Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών -Πώς εκβίαζαν τους αλλοδαπούς

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης. Για την υπόθεση συνελήφθησαν…

στη Θεσσαλονίκη 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 33χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, 11 αλλοδαποί και μία 31χρονη, ενώ προσήχθησαν 103 άτομα.

Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιχείρησης σε 15 σπίτια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 31χρονηδιευκόλυνε τις χρηματικές συναλλαγές των μελών του κυκλώματος, λειτουργώντας ως υπάλληλος αναταλλακτηρίου συναλλάγματος,

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε επιπλέον άτομα για έτερα ποινικά αδικήματα (εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κ.ά.), ενώ εντοπίστηκαν 21 αλλοδαποί, οι οποία διέμεναν παράνομα στη χώρα μας και κρατήθηκαν για εφαρμογή της διαδικασίας διοικητικής απέλασης.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Αναλυτικότερα, από την συστηματική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2013, διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους, συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από την ελληνική επικράτεια σε χώρες της Ευρώπης, μέσω της Βαλκανικής Οδού (Σκοπίων και Σερβίας). Τα μέλη της εμπλέκονται επίσης σε υποθέσεις αρπαγών αλλοδαπών, ώστε να τους καταβληθεί το οικονομικό αντίτιμο της διακίνησης.

Ο «σκληρός» πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν ως επί το πλείστον από υπηκόους Πακιστάν, οι οποίοι διέθεταν οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο, ενώ υπήκοοι Σενεγάλης και Μπαγκλαντές αναλάμβαναν να «τροφοδοτούν» το κύκλωμα με μη νόμιμους μετανάστες προς διακίνηση και να παρέχουν στους διακινούμενους καταλύματα με σκοπό την απόκρυψη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε χώρους που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 14,6 γραμμ.
Ποσότητα κάνναβης, βάρους 15,5 γραμμ.
Το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ
Πλήθος κινητών τηλεφώνων
Παραστατικά συναλλαγών από εταιρείες μεταφοράς χρημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαλευκανθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των 12 συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, καθώς και 32 επιπλέον ατόμων, σχηματίστηκαν δικογραφίες, με τις κατά περίσταση κατηγορίες, της «Ένταξης – Συμμετοχής και Διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης», της « Διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών από το εσωτερικό της χώρας προς άλλες χώρες από την οποία προκύπτει κίνδυνος ζωής», της «Αρπαγής», της «Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας», της παράβασης του Νόμου περί «Εξαρτησιογόνων ουσιών» και της «Κατοχής ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων».

Πηγή: www.iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *