ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Το χαμηλό βαρομετρικό από την Τυνησία θα ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα και θα φέρει πολλές βροχές μέσα στο ερχόμενο Σάββατοκύριακο

Ιωάννης Καλλιάνος
Μαθηματικός M.sc – Μετεωρολόγος Δημόσιας Τηλεόρασης


Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αλγερία, θα κινηθεί ελαφρώς βόρειο-ανατολικά και θα βρεθεί αύριο στην Τυνησία…

Εν συνεχεία η πορεία του θα είναι ανατολική βόρειο-ανατολική και δια μέσω των κεντρικών τμημάτων της Μεσογείου και της Ιταλίας, θα “εφοδιαστεί” με αρκετά ποσά υγρασίας, θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και από το Σάββατο το μεσημέρι θα περάσει τις συνοριακές γραμμές του Ιονίου πελάγους και θα βρεθεί στα Δυτικά τμήματα της χώρας μας. Το ταξίδι του θα είναι μεγάλο, παρ’όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει την τάση να εξασθενήσει …και θα παραμείνει απειλητικό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα δυτικά της χώρας και μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα έχει γίνει άστατος και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Όσο περνάει η ώρα μέσα στο Σάββατο οι βροχές θα δυναμώνουν και θα εκδηλώνονται και σποραδικές καταιγίδες. Οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα φτάσουν τοπικά ακόμα και τα 9 μποφόρ, καθηλώνοντας λογικά πολλά από τα πλοία στα λιμάνια τους. 

Η θερμοκρασία ωστόσο δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παρά μόνο στα δυτικά που οι νότιοι άνεμοι θα “βοηθήσουν” ώστε ο υδράργυρος να φτάσει ακόμη και στους 17-18 βαθμούς Κελσίου σε τοπικό επίπεδο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά τμήματα της βόρειο-δυτικής χώρας ή και λόγω εγκλωβισμού ψύχους από τις προηγούμενες ημέρες ίσως και να επηρεαστούν και κάποιες ημιορεινές περιοχές.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πολύ άστατος! Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα κυριαρχήσουν στο σύνολο της επικράτειας, οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές ενώ η θερμοκρασία δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική μεταβολή. Οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως τις βόρειο-δυτικές περιοχές αλλά αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει λόγω του ότι οι 5 ημέρες που χρειάζεται να περάσουν ώστε να φτάσουμε μέχρι την Κυριακή δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ασφαλείς και τόσο αναλυτικές προβλέψεις τουλάχιστον ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεως ή τις περιοχές που θα εκδηλωθούν. Κρύο πάντως δεν περιμένουμε, παρά μόνο στα βόρειο-δυτικά που θα παραμείνουν λίγο χαμηλές οι θερμοκρασίες κυρίως νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα.

Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και την Δευτέρα με τα φαινόμενα σταδιακά να περιορίζονται την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ κυρίως στις ανατολικότερες και νοτιότερες περιοχές του Αιγαίου καθώς το σύστημα θα απομακρύνεται προς τα ανατολικά και θα εξασθενεί, δίνοντας τη θέση του σε πιο υψηλές πιέσεις για τις επόμενες ημέρες.


Πολύ δυναμικά φαίνεται να μπαίνει ο Φλεβάρης, τουλάχιστον ως προς τις βροχοπτώσεις! Μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αξιόλογη χειμωνιάτικη μεταβολή τις επόμενες ημέρες μετά το πέρασμα αυτής της διαταραχής και σε βάθος χρόνου μέσα στον Φλεβάρη. Ας απολαύσουμε αρχικά την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού έως και την Παρασκευή (παρόλα αυτά οι νεφώσεις θα εναλλάσσονται με διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, δεν θα έχουμε με λίγα λόγια καθαρή ηλιοφάνεια μέχρι και την Παρασκευή), ας υποδεχτούμε την Τυνήσια διαταραχή από το Σάββατο έως και την Τρίτη …και για μετά …έχει ο Θεός.

Καλή σας ημέρα αγαπητοί μου φίλοι και αναγνώστες

Φιλικά,

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός M.sc – Μετεωρολόγος Δημόσιας Τηλεόρασης

kallianos.wix.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *