Έχουμε άρχοντες σύμφωνα με τις καρδιές μας

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
Ερώτησις. Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι οι εξουσίες του κόσμου έχουν ταχθεί από τον Θεό. Πρέπει λοιπόν να δεχθούμε ότι κάθε άρχοντας ή βασιλεύς ή επίσκοπος προχειρίζεται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό:
Απόκρισης: Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις….
καρδιές σας» .Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς που είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό. Οι άλλοι πάλι που είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρηση ή και βούληση του Θεού σε ανάξιο λαό εξ’ αιτίας αυτής της αναξιότητας των. Και άκουσε σχετικά μερικές διηγήσεις.

Όταν είχε γίνει βασιλεύς ο Φωκάς ο τύραννος και άρχισε εκείνες τις αιματοχυσίες με τον Βονόσο τον δήμιο, υπήρχε κάποιος μοναχός στην Κωνσταντινούπολη, άγιος άνθρωπος, που έχοντας πολλή παρρησία προς τον Θεό, σαν να δικαζόταν με τον Θεό και έλεγε με απλότητα: «Κύριε, γιατί έκανες τέτοιον βασιλέα;».

Και τότε, αφού το έλεγε αυτό για αρκετές ημέρες, του ήλθε φωνή εκ Θεού που έλεγε. «Διότι δεν βρήκα άλλον χειρότερο».
Υπήρχε και κάποια άλλη πόλη στην περιοχή της Θηβαϊδος που ήταν γεμάτη παρανομία, της οποίας οι πολίτες διέπρατταν πολλά μιαρά και άτοπα πράγματα.

Σ’ αυτήν λοιπόν κάποιος άνθρωπος του ιπποδρόμου διεφθαρμένος στο έπαρκον απόκτησε ξαφνικά κάποια ψευδοκατάνυξη και πήγε και κουρεύτηκε μοναχός και ντύθηκε το μοναχικό σχήμα.

Αλλ’ όμως καθόλου δεν σταμάτησε τις πονηρές πράξεις του.

Συνέβη λοιπόν να πεθάνει ο επίσκοπος της πόλης αυτής. Τότε παρουσιάσθηκε σε κάποιον άγιο άνθρωπο άγγελος Κυρίου και του λέει: «Πήγαινε και προετοίμασε την πόλη, για να χειροτονήσουν επίσκοπο τον πρώην άνθρωπο του ιπποδρόμου».

Πήγε λοιπόν αυτός και έκανε ότι του παρηγγέλθη. Αφού λοιπόν χειροτονήθηκε ο προαναφερθείς πρώην ή μάλλον έτι φαυλόβιος, άρχισε με τον νού του να φαντάζεται ότι κάτι είναι και να υψηλοφρονεί.

Τότε του παρουσιάσθηκε άγγελος Κυρίου και του λέει: «Γιατί υψηλοφρονείς, άθλιε; Σου λέω αλήθεια ότι δεν έγινες επίσκοπος, επειδή ήσουν άξιος για ιεροσύνη, αλλά γιατί αυτής της πόλεως τέτοιος επίσκοπος της άξιζε».

Γι’ αυτό λοιπόν, αν ποτέ δεις κάποιον ανάξιο και πονηρό βασιλέα ή άρχοντα ή επίσκοπο, μην απορήσεις, μήτε να κατηγορήσεις την πρόνοια του Θεού.

Αλλά μάλλον μάθε άπ’ αυτό και πίστευε ότι παραδιδόμεθα σε τέτοιους τυράννους εξ αιτίας των ανομιών μας, κι όμως πάλι δεν αφήνουμε τα κακά μας έργα.

http://pentapostagma.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΞΥΡΙΖΑ ΜΑΣ ΦΤΑΝΗ ΞΕΧΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΕΥΤΗΧΟΣ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.
  ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΝΑ ΚΥΝΟΒΟΥΛΕΙΟ ΣΤΗ ΑΛΑΣΚΑ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΙΣΟΒΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ.
  ΚΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΓΙΣΤΡΗ,ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΒΑΖΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

  ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΗΠΕΥΘΥΝΟΙ

  ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ…..

  ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ

  Ο ΘΕΟΥΛΗΣ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΗ

  ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

  ΑΛΗΤΕΣ……..

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ 9.00 ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ .

  Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ .

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ..ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ?

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Η απομάκρυνσή μας από την Ορθοδοξία, η οποία, πολλές φορές διέσωσε το Γένος μας, είναι μέρος του σχεδίου για τον αφανισμό μας. Ας το καταλάβετε επί τέλους όσοι θεωρείτε "πρόοδο" να λοιδωρείτε καθε τί ορθόδοξο και χριστιανικό. Συνέλθετε, γιατί "μωραίνει Κύριος ους βούλεται απωλέσαι"

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Οἱ ἐξουσίες ποὺ ἔχουμε εἶναι ἀνάλογες μὲ τὸ ἐπίπεδο συνειδητότητάς μας.
  Νομίζετε ὅτι ὅσοι βρίζουν, καταριοῦνται καὶ ἀναθεματίζουν τοὺς "ἐξουσιαστές" τους, ἀξίζουν καλύτερους; Ὄχι βέβαια.
  Ἡ βία βρίσκεται μέσα μας καὶ γι' αὐτὸ τὴν εἰσπράττουμε ἔξωθεν (ὡς ἄδικη ἐξουσία-ΔΝΤ, Γιωργάκη κτλ).
  Κυναίγειρος

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΤΟ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΔΕ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΟΠΟΣ ΜΑΣ ?

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *