Οι φόβοι των ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας & Ρωσίας – Πώς συνδέονται με τις παρεμβάσεις στην ΕΕ

Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας που επιχειρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνδέεται σαφώς με την εχθρική στάση των Ευρωπαίων στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό τις
ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον, με δημόσιες παρεμβάσεις ακόμη και του ιδίου του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ζητεί από την Ε.Ε. να υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί φοβούνται την προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας και μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ανάλογη με αυτή που αποφάσισε κατά την επίσκεψη του στη Ρωσία ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι σε δύο μήνες θα περάσει την πόρτα του Κρεμλίνου και ο Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την αντζέντα προετοιμάζει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, γνωστός για τις απόψεις του όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις.

Την ανατροπή λοιπόν στις γεωπολιτικές ισορροπίες από μία συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας και τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε αυτό το ενδεχόμενο αναλύει σε δημοσίευμα του το περιοδικό “Economist”.

«Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει κατά καιρούς πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να αποφευχθεί η ρήξη με την Ελλάδα. Τόσο για γεωπολιτικούς όσο και οικονομικούς λόγους. Τις τελευταίες ημέρες η πίεση έγινε ακόμη πιο αισθητή. Δε θα πρέπει να τις συνδέουμε με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτές είναι μέτριες. Επομένως, αυτό που αντικατοπτρίζουν είναι οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της περιοχής. Με ότι αυτό σημαίνει για τα δυτικά κλαμπ», αναφέρει ο Economist.

Το άρθρο του περιοδικού σημειώνει πως το 1974 η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την κατάληψη της Β. Κύπρου από τους Τούρκους. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε πως θα φύγουν οι βάσεις. Το 1990 η κοινή γνώμη ήταν εναντίον των βομβαρδισμών κατά των Σέρβων και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάπου στο τέλος του προγράμματός του ότι επιθυμεί να φύγει από το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, είναι λίγο δύσκολο να διακοπούν. Η Ελλάδα φιλοξενεί τα αμερικανικά αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και τη βάση κοντά στην Αλβανία. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη περιλαμβάνονται στη λίστα του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι η λιτότητα έχει επηρεάσει την ετοιμότητά τους. Επίσης παρά τη μακροχρόνια ένταση στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι σχέσεις τους είναι διαχειρίσιμες, έχουν οικονομικούς δεσμούς και είναι προαιώνιοι αντίπαλοι και σύμμαχοι.

Όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Έϊαλ του think tank Royal United Services Institute, ο ρόλος της Ελλάδας έχει μειωθεί από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες του Νότου. Έτσι, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν ένα εξαίσιο δώρο για τους ανταγωνιστές της στην περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λέει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη Συμμαχία. Το περιοδικό σημειώνει πως ο κ. Καμμένος είναι ο αρχηγός ενός πατριωτικού κόμματος που συμπληρώνει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στηρίζει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αν και νιώθει πιο κοντά με τη Ρωσία που είναι μια Ορθόδοξη χώρα.

Για να καταλήξει το άρθρο: “ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για την τωρινή κυβέρνηση, σε σχέση με αυτά που γνώριζαν για τις προηγούμενες (οι Παπανδρέου και Σαμαράς ήταν συγκάτοικοι σε ένα αμερικάνικο κολλέγιο). Ωστόσο, οι Αμερικανοί προφανώς και φοβούνται να χάσουν την Ελλάδα. Όχι για στρατιωτικούς λόγους, αλλά για το φόβο της αμυντικής θωράκισης της περιοχής”.

Αυτό σημειώνει ο Γουέιν Μέρι, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Αν χαθεί αυτό το ανάχωμα θα προκαλούσε ρήγμα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι Ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη που μπορούν με ένα ταχύπλοο να προσεγγίσουν την περιοχή.

Τέλος, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την προσέγγιση «συμπάθειας» της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία, για να διαπιστώσουν αν η αντίδραση για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει το στρατηγικό παιχνίδι. “Επι του παρόντος δεν το κάνει”, σημειώνει ο “Economist”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *