Γιατί παχαίνουν όσοι κόβουν το τσιγάρο;

Το 80% των καπνιστών που σταματούν το κάπνισμα, παίρνει επτά κιλά κατά μέσο όρο.

Ελβετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επιπλέον κιλά προέρχονται από αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου, οι οποίες αυξάνουν την πρόσληψη ενέργειας από τις τροφές. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, η επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων ετών εμπλέκει τους μικροσκοπικούς φιλοξενούμενους σε μια πληθώρα δεινών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ακόμα και σε ψυχικές διαταραχές.

Η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει στα βακτήρια των ομάδων Proteobacteria και Bacteroidetes να πολλαπλασιαστούν και να κυριαρχήσουν στο εντερικό οικοσύστημα. Όπως φαίνεται, τα βακτήρια αυτά αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά την ενέργεια των τροφίμων, χρειάζονται δηλαδή συγκριτικά λιγότερες θερμίδες για να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Και αυτό σημαίνει ότι το ενεργειακό μερίδιο του οικοδεσπότη τους μεγαλώνει και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, τα εν λόγω αποτελέσματα βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενα πειράματα, τα οποία έγιναν όμως σε ποντίκια: Η μεταμόσχευση μικροβίων από το έντερο παχύσαρκων πειραματόζωων αύξησε το βάρος πειραματόζωων κανονικού βάρους. Ωστώσο, ο ρόλος των μικροβίων στην αύξηση βάρους των πρώην καπνιστών, πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να αποκαλύψουν και τακτικές για τη σωστή ρύθμιση της μικροχλωρίδας.

Πηγη ελευθερος αετος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *