Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έθεσε, χθες, σε ομιλία του ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η πρόταση του Πρωθυπουργού δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει, να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή, για τους δικαιούχους της, που είναι οι Έλληνες πολίτες και οι μελλοντικές γενιές και μόνον αυτοί.

Δεν πουλάμε γη, είναι ξεκάθαρο. Και αυτό το….
κατοχυρώνουμε – μάλιστα για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, από καταβολής ελληνικού κράτους- με συγκεκριμένο νόμο, που απαγορεύει την πώληση, τη μεταβίβαση και την ανταλλαγή. Προστατεύουμε την περιουσία του ελληνικού λαού, από «νέα Βατοπέδια».

Είναι η δική μας απάντηση σε εύκολα σενάρια, που ακούγονται από ευρύ κομματικό φάσμα, αλλά και γενικότερα από ανεύθυνες φωνές που μόνο στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό των πολιτών. Η Ν.Δ. το χαρακτήρισε εύκολα ως επικοινωνιακό τρικ, κρίνοντας για άλλη μία φορά εξ ιδίων τα αλλότρια και σκεπτόμενοι τον τρόπο που αυτοί οι ίδιοι πολιτεύθηκαν στο θέμα της «αξιοποίησης» -σε εισαγωγικά βέβαια, γιατί ήταν χαριστική η αξιοποίηση αυτή- της δημόσιας περιουσίας. Το χαρακτηρίζει, δε, έτσι και κάθε φορά ανακαλύπτει, υποτίθεται, από κείμενα, από μνημόνια και από κείμενα Συνόδων, διάφορα ζητήματα, γιατί, δήθεν, στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάσχεση της δημόσιας περιουσίας γενικά και αόριστα, αποκρύπτοντας βέβαια τι σημαίνει το μνημόνιο. Μία δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στους πιστωτές μας για να μας δώσουν 110 δις, προκειμένου να μπορούμε να καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Συνεπώς, κάποιες εγγυήσεις θα έπρεπε να υπάρχουν- αλλά μη αναγνωρίζοντας ότι και σε αυτά υπάρχουν όρια.

Υπάρχουν τα όρια των ελληνικών νόμων, τα οποία είναι χαρακτηριστικά και για τα οποία κάποιος πρέπει κάποτε να μιλήσει στη Ν.Δ. Είναι γνωστό ότι πάσχουν από πολιτικό αναλφαβητισμό, αλλά, τουλάχιστον, θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν συγκεκριμένα και μάλιστα όταν είναι νόμοι του κράτους που αφορούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η δημόσια περιουσία.

Γιατί αυτά που λένε είναι φυσικά ψευδή, καθώς το Δίκαιο Αναγκαστικής Κατάσχεσης προφυλάσσει τη δημόσια γη και τα κοινόχρηστα αγαθά. Είναι στοιχειώδη νομικά ενός πρωτοετή φοιτητή της Νομικής. Αλλά, προφανώς, στη Ν.Δ. αυτά δεν έφτασαν ακόμη. Ας σταματήσουν, λοιπόν, τον εκφοβισμό των πολιτών και τη δημιουργία κλίματος από το πουθενά. Δεν βοηθά την ίδια τη χώρα, πολύ περισσότερο δεν βοηθά τη Ν.Δ. να βγει από τα αδιέξοδά της.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι κάτι που όλοι μας χρωστάμε στις επόμενες γενιές μας και σε κανέναν άλλον. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι.

Αναρωτιόμαστε, όμως, τι θα πράξει η Ν.Δ. έναντι αυτών των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας; Θα υπερψηφίσει ή μήπως, ως συνήθως στα δύσκολα, θα φύγει, θα δραπετεύσει, κρυπτόμενη όπως έκανε πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια; Περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις.

Εκείνο, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι να κατοχυρώσουμε τη δημόσια γη, να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία και μέσω της αξιοποίησής της και κυρίως να συνεχίσουμε απαρέγκλιτα το έργο το οποίο πράττει η κυβέρνηση εδώ και 15 – 16 μήνες, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες δεν έχει να προτείνει τίποτε απολύτως η Ν.Δ. ή και κάποιοι άλλοι οι οποίοι ταυτίζονται με αυτήν.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να μη βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, δεν είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να λέει η κυβέρνηση ότι δεν πωλείται ελληνική γη και ταυτόχρονα να σχεδιάζει μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, που όλες οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να φτάνουν και τα 99 χρόνια, ακόμη και για έναν αιώνα; Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο τελικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι μακροχρόνιες συμβάσεις είναι και νόμιμες, αλλά πολλές φορές είναι και απαραίτητες. Φυσικά για μισθώσεις 99 χρόνων δεν έχει μιλήσει κανείς. Αυτό είναι πολύ υποθετικό σενάριο. Φυσικά, είναι σενάριο που δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ. Γιατί υπάρχουν όρια και στις μισθώσεις. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό ζήτημα το να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και οι μισθώσεις είναι ένας τρόπος για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πώς θα έχουμε την απαίτηση από επενδυτές να έρθουν και να δώσουν «ζεστά» χρήματα, δικά τους, προς το δημόσιο Ταμείο της χώρας μας, χωρίς να κατοχυρώνονται στοιχειωδώς; Οι μισθώσεις είναι μία σημαντική σχέση που την προβλέπει το Αστικό Δίκαιο για όλους και μεταξύ ιδιωτών και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών φυσικά. Και αυτό όχι απλώς δεν είναι ξεπούλημα, αλλά μέσω αυτών των μισθώσεων θα προστατεύεται και η κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, η οποία μέσα από μία μίσθωση, αναγνωρίζεται, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα της ακατάγραπτης δημόσιας περιουσίας και φυσικά υπάρχει και μία εκμετάλλευση, θεμιτή πάντοτε, η οποία μας βοηθάει και στην έξοδο από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε. Δεν μιλάμε, βέβαια, για μισθώσεις 99 χρόνων. Είναι απορριπτέες εξαρχής. Εμείς, ίσα-ίσα, επαναλαμβάνω, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που με συνέπεια κατοχυρώνουμε τη δημόσια γη. Και για μας αυτό είναι το πρωτεύον.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Αν καταλαβαίνω καλά, κύριε Εκπρόσωπε, παραδέχεστε ότι ακόμη και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προαναγγείλατε, μένουν πολλά ανοιχτά παράθυρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια;

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Και μέσω των μακροχρόνιων μισθώσεων και ο Πρωθυπουργός χθες είπε για εξαιρετικές περιπτώσεις όπου θα μπορεί να παραχωρηθεί δημόσια περιουσία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μένει κανένα παράθυρο ως προς την προστασία της δημόσιας γης. Είμαστε απόλυτοι. Και στο νομοσχέδιο που θα έρθει – και σύντομα μάλιστα – θα είμαστε εντελώς απόλυτοι. Μην ανησυχείτε καθόλου γι’ αυτό. Άλλο οι μισθώσεις και άλλο η πώληση γης. Είναι μια σημαντική διαφορά. Και αν θέλετε να το κάνω πιο προσιτό, αν δεν είναι τόσο αντιληπτό, είναι άλλο να αγοράζεις ένα σπίτι και άλλο να το νοικιάζεις, φυσικά. Θα το νοικιάσεις και σε κάποιο χρονικό διάστημα θα φύγεις. Για τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ποιος μίλησε για μισθώσεις 99 χρόνων; Μίλησε η κυβέρνηση; Αλίμονο! Αλλά, αν κάποιος έρθει να επενδύσει με συγκεκριμένους όρους, εννοείται ότι δεν θα μπορεί να γίνει μίσθωση ενός έτους. Να μιλάμε και στο πλαίσιο της λογικής. Κανένα παράθυρο δεν πρόκειται να μείνει. Ίσα-ίσα κλείνουμε τα παράθυρα, φέρνοντας μία νομοθεσία για την οποία κάποιοι μας κατηγορούν από την αντίθετη κατεύθυνση. Μοναδικός γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπου χρειάζεται να υπάρχει ευελιξία, θα χρειάζεται γιατί υπάρχουν περιπτώσεις αξιοποίησης, αλλά κλείνει κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης. Αυτό είναι δεδομένο.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν θυμάμαι καλά, τον Δεκέμβριο σε μία Διυπουργική Επιτροπή είχε συζητηθεί και είχε αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση ύψους 7 δις περίπου. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, τι μεσολάβησε και τα 7 δις έγιναν 50 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα; Καταλαβαίνω ότι τα 50 δις θα έρθουν ως επικαιροποιημένο μνημόνιο…

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΠΑΠΠΑ: Όχι λέτε; Ωραία. Και θα ήθελα, παράλληλα, να ρωτήσω πώς μία τόσο σημαντική απόφαση δεν πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και βλέπουμε να έχει γίνει μία συνεννόηση με τρόικα, υπουργό Οικονομικών, ίσως και τον Πρωθυπουργό. Δεν υφίσταται ένα θέμα, τουλάχιστον, χειρισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα απαντήσαμε. Είναι η τρίτη ημέρα που τα απαντάμε σήμερα. Έχω απαντήσει και χθες και προχθές. Δεν πειράζει όμως. Μου δίνετε μια ευκαιρία να τα επαναλάβω. Μπήκε, όντως, ένας στόχος στην αρχή 7 δις. Και ήταν η πρώτη φορά που έγινε μία τέτοια δουλειά από Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση του ελληνικού δημοσίου. Δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Άρα, την ξεκινήσαμε εμείς και αυτό είναι ένα θετικό της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο πήχης ανέβηκε καθαρά από εμάς. Επαναλαμβάνω ότι το να μιλήσουμε για 50 δις είναι δική μας απόφαση, είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι όρος του μνημονίου. Έχουμε τις δυνατότητες να βάζουμε στόχους, οι οποίοι θεωρούνται ρεαλιστικοί. Αλλά κανείς δεν μας είπε ότι αν δεν πιάσουμε τα 50 δις θα έχουμε πρόβλημα. Ο στόχος αυτός είναι μεν ρεαλιστικός, αλλά, κυρίως, είναι ενδεικτικός. Και είναι ενδεικτικός στον προσανατολισμό που δίνουμε ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, που – επαναλαμβάνω – με αυτόν τον τρόπο και κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία της, η ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και αποφέρει πολύ μεγάλα οφέλη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός για την απόσβεση του χρέους. Είναι επιβεβλημένο. Αλλά, ανεξάρτητα από την κρίση που περνάμε, η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχει γίνει. Όλα τα άλλα, ως προς την εξειδίκευση, σαφώς και θα περάσουν από Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα της δημόσιας περιουσίας, από το νόμο και το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό να το ξέρουμε. Αλλά στοιχεία δημόσιας περιουσίας είναι σκορπισμένα και στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Συνεπώς, χωρίς τη συνέργεια άλλων υπουργείων δεν θα μπορούσε, ούτως ή άλλως, να γίνει και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Ο στόχος μπήκε, είναι στόχος της κυβέρνησης. Μπήκε με τον πλέον εμβληματικό και νομιμοποιημένο τρόπο. Από εκεί και πέρα, ως προς την εξειδίκευση, την υλοποίηση αλλά και τις διαφορές που ίσως υπάρχουν στις επιμέρους στοχεύσεις, σαφώς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι υπουργοί, έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά όταν αφορά τομείς της αρμοδιότητάς τους.

ΠΑΠΠΑ: Έγινε εκ των υστέρων, όμως, το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει διατυπωθεί πάρα πολύ μεγάλη δυσφορία και από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, γι’ αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου εκ των υστέρων. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει ούτε τις αρμοδιότητές του, ούτε την αποφασιστική του συμβολή στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πρώτα απ’ όλα τα 50 δις – επανέρχομαι τώρα και κακώς, αλλά, εν πάση περιπτώσει επειδή ρωτήσατε – ανακοινώθηκαν, απαράδεκτα, από την τρόικα. Συνεπώς, ακολουθήθηκε μία διαδικασία για την οποία διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό ακριβώς δεν υπήρχε και προηγούμενη συνεννόηση με τα υπουργεία, όπως θα γινόταν. Αλλά, επαναλαμβάνω, ο στόχος είναι στόχος της κυβέρνησης, σύσσωμης. Η κυβέρνηση έχει όργανα και δρα συλλογικά. Εκφράζεται, απλώς, από τους αρμόδιους υπουργούς. Αρμόδιος για τη δημόσια περιουσία, για τη δημόσια γη, είναι κατ’ εξοχήν ο υπουργός Οικονομικών. Και όπου υπάρχουν επιμέρους αρμοδιότητες θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και στην υλοποίηση και στο σχεδιασμό οι υπουργοί, όπως ούτως ή άλλως έχουν και μέσα από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στην οποία εκπροσωπούνται τα υπουργεία που πρέπει να εκπροσωπούνται.

ΠΑΠΠΑ: Μήπως η κυβέρνηση αναγκάζεται, λοιπόν, να πάει στη λογική των 50 δις αποκρατικοποιήσεων, γιατί αποδείχτηκε ότι η λογική του μνημονίου, τελικά, είναι αντιπαραγωγική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εμείς τους στόχους που βάλαμε στο μνημόνιο και τους τηρήσαμε και τους τηρούμε, γιατί είναι απαραίτητη η τήρησή τους, είναι απαραίτητα συστατικά για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Εκτός ότι έχουμε και μία συμβατική υποχρέωση. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι λογικό πως ό,τι μπορούμε να κάνουμε προς ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου και προς απόσβεση του χρέους, είναι επιβεβλημένο – όχι έχουμε δικαίωμα, είναι επιβεβλημένο – να το κάνουμε. Κάθε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία γίνεται, κάθε δισεκατομμύριο ευρώ που θα μπαίνει, μειώνεται αναλόγως και το χρέος της χώρας μας. Άρα, είναι διαφορετικό το ένα και διαφορετικό το άλλο. Και αν υπάρχουν συμπληρωματικές δράσεις, συμπληρωματικές του μνημονίου και όλων των άλλων δράσεων, για να αποσβεσθεί το χρέος μας, είναι σαφές, ξεκάθαρο και αυτονόητο, ότι εμείς θα της τηρήσουμε αυτές τις δράσεις, θα τις υλοποιήσουμε και θα τις εξετάσουμε.

ΠΑΠΠΑ: Εντάξει, τις τηρούμε τις υποσχέσεις μας σε σχέση με το μνημόνιο. Αλλά στην πράξη δεν αποδεικνύεται αντιαποτελεσματικό, όταν βλέπουμε μία μεγάλη ύφεση του 6,6%;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα μπαίνετε σε ένα άλλο θέμα.

ΠΑΠΠΑ: Είναι συναφές θέμα, όμως, με το μνημόνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, καθόλου συναφές δεν είναι.

ΠΑΠΠΑ: Εντελώς συναφές είναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική ότι εάν κάνουμε κάτι παραπάνω από το μνημόνιο, ότι άρα απέτυχε. Το μνημόνιο έχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Είναι μία δανειακή σύμβαση. Επιτέλους ας το αποδαιμονοποιήσουμε. Και το λέμε εδώ και πολύ καιρό, και το μνημόνιο και την τρόικα και ό,τι έχει να κάνει με αυτή την ιστορία. Είναι μία δανειακή σύμβαση. Είχαμε άμεση ανάγκη, στην κατάσταση που έφερε τη χώρα η Ν.Δ., για να μην πτωχεύσουμε, για να μπορούμε να πληρώνουμε – για άλλη μια φορά αναγκάζομαι να τα πω- για να μην απολέσουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία, να δανειστούμε 110 δις ευρώ. Αυτά κάναμε. Το μνημόνιο είναι η δανειακή σύμβαση. Δεν είναι ούτε το Σύνταγμα της χώρας, ούτε είναι το άπαν του κόσμου. Είναι ένα μέρος της δράσης της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο, ένα ευρύ φάσμα, όπου η κυβέρνηση κινείται, κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, παίρνει μεγάλες αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο, έχουν όμως σχέση με τη σωτηρία της χώρας. Γιατί εμείς τη βλέπουμε σφαιρικά. Δεν αρκεί να βγούμε από την κρίση. Θα πρέπει να αλλάξουμε και τη χώρα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας βοηθά και στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στην αλλαγή της χώρας. Γιατί αλλαγή της χώρας είναι να καταγράφεται, επιτέλους, η τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου, που μέχρι τώρα ήταν ακατάγραπτη και τη λυμαίνονταν διάφορα συμφέροντα. Αλλαγή της χώρας είναι όλες οι μεγάλες αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε το μνημόνιο.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ενημέρωση για το θέμα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, γιατί φέρεται η ρωσική πλευρά αύριο να ανακοινώνει τον τερματισμό του;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες, περιμένουμε, όμως, να υπάρξουν αποφάσεις, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η επίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για αναθεώρηση της σύμβασης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, οι φήμες – επαναλαμβάνω φήμες είναι, δεν είναι τίποτε άλλο – δεν έχουν σχέση με την ελληνική πλευρά, έχουν σχέση με τη ρωσική πλευρά. Συνεπώς, ας περιμένουμε να δούμε πρώτα τις αποφάσεις της ρωσικής πλευράς. Ούτως ή άλλως, η δική μας τοποθέτηση είναι πάγια.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Θεωρείτε ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και αν ακόμη θεωρείτε ότι θα βρεθεί και λύση στο ζήτημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, σ’ αυτή τη συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ, είμαστε θετικοί. Εννοείται ότι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους εταίρους μας. Όμως, τα γενικότερα ζητήματα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης – και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έλεγα, συνολικότερα – είναι ζητήματα που απασχολούν ήδη και θα απασχολήσουν βέβαια με πιο εντατικούς ρυθμούς όλους τους εταίρους της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθούν δύο Σύνοδοι Κορυφής – το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου και μία έκτακτη Σύνοδος στις 11 Μαρτίου – όπου θα κριθούν πολλά και σημαντικά ζητήματα. Εμείς θέλουμε ως Ελλάδα, ως χώρα, να υπάρξει μία απόφαση για έναν μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, γιατί κάτι τέτοιο ενισχύει και το ίδιο το ευρώ. Μολονότι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, εμείς έχουμε τραβήξει τον δικό μας δρόμο αναγκαστικά, γιατί έπρεπε να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία, μας ενδιαφέρει να υπάρξει μία συνολική λύση, ένα πακέτο συνολικό, διότι βοηθάει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Είστε αισιόδοξος προς αυτή την κατεύθυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από τη στιγμή που υπάρχουν διεργασίες – εξ άλλου, η αισιοδοξία δεν έχει νόημα στην προκειμένη περίπτωση – η αναγκαιότητα θα πρέπει να είναι εκπεφρασμένη, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρξει μία απόφαση που θα αποβεί προς όφελος όλων των χωρών, ακόμη και των χωρών που δεν έχουν πρόβλημα χρέους.

ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε, επειδή πλησιάζουν οι μέρες, με ποια θέση θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την κα Μέρκελ, σε σχέση με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, για μια θέση που διαμορφώνεται. Φυσικά, η θέση μας θα γνωστοποιηθεί στον πρέποντα χρόνο.
ΣΕΓΚΟΣ: Επ’ αυτού: Θα ήθελα να επιμείνω για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι τόσο όσον αφορά τις προτάσεις ή τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, γιατί θα μου πείτε ότι δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις, να περιμένουμε να συγκεκριμενοποιηθούν. Ωστόσο, αν συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με τη βασική φιλοσοφία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, δηλαδή ότι πέρα από τη διαχείριση του χρέους και το δημοσιονομικό πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός, ένας κοινός βηματισμός και στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι, για παράδειγμα, η αγορά εργασίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικώς, μόνον, μπορώ να σας απαντήσω: Πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός. Ένας συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών, η λεγόμενη «οικονομική διακυβέρνηση» της Ευρώπης (η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση) που θα λαμβάνει, όμως, υπ’ όψη όλες τις επιμέρους αναγκαιότητες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν σε όλες τις χώρες, δεν μπορεί να είναι κοινές και οριζόντιες, μιας και κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτές τις ιδιαιτερότητες και να ήθελε κανείς, δεν θα μπορούσε να τις παρακάμψει και να τις υπερβεί. Πολύ περισσότερο όταν κάθε χώρα θέλει να προστατεύσει τη δική της κοινωνική συνοχή, τους δικούς της θεσμούς, μέσα όμως σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα βοηθά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βγουν από την κρίση. Αλλά ότι θα πρέπει να ορισθούν πολιτικές, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, που θα οδηγούν σε διαρθρωτικές αλλαγές, αυτό είναι δεδομένο. Πάντως – και δεν πρέπει να το ξεχνάμε – κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω αν τίθεται θέμα συζήτησης για ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών από τουρκικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας που φαίνεται ότι ζητά η τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δεδομένο ότι το ρεύμα στα νησιά παρέχεται από σταθμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, υπάρχει διαβούλευση για έναν κώδικα προμήθειας από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι το ρεύμα που θα παίρνουν θα είναι και πάλι από ρεύμα της ΔΕΗ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και φυσικά, την απελευθέρωση ενέργειας δεν τη ζητά η τρόικα. Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι ένα ζήτημα το οποίο μας αφορά ως χώρα, γι’ αυτό ακριβώς και γίνονται πάρα πολύ προσεκτικά βήματα. Άλλο αν τίθεται ως ζήτημα εξόδου από την κρίση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης παραδέχθηκε ότι από το 2001 μέχρι και το 2010 τα στοιχεία που έδινε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους προϋπολογισμούς της γενικής κυβέρνησης ήταν τυχαία. Εάν αυτό ισχύει, πέραν του ότι αφορά και ένα πολύ μικρό μέρος της δικής σας κυβέρνησης, αφορά όμως και ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης Σημίτη, ήθελα να ρωτήσω πώς είναι δυνατόν να μιλά η κυβέρνηση για μία Εξεταστική για τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η Ν.Δ. και να μην πηγαίνουμε λίγο ενωρίτερα, εφ’ όσον ήταν και εντός του κράτους παραποιημένα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προσπαθώ να δω σε ποιό εύρος θα ανακαλύψουμε ακόμη τι κακό έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και πόσα καλά έχει κάνει η Ν.Δ.! Πρώτα απ’ όλα, εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν η πρώτη η οποία είπε «τέρμα τα παραποιημένα στοιχεία». Και αποδεδειγμένα παραποιημένα στοιχεία έδινε η Ν.Δ. Και δεν τα έδινε μόνο στους εταίρους μας και για κάποιο σκοπό – υποτίθεται – εθνικό. Τα έδινε και στους Έλληνες πολίτες. Και αυτό γινόταν μέχρι και δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, όπου το έλλειμμα ξεκινούσε από 4%, μας το έφθασαν δύο μέρες πριν από τις εκλογές του 2009 στο 6% – επίσημη κυβερνητική θέση της Ν.Δ. – όταν εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως το έλλειμμα ήταν 15%. Αυτό δεν είναι απλώς παραποίηση κάποιων στοιχείων τυχαίων, αυτό είναι πραγματικά μία εγκληματική πράξη, γιατί με βάση τα στοιχεία ορίζονται και οι πολιτικές. Και δεν μιλάω μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά όταν η Ν.Δ. έδινε τα στοιχεία «μαϊμού», για παράδειγμα, της ανεργίας, όταν μέσα στους ανέργους δεν συμπεριλαμβάνονταν όσοι εργάζονταν με το μεσαιωνικό καθεστώς stage και έλεγε ότι αυτοί δεν ήσαν άνεργοι, ενώ στην ουσία ήσαν, όταν με μία ώρα δουλειάς την εβδομάδα κάποιος δεν εθεωρείτο άνεργος, τότε και οι πολιτικές κατά της ανεργίας ήταν αναλόγως χαμηλότερης ποιότητας, γιατί δεν αποτυπώνονταν τα σωστά στοιχεία.

Εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι «τέρμα αυτές οι μαϊμουδιές», όπου πραγματικά η Ν.Δ. έκανε διατριβή! Και το κάναμε γιατί, πρωτίστως, το οφείλαμε στον ελληνικό λαό. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Δεν θα υπεισέλθω στα όσα είπε ο κ. Σαχινίδης, γιατί δεν γνωρίζω επακριβώς τις δηλώσεις του. Πάντως, εάν αναφέρθηκε στο 2010, αναφέρθηκε γιατί μέσα στο 2010 αναμορφώθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα είναι τόσο ενισχυμένη θεσμικά, που κανείς, στο μέλλον, δεν θα μπορεί να μπει στον πειρασμό να αλλοιώσει στατιστικά στοιχεία, που θα έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ως γνωστόν, έχει ξεκινήσει μια εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και μάλιστα βλέπω κατά καιρούς δημοσιεύματα – και σήμερα υπήρχε ένα τέτοιο – που επιχειρεί να εμπλέξει και τη θητεία του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ ως κάπως ύποπτη, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Πως σχολιάζεται το γεγονός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, λειτουργούσε μια υπηρεσία στο ΥΠΕΞ η οποία διαχειριζόταν κονδύλια που αφορούσαν τις ΜΚΟ, όχι απλώς με τρόπο αδιαφανή αλλά με τρόπο ο οποίος πραγματικά ήταν σκανδαλώδης. Υπάρχουν πλούσια στοιχεία και ο αρμόδιος εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα θα έχει την ευκαιρία να δει ποιος ακριβώς χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ, ποιών ΜΚΟ, με ποιο τρόπο και για ποιους σκοπούς. Εκεί πραγματικά νομίζω ότι κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Αυτό που έκανε και όφειλε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση είναι να σταματήσει, να παγώσει όλα τα επόμενα προγράμματα που κανονικά θα έπρεπε να προκηρυχθούν και θα ήταν νόμιμα, για να μην υπάρξει παρόμοιο θέμα στο μέλλον και για να ξεκαθαρίσει ότι παλιό υπήρχε. Έγιναν μόνο εκείνες οι καταβολές, όπως είχε τη συμβατική υποχρέωση το ελληνικό κράτος και αυτό μάλιστα ορίστηκε με εγκύκλιο του αρμόδιου για τα θέματα αυτά υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν εγκρίθηκαν νέα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας – υποτίθεται – που περνούσε μέσα από την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, μια υπηρεσία η οποία πραγματικά επί Ν.Δ. λειτούργησε σαν «πλυντήριο». Και για αυτό ακριβώς είναι ανοιχτά τα πάντα προς διερεύνηση για να δούμε ποιος και πως χρησιμοποιούσε αυτές τις ΜΚΟ.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες ζητώ να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε ότι η ελληνική πλευρά ζητάει να μην γίνεται αυτή η περίφημη συνέντευξη Τύπου της τρόικα, κάθε φορά που ολοκληρώνεται ο έλεγχος και μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών πως θα ενημερωνόμαστε εμείς, είπε ότι μπορεί να κάνει ο Ολι Ρέν από τις Βρυξέλλες. Θα ήταν καλύτερο για μας την επόμενη φορά, οι υποδείξεις να έρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι εντός της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και όταν υπήρξε έντονο το στοιχείο της υπόδειξης, υπήρξε και η ανάλογη στάση της κυβέρνησης, ασχέτως αν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να την λοιδορήσουν ότι ήταν μεταμεσονύκτια. Μακάρι τέτοιες μεταμεσονύκτιες αποφάσεις και ανακοινώσεις να έβγαζε και η Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση ή και πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Τότε δεν θα φθάναμε εδώ. Το θέμα είναι η ουσία: Ποιος και πότε βγάζει αυτές τις αποφάσεις.

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι υπάρχουν όρια και τα όρια αυτά τα υποδεικνύουμε με τον πιο έμπρακτο τρόπο στους εταίρους μας και στην τρόικα και αυτό κάναμε. Το πώς θα γίνονται οι συνεντεύξεις είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τέτοιου είδους συνεντεύξεις όπου θα γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας έτσι ώστε τους εκπροσώπους των οργανισμών, των φορέων, των πιστωτών μας της τρόικας να μην τους ηρωοποιούμε, ζητώντας τους συνεντεύξεις ή προσπαθώντας να τους προβάλλουμε ως κυρίαρχους ενός παιχνιδιού που σαφώς δεν είναι. Η ελληνική κυβέρνηση , αποφασιστικά έκανε το καθήκον της και φυσικά θα συνεχίσει να το κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    Θ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ??
    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ….ΜΠΡΑΒΟ ΟΛΑ Τ ΑΚΡΙΤΙΚΑ!!!!!!!ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΠΑ
    ΟΥΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΕ ΞΕΡΕΤΑΙ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΜΕ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΙ ΑΠΕΙΛΕΣ…ΤΙΠΟΤΑ
    ΕΡΓΑ????ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ..ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΟΝΟ ΑΛΛΙΩΣ….ΜΟΥΓΓΑ

    Reply
  3. ΜΠΟΥΛΟΥΚΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΕΛΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΟΥΟΥΥΥΥΥ

    Ο ΓΑΠ ο σιωνιστής είναι ο ενορχηστρωτής, οι άλλοι είναι απλώς οι κομπάρσοι .Ο ξευτιλισμένος υπάνθρωπος ο φερόμενος ως μογγολικός αυστραλοπίθηκος τα ήξερε όλα. οΟνόμος που λέει ότι θα περάσει για την μη πώληση γης δεν έχει καμία ισχύ, είναι από πριν άκυρος, γιατί στο μνημόνιο αναφέρετε σαφώς ότι υποθηκεύετε όλη η δημόσια περιουσία, Οτι κάνει δεν το κάνει για την ουσία αλλά για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει και μέσα από το φασιστικό κόμμα του .Δεν πείθει όμως ούτε τους δικούς του. Θα είναι ο πρώτος που θα ανέβει τα σκαλιά του ικριώματος όταν ξεσπάσει η οργή του λαού. Όσο για τον πεταλωτή τι μπορεί να πει κανείς για τον γελωτοποιό του μογγολικού αρχηγού . Με το νοητικό επίπεδο που διαθέτει δεν θα είχε καμία τύχη σε κανένα άλλο επάγγελμα.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *