Τα βίτσια των Καρναβαλιστών

Τηλεφωνώ στην Κλινική Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Κοκκότη για να με κατατοπίσει.

VICE: Καλησπέρα, τελικά η αποκριά είναι η ιδανική αφορμή για να εκδηλώσει κάποιος φετιχιστική παρενδυσία;

Κωνσταντίνα Κοκκότη: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν …
υπάρχει σχετική βιβλιογραφία για το θέμα. Οπότε θα εκφράσω μερικές προσωπικές απόψεις βάσει της εμπειρίας μου. Οι αποκριές ήταν ανέκαθεν μέρες γλεντιού μεταμφίεσης και κατάλυσης των κοινωνικών κανόνων, υπάρχει μία ελευθερία ή ελευθεριότητα. Ωστόσο, αν κάποιος επιλέγει σταθερά μία αμφίεση, και δεν το κάνει για οικονομικούς λόγους, σίγουρα αυτό είναι ένα καλό δείγμα για την έντονη ανάγκη που έχει να εκφράσει κάτι. Βέβαια, το γεγονός ότι οι άνδρες επιλέγουν να ντύνονται γυναίκες δεν δείχνει ομοφυλοφιλική διάθεση. Φερ’ ειπείν η επιλογή γυναικείας εμφάνισης στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου αποτελεί πρώτη επιλογή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πειραματισμό. Τα παιδιά το κάνουν για να έρθουν πιο κοντά στο άλλο φύλο, στο άγνωστο, σε αυτό με το οποίο δεν έχουν ακόμη επαφή, σε αυτό που πιθανώς τα τρομάζει. Στην περίπτωση ενός 35άρη άνδρα η γυναικεία στολή έχει άλλη διάσταση. Σκοπός εδώ είναι να προκαλέσει, να διακωμωδήσει, επομένως σίγουρα δεν υποκρύπτει απαραίτητα τάση για παρενδυσία.

Αλήθεια η επιλογή στολής από τα σώματα ασφαλείας τι υποκρύπτει;

Οι ειδικές δυνάμεις το λέει και το όνομα τους άλλωστε, παραπέμπουν στη δύναμη επιβολής, τη σκληρότητα. Οπότε ένας καρναβαλιστής που σταθερά επιλέγει τέτοιες στολές νιώθει την επιθυμία επιβολής -με αφορμή τις αποκριές δανείζεται το κύρος του αστυνομικού ή του στρατιωτικού και έχει και το ελεύθερο να συμπεριφέρεται όπως αυτοί. Παρατηρούμε ότι όταν μεταμφιέζεται κάποιος αυτομάτως συμπεριφέρεται και μιλάει όπως ο χαρακτήρας που επέλεξε.

Ο πολιτικός;

Οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον κύρος, επομένως εδώ η επιλογή στολής γίνεται για τον ακριβώς αντίθετο λόγω απ’ ότι στα σώματα ασφαλείας. Από καταβολής των αποκρεών αντλούνταν θέματα από τον καθημερινό βίο. Οπότε η επιλογή στολής πολιτικού γίνεται σε επίπεδο σάτιρας και γελοιοποίησης. Σκοπός είναι η ικανοποίηση που παίρνει ο μεταμφιεσμένος από την υποβιβασμό. Κάνω σήμερα αυτό που δεν μπορώ να κάνω τις υπόλοιπες 365 μέρες. Στην αρχαία Ρώμη δούλοι και αφεντικά γίνονταν ένα την περίοδο του καρναβαλιού με τους πρώτους να παίρνουν το αίμα τους πίσω.

Γιατί κάποιος ντύνεται μωρό;

Πέρα από το ότι είναι εύκολη και οικονομική επιλογή, δανειζόμενοι στοιχεία από το χαρακτήρα του μωρού μπορούμε να παλιμπαιδίσουμε. Μεταμφιεσμένος σε μωρό σπας κάποια στερεότυπα της κοινωνίας –δικαιολογήσε να κάνεις ό,τι θες. Είσαι μωρό. Βασικά οι απόκριες είναι συνώνυμες με την κατάλυση των κοινωνικών κανόνων. Ειδικά στο παρελθόν ήταν μία παρένθεση στις δύσκολες εποχές, μία βαλβίδα εκτόνωσης.

Ποιοι επιλέγουν να ντυθούν ζώα;

Ζωομορφικές στολές υπήρχαν ανέκαθεν –στοιχεία βέβαια για το χαρακτήρα κάποιου μπορούμε να διακρίνουμε αναλόγως με το ζώο που επιλέγει. Η γατούλα παραπέμπει σε μία σέξι ναζιάρα, θελκτική γυναίκα. Το κουνέλι επίσης παραπέμπει σε κάτι σέξι λόγω του playboy. Η κότα είναι μια πιο χαλαρή εμφάνιση, που θα την επιλέξει κάποιος που θέλει να είναι εντάξει με τον εαυτό του ή αντιθέτως εκείνος που θέλει να κρυφτεί πίσω από μία πελώρια στολή. Για να έχει έτσι μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο ιερέας και η καλόγρια τι υποδηλώνουν;

Η επιλογή ιερέα είναι σίγουρα αφορμή για διακωμώδηση, δεν ντυνόμαστε κάτι που σεβόμαστε. Από την άλλη η καλόγρια έχει μία σέξι διάθεση, που υποκρύπτει σαρκική απόλαυση, αυτό ακριβώς που έχει απαρνηθεί η καλόγρια. Εξ ου και δεν υπάρχει στολή καλόγρια, αλλά σέξι καλόγρια, όπως δεν υπάρχει χήρα, αλλά εύθυμη χήρα.

Με τις κλασικές στολές του Ινδιάνου, του καουμπόι, του Αραβα, τι γίνεται;

Η στολή του Άραβα είναι συνυφασμένη με τον αμύθητο πλούτο, τις πολυτέλειες, οπότε είναι μία επιλογή για να βρεθείς στο προσκήνιο τύπου «έχω λεφτά και αγοράζω τα πάντα». Όταν μεταμφιέζεσαι μπαίνεις στο ρόλο του χαρακτήρα που υποδύεσαι. Τώρα σε ότι αφορά τον Ινδιάνο και τον καουμπόι, αυτές οι στολές έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην Αμερική, νομίζω ότι στη χώρα μας είναι πια κλασικές, επομένως δεν θα έλεγα ότι υποκρύπτουν κάτι συγκεκριμένο.

ΠΗΓΗ: vice.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *