Το σχέδιο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια: Προστασία της πρώτης κατοικίας…

Σχέδιο – σκούπα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, έχει επεξεργαστεί… το υπουργείο Οικονομίας και η κατάθεσή του στη Βουλή θεωρείται θέμα ωρών.

Σύμφωνα με τα Νέα, το νομοσχέδιο διευθύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, που επικαλείται η εφημερίδα, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφάλειας απέναντι στους δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση εκτιμά, ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα κόκκινα δάνεια, δεν παραβιάζει κάποιον όρο του Μνημονίου ούτε συνιστά μονομερή ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης βάζουν ασπίδα για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Παράλληλα, θέτουν μία σειρά συνδυαστικών κριτηρίων, που δεν επιτρέπουν σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους, να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Τα κριτήρια

Οι νέες ρυθμίσεις καλύπτουν τους οφειλέτες που η οικογενειακή περιουσία τους σε ακίνητα δεν υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ ως προς τις αντικειμενικές αξίες.

Επίσης, εφόσον οι δανειολήπτες που λόγω στενότητας δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, δεν θα πρέπει να δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα άνω των 60.000 – 70.000 ευρώ.

Ομοίως, δεν θα πρέπει οι καταθέσεις τους στα τραπεζικά ιδρύματα να υπερβαίνουν τα ποσά άνω των 70.000 ευρώ.

Για τους απόρους και ανέργους, υπάρχει πρόβλεψη για μη καταβολή των δόσεων, για όσο διάστημα υπάρχει διαπιστωμένη αδυναμία.

Όσοι έχουν οικογενειακά εισοδήματα έως 50.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως το 10% της δόσης και όσοι έχουν εισοδήματα έως 70.000 ευρώ, οφείλουν να πληρώνουν μηνιαίως το 20% της δόσης του στεγαστικού στην Τράπεζα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *