Ο πόλεμος του οπίου στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, με την παραγωγή να μεγαλώνει συνεχώς!

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το όπιο του Αφγανιστάν σκοτώνει μέχρι 100 χιλιάδες άτομα το χρόνο, περισσότερα από…..
κάθε άλλο ναρκωτικό.

Σε πολλές επαρχίες η καλλιέργεια παπαρούνας και η συγκομιδή οπίου είναι η βασικότερη ενασχόληδη για τους ντόπιους. Στο χωριό Sar Ab στο βόρειο-ανατολικό Αφγανιστάν, πολλοί άνθρωποι – ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είναι εξαρτημένοι από το όπιο.
Η φτώχεια και η απομακρυσμένη τοποθεσία καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και το όπιο, το οποίο περιέχει μορφίνη, είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία του πόνου.
Ο εθισμός στο όπιο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στο Sar Ab.

«Όλη η οικογένεια μου είναι εθισμένη στο όπιο», δηλώνει κάτοικος της περιοχής, ενώ μια μητέρα παραδέχεται ότι χορηγεί όπιο στο νεογέννητο βρέφος της για ηρεμεί και να μην την απασχολεί από τη δουλειά!!!
Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια παπαρούνας είναι παράνομη, είναι πιο επικερδής για τους Αφγανούς αγρότες, από την καλλιέργεια των περισσότερων άλλων ειδών.

Μητέρα (με το κόκκινο μαντίλι), και τα παιδιά της έκλαιγαν, ενώ η αφγανική αστυνομία κατέστρεφε τη φυτεία παπαρούνας που κατείχε, κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο βόρειο-ανατολικό Αφγανιστάν. Ο σύζυγος της γυναίκας σκοτώθηκε από τους αντάρτες και το όπιο είναι η μοναδική πηγή εσόδων της.

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΑΠΟ 800 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ,ΤΩΡΤΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ 11000 ΤΟΝΟΥΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΠΡΕΖΑ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΠΗΚΑΝΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΟΠΙΟΥ.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΚΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥΣ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *