Γιατί δεν χάνω βάρος ενώ αθλούμαι;

Από την Christine Luff, About.com Guide

Άρχισα να τρέχω γιατί νόμισα ότι αυτό θα με βοηθούσε να χάσω βάρος, αλλά τρέχω περίπου 14 μίλια την εβδομάδα εδώ και ένα μήνα και δεν έχω χάσει καθόλου βάρος. Πρέπει να τρέξω κι άλλο; Δεν έχω αρχίσει να κόβω θερμίδες αλλά θα πρέπει να αρχίσω να το κάνω;..
Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν για να χάσουν βάρος και είναι λογικό- με το τρέξιμο καίει κανείς πολλές θερμίδες (περίπου 100 θερμίδες ανά μίλι/ 1,6χλμ ), οπότε είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια θερμίδων.

Παρόλα αυτά πολλοί αθλούμενοι ανακαλύπτουν ότι δεν χάνουν βάρος, μερικοί μάλιστα παίρνουν, ή αν χάσουν λίγα γραμμάρια μετά σταματάνε να αδυνατίζουν. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Πολλές θερμίδες

Πρώτα απ΄ όλα θα μπορούσε να ευθύνεται ότι κερδίζει κανείς περισσότερες θερμίδες από όσες καίει. Ακόμα κι αν τρέχετε, αν δεν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνετε δεν θα δείτε ορατή διαφορά. Μπορεί να νιώστε πιο πεινασμένοι συγκριτικά με το πριν αρχίσετε να τρέχετε και να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες χωρίς να το προσέξετε. Προσπαθήστε να σκορπίσετε τις θερμίδες σας κατά την διάρκεια της ημέρας σε 5 με 6 γεύματα, οπότε δεν θα γίνετε ούτε λαίμαργοι ούτε θα παραφάτε. Και προτιμήστε υγιεινά φαγητά, και όχι γρήγορα που μπορούν να πυροδοτήσουν την πείνα σας.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τις θερμίδες που προέρχονται από την κατανάλωση υγρών. Παρόλο που μπορεί να τρέχετε αρκετά, δεν χρειάζεται να πίνεται διαρκώς ζαχαρώδη αναψυκτικά. Παρόλο που είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε του ηλεκτρολύτες σας κατά την διάρκεια μεγάλων διαδρομών, δεν είναι απαραίτητο σε μικρότερες διαδρομές ή όταν δεν τρέχετε. Το σκέτο νερό αρκεί για να σας κρατήσει ενυδατωμένους. Προσπαθήστε να περιορίσετε επίσης την κατανάλωση φρουτοχυμών, ειδικά καφέδων και σόδας καθώς σας προσθέτουν πολλές θερμίδες αλλά δεν σας χορταίνουν.

Πρέπει επίσης να φροντίσετε να γνωρίζετε ακριβώς πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά. Χρησιμοποιείτε έναν καθημερινό θερμιδομετρητή για να καθορίσετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά.

Οι μυς είναι πιο παχιοί από το λίπος

Μια άλλη εξήγηση αποτελεί το γεγονός ότι οι μυς συγκεντρώνουν περισσότερη μάζα από το λίπος. Έτσι ενώ μπορεί να χάνετε βάρος και το ποσοστό λίπους στο σώμα σας μπορεί να μειώνεται, δείχνετε πιο βαρύς από πριν. Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στο πως αισθάνεστε γενικότερα και να χρησιμοποιείτε μετρήσεις , εκτός από το βάρος, όπως οι ίντσες που χάσατε ή τα ρούχα σας, για να εκτιμήσετε την πρόοδο σας.

Καθορίστε τις θερμιδικές σας ανάγκες

Το να γνωρίζετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσες έχετε ανάγκη για να δημιουργήσετε ένα απόθεμα 3.500 θερμίδων, το οποίο ισοδυναμεί με ένα γραμμάριο. Έτσι αν τρέχετε 14 μίλια (22,5χλμ) την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι καίτε περίπου 1400 θερμίδες την εβδομάδα ασκούμενοι (αν υποθέσουμε ότι δεν ασκείτε κάποιο άλλο άθλημα). Για αποκτήσετε ένα απόθεμα 3.500 θερμίδων, θα χρειαστεί να κόψετε 2.100 θερμίδες την εβδομάδα, ή 300 θερμίδες την ημέρα, ώστε να χάνετε ένα γραμμάριο την ημέρα. Αν έχετε λάβει την συνιστώμενη ποσότητα θερμίδων, ή ακόμα περισσότερες, αυτό θα εξηγούσε το λόγο για τον οποίο δεν συνειδητοποιείτε την απώλεια βάρους.

Προσθέστε χιλιόμετρα και ένταση

Πιθανότατα θα έχετε περισσότερη επιτυχία αν αυξήσετε τη γενική απόσταση που καλύπτετε. Μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε ταχύτητα κάνοντας ζέσταμα για 10-15 λεπτά και μετά να τρέξετε με γρηγορότερο ρυθμό ( παίρνοντας βαθιές ανάσες και διατηρώντας τον έλεγχο) για ένα λεπτό και μετά να επιβραδύνετε βαδίζοντας αργά για άλλο τόσο. Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο για δυο μίλια/3,2χλμ , μετά ηρεμίστε για 5-10 λεπτά. Αν αυτό παραγίνει εύκολο για εσάς, θα μπορούσατε να αυξήσετε τον χρόνο διακοπής της ταχύτητας ή να κάνετε επαναλήψεις.

Timbertrail.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *