Ύπνος και δέος η νέα επικοινωνι​ακή τακτική του Μαξίμου.

Σχέδιο “sleep and awe”.

Ύπνος και δέος η νέα επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου.

Μια νέα επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί το Μαξίμου μετά τις παροτρύνσεις των Αμερικανών συμβούλων του πρωθυπουργού και έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στην οικονομία και το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώσει μέσα στην άνοιξη.

Μετά το “Σχέδιο Ελλάδα” και την “Επιχείρηση Ξαφνικός Θάνατος” [δείτε εδώ για λεπτομέρειες
http://giotagossipgirl.blogspot.com/2010/12/blog-post_2264.html] , τώρα κι αφού έχουν περάσει 8 μήνες από την έλευση της τρόικας και ο κόσμος έχει αρχίσει να συνέρχεται από το αρχικό σοκ και να αντιδρά, οι Αμερικάνοι σύμβουλοι συνέστησαν στην ηγεσία της κυβέρνησης μια τακτική που εφαρμόζουν οι ίδιοι με…
 επιτυχία εδώ και δεκαετίες, εμπνέσεως του Χέρνι Κίσινγκερ.

Η επιχείρηση λέγεται “Ύπνος και Δέος” ή αλλιώς “Sleep and Awe” και έχει να κάνει με την επικέντρωση της ειδησεογραφίας αλλά και των διαρροών από την κυβερνητική πλευρά σε “πιασάρικα” θέματα που δίνουν την αίσθηση της δικαίωσης στη κοινή γνώμη. Βέβαια, ούτε δικαίωση υπάρχει, ούτε όσα αποκαλύπτονται είναι αληθινά αλλά παίζονται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Με άλλα λόγια το φάρμακο που μας σερβίρουν, είναι χωρίς αντισώματα ή χωρίς πραγματική αξία- δες μέθοδος placebo.

H κυβέρνηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική για 2 λόγους:

α] Θέλει να καλύψει την ελεγχομένη πτώχευση – που ήδη έχει αρχίσει
β] Θέλει να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και αν λάβουμε υπόψην ότι το φάντασμα των πρόωρων εκλογών πλανάται μέσα στο 2011 , τότε χρειάζεται καύσιμα.

Με βάση, λοιπόν, 5 μέτωπα σχεδιάστηκε η επιχείρηση ύπνος βαθύς όπως θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε αλλιώς.Τα μέτωπα αυτά σχεδιάστηκαν επάνω σε 5 κύριους άξονες διαχρονικών προβλημάτων που έχουν περάσει στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως άλυτα ή ακόμη και ως χαμένα.

Για να δούμε αυτούς τους άξονες:
1] Η ξαφνική αλλά όχι επί της ουσίας σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού απέναντι στη Τουρκία. Όλοι είδαμε τις επικοινωνιακές κορόνες του Γιώργου για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Βέβαια, το θέμα άνοιξε κι έκλεισε μέσα σε μία ώρα , μια και πέρα από τη δήλωση του πρωθυπουργού, η Αθήνα δεν έκανε καμία άλλη επίσημη κίνηση. Και ο ίδιος ο Ερντογάν μετά από 24 ώρες , τα έχωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ στον περίγυρό του διέρρεε ότι τα λόγια του ΓΑΠ ήταν για εσωτερική κατανάλωση , αφού όπως δήλωσε “είναι πολιτικά αποδυναμωμένος”.

2] “Υπάρχει ορυκτός πλούτος στο Αιγαίο και προχωράμε στις διαδικασίες εξόρυξής του”.Γέμισαν πάλι οι σελίδες εφημερίδων, περιοδικών, sites και blogs για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια , επί της ουσίας , η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στον ορισμό ΑΟΖ παρά τις πιέσεις για να μη δυσαρεστήσει τη Τουρκία. Επόμενως , για ποια εξόρυξη μιλάμε.

3] Η επιθετική πολιτική στην πάταξη της φοροδιαφυγής μεγάλων ονομάτων όπως τραγουδιστών, καλλιτεχνών, πολιτικών προσώπων, το κλείσιμο καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι την πληρώνουν και οι “μεγάλοι” κι όχι μόνο οι μικροί.Βέβαια στην ουσία οι κινήσεις που είδαμε τις τελευταίες μέρες είναι περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού κι όχι ουσίας γιατί είναι άγνωστο αν τα τρανταχτά πρόστιμα θα καταβληθούν- ακόμη το υπουργείο οικονομικών δεν έχει δώσει απάντηση τι έχει γίνει με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον κ. Βοσκόπουλο. Όσο για τα κέντρα διασκέδασης , έκλεισαν μόνο για 48 ώρες.

4] Έπειτα από σχετική μελέτη η κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα της αδικίας και του θυμού προς την Γερμανία ανοίγοντας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου ακόμη κι αν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ταχθεί με τη γερμανική πλευρά όπως δήλωσε. Οι πληροφορίες , όμως , που έρχονται από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να κοντραριστεί με τη Γερμανία και ότι το όλο θέμα είναι ένα ακόμη που απλά θα σέρνεται επικοινωνιακά. Εξάλλου η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν πολύ ψηλά στα γκάλοπ δυσαρέσκειας που είχαν διεξαχθεί από το Μαξίμου και με κάποιο τρόπο έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη κοινή γνώμη.

5] Τέλος, το νούμερο ένα πρόβλημα στη δυσαρέσκεια των πολιτών είναι η λαθρομετανάστευση. Γι αυτό το λόγο ξαφνικά η κυβέρνηση ξύπνησε και μας σέρβιρε – από το πουθενά- την ιδέα να υψωθεί φράχτης στον Έβρο για να σταματήσουν να μπαίνουν λαθρομετανάστες.Παράλληλα άφησε να διερρεύσει ότι αναμένεται επιχείρηση σκούπα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις γειτονιές της Αθήνας. Ουσιαστικά, όμως, δεν υπάρχει υγιής και αποτελεσματικός σχεδιασμός επάνω σ΄αυτό το θέμα.

Καλόν ύπνο…..

Το Ποντίκι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !!!!!!!!!!!!!!!!
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΛΑΟ !! ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ … ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ …ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ MAIL ΤΟΥΣ … ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ … ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ … ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΙΚΑΝΟΥ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *