Π.Λαφαζάνης: ”Ή θα υπάρξουν σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ ή δεν θα γίνει”!’

Το αίτημα του Δημοσίου για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ υπέβαλε επίσημα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης
Λαφαζάνης, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Walter Peeraer, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Βελγικού Ομίλου υποδομών Φυσικού Αερίου «Fluxys», που συμμετέχει με ποσοστό 19% στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε, επίσης, να εξεταστούν τροποποιήσεις στη χάραξη του αγωγού στις περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού, όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης και Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Κοινοπραξίας.

Ο υπουργός τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει ο αγωγός χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση που ήταν μονομερής και δεν εξασφάλιζε σχεδόν κανένα όφελος για τη χώρα, πέρα από την ίδια τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της.

Τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει λογος να γίνει ο αγωγός.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βελγικού Ομίλου, τόνισε ότι θα συνδράμει στο αίτημα του Υπουργού ΠΑΠΩΝ προκειμένου να υπάρξει άμεση συζήτηση με τη Διοίκηση του Α, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει στην αποδοχή του αγωγού Φυσικού Αερίου από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον ΔΕΣΜΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης αποδέχτηκε τέλος την πρόσκληση να ξεναγηθεί στον ενεργειακό κόμβο (hub) που έχει δημιουργήσει η Fluxys στην πόλη Zeebrugge, κατά την επόμενη επίσκεψή του στο Βέλγιο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *