Τρόικα: Λουκέτο σε ΕΛΒΟ-ΕΑΣ-ΕΑΒ και απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Ενώ οι εργαζόμενοι στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες βρίσκονται “επί ποδός πολέμου” και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, η τρόικα ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι…

απορρίπτει το προταθέν σχέδιο εξυγίανσης τους εν λειτουργία. Ζητά μάλιστα να μπεί λουκέτο στις τρεις εταιρίες (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ) και το προσωπικό τους να απολυθεί χωρίς αποζημιώσεις. Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει να “ανάβουν νέες φωτιές”, την ώρα που προσπαθεί να κλείσει ανοιχτά μέτωπα. Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Η ενημέρωση έγινε με επείγον mail που εστάλη χθές το βράδυ προς τους αρμόδιους υπουργούς. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι τροϊκανοί δεν συναινούν για τη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή “δανεισμού”, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δημοσιονομικών λόγων που επικαλούνται, τα στελέχη της τρόικας διατυπώνουν αμφιβολίες και ως αποτελεσματικότητα του σχεδίου, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική εξυγίανση των τριών εταιριών και σε διάσωση των θέσεων εργασίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, για να εξετάσουν ποιά θα είναι η αντίδραση από ελληνικής πλευράς και πώς θα αντιμετωπισθεί το νέο πρόβληα που ανακύπτει.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι αν κλείσουν οριστικά οι τρεις εταιρίες, πέραν της απώλειας θέσεων εργασίας θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα προγράμματα προμηθειών υλικού των ενόπλων δυνάμεων, ενώ σημαντικά συμβόλαια θα χρειασθεί να δοθούν τα επόμενα χρόνια σε ξένες επιχειρήσεις αμυντικού υλικού.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *