Χιπστερπασόκ

Καθώς οι χιπστερς είναι το trend της εποχής και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν φεύγει ως “μόδα” από την πολιτική ζωή του τόπου, ας επιχειρήσουμε να δούμε γιατί ο χιπστεροπασοκισμός, είναι η νέα τάση που μέσα της βαλτώνει όλη η ελληνική πραγματικότητα. Καταρχάς, με τον όρο χίπστερ εννοούμε τον …..
τύπο εκείνο που υιοθετεί ένα επιτηδευμένα ατημέλητο look το οποίο όμως δεν παραπέμπει σε ρέμπελο, αλλά σε λαϊκό νεόπλουτο που ξέρει πως να επιλέξει τα κατάλληλα κομμάτια για να καμουφλάρει την εγωπάθειά του.

Οι χίπστερς υιοθετούν ένα κράμα από διάφορες τάσεις της μόδας, δείχνοντας προτίμηση στο κιτς και στο δήθεν παλιό. Προσπαθούν να ξεχωρίσουν από την μάζα, σνομπάροντάς την, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας υποκουλτούρες που κάποτε αυτή η μάζα δόξασε. Οι χίπστερς έχουν φετίχ διάφορα αντικείμενα, αλλά και συνήθειες και συμπεριφορές. Διαβάζουν ευλαβικά LIFO, τρέχουν να αποθεώσουν τον κάθε Τατσόπουλο και την κάθε Σώτη Τριανταφύλλου, ενώ διατηρούν μια πολιτικά ορθή “επαναστατικότητα”.

Δεν έχουν συγκεκριμένη πολιτική τάση, ταιριάζοντας άψογα με την απολιτίκ τάση της εποχής. Σε αντίθεση με παλιότερες υποκουλτούρες, που ήταν εμπνευσμένες από τα κοινωνικά τεκταινόμενα (όπως το rock n roll). Για τους hipsters, το Α και το Ω είναι η αντι-μόδα που νομίζουν πως πλασάρουν, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να εκθέτουν μέσω αυτής την ημιμάθειά τους. Μισούν υποτίθεται το mainstream γιατί οι ίδιοι εκφράζουν απλά μια άλλη όψη της μόδας.

Τελικώς, ο χιπστερισμός, δεν προήλθε από ζυμώσεις, αλλά από μια μίξη του δήθεν με την αφασία. Είναι ένα προϊόν, μια αναπαλαίωση του παλιού με τους σημερινούς όρους του εφήμερου που ζει υπό την ψευδαίσθηση της μοναδικότητας. Ουσιαστικά, εξυπηρετούν το σκηνικό κανονικότητας, αφού μπορούν να μιλάνε και να γράφουν κατά τι καλύτερα από τους ούγκανους της Χρυσής Αυγής, οπότε κάνουν τον αντίστοιχο “αγώνα” στα σαλόνια και σπεύδουν να αμαυρώσουν ή να μειώσουν πραγματικά εναλλακτικά άτομα ή καταστάσεις. Ο τρόπος σκέψης τους υποκαθιστά το μαχαίρι του ναζιστή, το οποίο βέβαια τους προκαλεί αναγούλα, γιατί δεν είναι γι’ αυτούς τα αίματα.

Aπό την άλλη το ΠΑΣΟΚ, αν και πεθαμένο, συνεχίζει να κυβερνά με υλικά σάπια και ούτε καν ανακυκλωμένα, αφού στηρίζει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για να επιβιώσει. Ως ένας από τους δύο πόλους που ρήμαξαν την χώρα, το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστήμη τις πελατειακές σχέσεις, το “βαθύ κράτος”, τις “δημόσιες σχέσεις” και την ρεμούλα. Μάλιστα ήταν και αυτό που άνοιξε τις πύλες για κρατικοδίατους επιχειρηματίες και life style χειραγωγούς τύπου Κωστόπουλου. Εμφανίζεται ως ιδανική μήτρα παραγωγής νέων στερεοτύπων και “οδηγού εξουσίας”, κάτι που φαίνεται να το έχει υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ όπως και οι χίπστερς, κάνουν ένα λίφτινγκ σε δοκιμασμένες συνταγές προκειμένου να συντηρηθούν. Ένα είδος νεο-συντηρισμού, που εύκολα ρίχνει ευθύνες στην “μάζα”, αποσιωπώντας αιτίες και πρόσωπα και υιοθετώντας το “μαζί τα φάγαμε”. Αμφότερα τα “ρεύματα” κάνουν πλάτες στην άνοδο του εγχώριου ναζισμού, δίνοντας άλλοθι στην καθεστωτική προπαγάνδα κάθε είδους. Ας πούμε οι Ατενίστας είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, όπως και όλοι οι “εξωραϊστές”, οι διάφορες “Free Thinking Zone” ή “Re-Think Athens”, αλλά και οι πάσης φύσεως αποδεκτοί των ΜΜΕ που πλασάρονται ως “νέοι” ή απευθύνονται στους νέους, με σκοπό το ρίζωμα της κυρίαρχης κουλτούρας και σε νεότερες γενιές.

Το ΠΑΣΟΚ και οι χίπστερς λειτουργούν ως μαντριά, που υποβοηθούν την κατασκευασμένη παραίσθηση του “ευρωπαϊκού και πολιτισμένου κράτους”, όντας απλά πτυχές κανονικότητας. Μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα στα χωράφια του απολιτίκ και του καθεστωτικού, ανάλογα με τι βολεύει την διαιώνισή τους. Κι αν αύριο-μεθαύριο οι χίπστερς θα έχουν δώσει την θέση τους σε άλλο trendy ρεύμα, το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται ριζωμένο όπως και ο φασισμός που πρεσβεύει, καθώς πάει πακέτο με το μηδενικό ηθικό υπόβαθρο και την διανοητική κατάπτωση ανθρώπων που εσκεμμένα (αν και οξύμωρο) παραμένουν αμετανόητοι. Εν τέλει, αποτελούν το κάλεσμα για σένα που μπορεί να αντιστέκεσαι ή να διαφοροποιείσαι, πως η ιδανική λύση θα ήταν να απονευρώσεις, να αναισθητοποιήσεις την όποια συνείδηση. Ψυχικοποιούν την θέλησή σου για μια άλλη Ελλάδα, όσο απορρίπτεις τις δικές τους αξίες

Unfucker

 RAMNOUSIA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *