Εθνική Τράπεζα: Ο Σαμαράς κινεί τα νήματα

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναδειχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα συνεπάγεται την άντληση 800 εκατ. από…

ιδιώτες. Η συμμετοχή όμως μεγάλων Ελλήνων κεφαλαιαούχων στη διαδικασία περνά μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μια σειρά από ζητήματα τεχνικά αλλά και πολιτικά χρίζουν λεπτών πολιτικών χειρισμών και αποφάσεων που υπερβαίνουν τα όρια και τη δικαιοδοσία των τεχνοκρατών. Αν και οι ισορροπίες είναι σύνθετες και τα κεφάλαια πολλά ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη, με τον πρωθυπουργό να ενεργοποιείται πλέον για την άνλτηση του απαιτούμενου 10% από τους ιδιώτες.

Η πολιτική απόφαση που απαιτούνταν ώστε να τοποθετηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην αμκ της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι ελήφθη και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες στο εξής, Το απαιτούμενο ποσό των €800 εκατ. είναι βέβαια μεγάλο αλλά όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλιστεί. Ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν ακόμα, τόσο τεχνοκρατικής όσο και πολιτικής φύσεως, ενώ αποφάσεις για πολλά εξ αυτών αναμένονται στα επόμενα 24ωρα.

Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων με επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν αλλά ζητούν εχέγγυα και πολιτικές διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη. Ετσι ο δρόμος της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής περνά μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις εξελίξεις.

Το θέμα που συζητάται αυτή την περίοδο είναι η επόμενη μέρα και η πώληση των πακέτων που θα έχει στα χέρια του το ΤΧΣ. Οι νέοι μέτοχοι θέτουν όρους για το management και προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο της Deutsche Βank, ζήτημα που είναι υψίστης σημασίας και δεν έχει αποσαφινιστεί ακόμα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια εδραίωσης της πολιτικής επικυριαρχίας του Αντώνη Σαμαράμέσω της αλλγής των συσχετισμών στην κυβέρνηση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του σχήματος.

Το σχέδιο για άνλτηση €800 εκατ. χαρακτήρησε εφικτό ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στο πλαίσιο ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μετόχων.

«Περιμένουμε τη συμμετοχή όλων σας, η επιτυχία του επιχειρήματος εναπόκειται στη δική σας βούληση. Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να πάρετε την απόφαση για το μέλλον της Εθνικής». Με αυτά τα λόγια ο Αλ. Τουρκολιάς κάλεσε τους μετόχους σε γενική συστράτευση για την επιτυχία της ΑΜΚ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, είπε ακόμη ότι η ιδιωτική συμμετοχή είναι αναγκαία για να εκμεταλλευτεί η τράπεζα το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος, να καλύψει το 10% των κεφαλαιακών της αναγκών, χωρίς να χάσει τον έλεγχο της τράπεζας.

«Δεν σας καλώ σε ένα εγχείρημα ιδεαλιστικού περιεχομένου», τόνισε ο Αλ Τουρκολιάς, υποστηρίζοντας ότι η ΕΤΕ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της δώσουν το δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τουρκολιάς ανέφερε τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, βάσει των οποίων η ΕΤΕ είναι η μοναδική, οι κεφαλαιακές ανάγκες της οποίας, είναι λιγότερες από τις ζημιές του PSI.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή γ.σ. των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς, σημειώνοντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διορθώσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο Γ. Ζανιάςεπανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και δεν ευθύνονται αυτές για την κρίση, ενώ αντίθετα συνέβαλαν στη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Οι τράπεζες σήμερα χρειάζονται κεφάλαια και ρευστότητα. Εσείς καλείστε να αποφασίσετε για το πρώτο», δήλωσε ο Γ. Ζανιάς, αναφερόμενος στην ΑΜΚ, εν ώ τόνισε πως η ρευστότητα αποκαθίσταται, καθώς επιστρέφουν οι καταθέσεις, αποκαθίσταται η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες διαθέτουν ποιοτικά ενέχυρα για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και από την αγορά.

Σύμφωνα με τον Γ. Ζανιά, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εφόδια να ανταποκριθούν στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του κλίματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *