Αδιέξοδο στη συνάντηση προμηθευτών – υπουργείου Υγείας

Ακόμη και το ενδεχόμενο της συνολικής κάλυψης του ΕΣΥ με υγειονομικό υλικό από χώρες του εξωτερικού εξετάζει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να «σπάσει» το εμπάργκο των προμηθευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Ηδη τρία νοσοκομεία έχουν επιλέξει αυτή την…..
οδό», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προς τους προμηθευτές του ΕΣΥ κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το απόγευμα της Τετάρτης, μια συνάντηση που έγινε με φόντο τις δραματικές ελλείψεις υλικών που προκαλεί η αναστολή παραδόσεων στο ΕΣΥ από τα μέλη του κλάδου λόγω της μη έγκαιρης εξόφλησή τους. «Η προμήθεια από άλλη χώρα είναι μια εναλλακτική που έχει το σύστημα. Θα προτιμούσα βεβαίως να μη γενικευτεί σε όλα τα νοσοκομεία», ανέφερε ο υπουργός, διαμηνύοντας προς τους προμηθευτές ότι από τη στάση τους εξαρτάται η περαιτέρω στάση του υπουργείου Υγείας.

«Η κατάρρευση του ΕΣΥ θα σας τσακίσει. Αν το ΕΣΥ καταρρεύσει, εσείς θα υποστείτε τις επιπτώσεις. Γι’ αυτό σας ζητάμε να δείτε το θέμα των προμηθειών ως συνεργάτες μας, ως συνεργάτες του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος στους εκπροσώπους των συλλόγων Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) και Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ), αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στην κλασική ελληνική γραφειοκρατία και μόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, κατά τη διετία 2010-2011 έχουν διατεθεί 5,3 δισ. προς τους προμηθευτές ενώ σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των χρεών έως τον Σεπτέμβριο του 2011 διαβεβαίωσε ότι αυτή διασφαλίζεται με την είσπραξη των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εγκάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου διότι, παρότι είχε δεσμευτεί να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του περασμένου έτους, δεν κάλυψε παρά μόνο το 31% των χρεών του ΕΣΥ προς τον κλάδο τους.

Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι η διοίκηση του Γενικού Κρατικού της Αθήνας προμηθεύτηκε γάντια με τιμή σχεδόν διπλάσια από εκείνη του Παρατηρητηρίου (0,28 ευρώ από 0,16). Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρη Μουσιώνη να ελέγξει την καταγγελία και αυτός την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι το νοσοκομείο αναγκάστηκε να προμηθευτεί γάντια σε πιο υψηλή τιμή, λόγω του εμπάργκου των προμηθευτών.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *