Νικάμε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Αν καθαρίζουμε την κουζίνα μας με υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια μειώνουμε κατά 99% τον κίνδυνο για τροφικές δηλητηριάσεις…

Επιστήμονες βρήκαν ότι αν χρησιμοποιούμε, αντί για οποιοδήποτε άλλο είδος σπόγγου ή πανιού, υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να καθαρίζουμε την κουζίνα μας, μπορούμε να απαλλαγούμε σχεδόν τελείως από το επικίνδυνο καμπυλοβακτηρίδιο, που είναι το πιο συνηθισμένο μικρόβιο στα πουλερικά και υπεύθυνο για πολλές από τις τροφικές δηλητηριάσεις που μας απασχολούν.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα εν λόγω μαντηλάκια σε πάγκους φτιαγμένους από διάφορα υλικά με στόχο να διερευνήσουν αν θα καθάριζαν επαρκώς τα διάφορα επικίνδυνα βακτήρια.
Ο Δρ. Gerardo Lopez, επικεφαλής της έρευνας, ανακοίνωσε τα ευχάριστα αποτελέσματα σχετικά με τον καθαρισμό τους καμπυλοβακτηρηδίου και εξήγησε ότι το χειρότερο από όλα με το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ότι δεν χρειάζεται να καταπιούμε μεγάλη ποσότητα από το συγκεκριμένο βακτήριο ώστε να αρρωστήσουμε και να κάνουμε διάρροιες και εμετούς.

Ακριβώς επειδή αυτού του είδους οι τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες για κάποιους, όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και όλοι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι σκόπιμο να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να καθαρίζουμε σχολαστικά αφού μαγειρέψουμε πουλερικά. Αν και κατά κανόνα τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται όταν το κοτόπουλο ψήνεται ή βράζει καλά το επικίνδυνο είναι ότι μπορεί κάποια από αυτά τα βακτήρια να έχουν πεταχτεί στο νεροχύτη ή στις γύρω επιφάνειες όση ώρα καθαρίζαμε, πλέναμε, κόβαμε το κοτόπουλο.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί μας έχουν συμβουλέψει και στο παρελθόν να μην πλένουμε το κοτόπουλο αλλά να το βάζουμε στην κατσαρόλα όπως είναι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να πετάγονται βακτήρια στις γύρω επιφάνειες.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καθαρίζουμε καλά μετά την προετοιμασία του φαγητού και προφανώς τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια είναι πολύ αποτελεσματικά από ότι φαίνεται για το καμπυλοβακτηρίδιο αλλά και για άλλα επικίνδυνα βακτήρια όπως είναι το E.coli, η σαλμονέλα κ.α. Επειδή όμως στα χέρια μας μπορεί να έχουν μείνει κάποια βακτήρια είναι σκόπιμο να τα πλένουμε πάντα και αυτά καλά και σχολαστικά πριν συνεχίσουμε με ό,τι άλλο έχουμε σκοπό να κάνουμε.

vita.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *