκοι και άλλοι, και κατά τη ρήση «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», μόνο ο ελληνικός λαός δεν το ξέρει, λόγω … διαφάνειας!

Οι συνομιλίες που ακούει τις τελευταίες μέρες και μας μετέφερε ο ραδιοερασιτέχνης δίδουν μια τραγική εικόνα: Το πλήρωμα διαμαρτύρεται για την κατάσταση του υποβρυχίου και για το ότι οι οικογένειές τους πεινούν γιατί δεν έχουν πάρει τον πενιχρό μισθό τους επί 9 μήνες.

Στην αρχή, η ηγεσία τους άφησε να κάνουν βόλτες στο Αιγαίο περιμένοντας να τελειώσουν τα εφόδια και τα καύσιμα τους. Αλλά οι «καταληψίες» έχουν την υποστήριξη συναδέλφων, συγγενών και φίλων οι οποίοι τους προμήθευσαν με τρόφιμα, νερό και καύσιμα που πετούσαν στην θάλασσα και τα συνέλεγαν οι «καταληψίες», ενώ λέγεται ότι άραξε σε λιμάνι και έκανε ανεφοδιασμό καυσίμων από αντλίες ντίζελ που προμηθεύουν τουριστικά και επιβατικά σκάφη, αλλά το ντίζελ αυτό δεν είναι κατάλληλο για το υποβρύχιο και οι μηχανές του «κλ…ν πατάτες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το αποκορύφωμα ήταν πριν 4-5 μέρες, όταν στο μικρόφωνο του ασυρμάτου βρισκόταν «αρμόδιος» πολιτικός και ήταν σε έξαλλη κατάσταση.

Από τις συνομιλίες που ακούσθηκαν στους αιθέρες και βέβαια δεν θα τις άκουσε μόνο ο αναγνώστης ερασιτέχνης ραδιοτεχνίας που μας πληροφόρησε αλλά και οι «Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι» που έλεγε και ο Καραγκιόζης, βγήκε η τραγική αλήθεια: Ο αρμόδιος πολιτικός απειλούσε το πλήρωμα του υποβρυχίου Παπανικολής.

Το πλήρωμα διαμαρτυρόταν και πρόβαλε τα αιτήματα του, λέγοντας ότι δεν αντέχουν άλλο, το σκάφος είναι σε άθλια μηχανική κατάσταση λόγω οικονομιών στη συντήρηση και οι ίδιοι ψαρεύουν για να φάνε, πλένονται με θαλασσινό νερό και δεν έχουν αλλάξει σώβρακο από το καλοκαίρι.

«Ελάτε στη βάση. Να κάνετε ένα καλό μπάνιο στη θάλασσα να πλύνετε τα σώβρακά σας και μετά να μιλήσουμε» τους είπε ο αρμόδιος πολιτικός, προσπαθώντας μάλιστα να δελεάσει τα νιάτα και με θύμισες νιάτων αντίθετου φύλου, αλλά το πλήρωμα επέμενε να πληρωθεί πρώτα.

Και ενώ κάποιος ανώτερος αξιωματικός μιλούσε στο πλήρωμα στη γλώσσα των ναυτικών, χωρίς απειλές και φοβέρες (που βέβαια δεν περνούν σε ανθρώπους οι οποίοι από την εκπαίδευση στο καθήκον τους είναι αποφασισμένοι και να πεθάνουν), αυτός ο «αρμόδιος» πολιτικός άρπαξε το μικρόφωνο και πούλαγε τσαμπουκά στους ναυτικούς αποκαλώντας τους «τριχωτά σκυλιά» και ότι θα στείλει αντιτορπιλικό να τους τινάξει έξω από το νερό.

Κάποιος αξιωματικός ακούστηκε να λέει «μην μιλάτε έτσι στους συναδέλφους», αλλά ο «αρμόδιος» πολιτικός ήταν ασταμάτητος και του είπε «εσείς να σωπάσετε … » και φώναζε στο μικρόφωνο: «Σας διατάσσω να επιστρέψετε, ακούτε!» και διέταξε τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του πληρώματος να συλλάβουν τους κατώτερους.

Και η απάντηση ακούσθηκε ολοκάθαρα στους αιθέρες: «Βρε άει γ…. ρε κοπρ…. λο».

Στο σημείο αυτό εξέφρασα έντονα στον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη τις αμφιβολίες μου για αυτά που μου αναφέρει και τότε αυτός μου έβαλε να ακούσω μέσω ιντερνέτ μια μικρή περικοπή από τη συνομιλία που περιγράφεται περιληπτικά πιο πάνω και αναγνώρισα τη φωνή του αρμόδιου πολιτικού. Συμπέρανα ότι η αναφορά είναι αληθινή και σας την μεταφέρω, ενώ το ιλαροτραγικό σίριαλ συνεχιζόταν μέχρι χθες στο Αιγαίο.

Και μόνο που τα γράφω αυτά τα τραγικά με πιάνει φόβος για την τύχη της Ελλάδας και τις ζωές των ναυτικών μας μέσα σε ένα τέτοιο κατ’ ευφημισμόν υποβρύχιο!

Η κατάσταση θυμίζει το περιστατικό με το αντιτορπιλικό «Βέλος» και την κατάληξη των πολιτικών του καιρού εκείνου. Σε λόγο του το 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, επαίνεσε την «ανταρσία» του αντιτορπιλικού «Βέλος» τις ημέρες των δικτατόρων τον Μάιο του 1973, λέγοντας: «Τιμούμε το πολεμικό ναυτικό, που έσωσε την τιμή των ενόπλων δυνάμεων, αγωνιζόμενο για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας» . Για το «Παπανικολής» τι θα πει;

http://koukfamily.blogspot.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *