“Να τροποποιηθεί ο νόμος που θέτει αυτοδικαίως σε αργία τους δημοσίους υπαλλήλους που απλώς παραπέμπονται για πλημμελήματα”

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης και Συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Τάσος Κουράκης, ζητώντας…
την τροποποίηση του νόμου 4093/12, υποπαρ. Ζ3, ώστε να μην τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για πλημμελήματα.

Τονίζεται πως, με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως τροποποιήθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 9/11/12, πέραν όλων των άλλων υπηρεσιών, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας υφίστανται ένα σοβαρότατο πλήγμα, καθώς τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για πλημμελήματα.

Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς χωρίς να μεσολαβήσει δικαστική κρίση, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί απομακρύνονται από την θέση τους και υφίστανται ένα βαρύτατο πλήγμα στην προσωπική και υπαλληλική τους ζωή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Παντή, ο οποίος απειλείται με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, επειδή του ασκήθηκε αμετακλήτως ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, επειδή υπάλληλος που απολύθηκε με δικές του ενέργειες για παράνομες δοσοληψίες, τον κατηγόρησε ότι έδωσε εντολή να δωρηθεί ένα iphone αξίας 600,00 ευρώ σε γνωστή ηθοποιό. Το ΑΠΘ θα απωλέσει τον εκλεγμένο αντιπρύτανη του και η ακαδημαϊκή πορεία του διωκόμενου θα διακοπεί βίαια και ατιμωτικά.

Ο κ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στη Βουλή κατά την συνεδρίαση της 21/3/2013, ότι μια τέτοια μεταχείριση επιφυλάσσεται μόνον σε όσους κατηγορούνται για κακουργήματα. Ο Τάσος Κουράκης με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ζητά την τροποποίηση του νόμου, προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και την ΕΣΔΑ.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, η οποία ορίστηκε να συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2013.

Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης

Προτίθεται το υπουργείο να τροποποιήσει τον νόμο ώστε να μην τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για πλημμελήματα;

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας υφίστανται άλλο ένα πλήγμα, αυτή τη φορά από την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαρ. Ζ3 του ν. 4093/12. Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως τροποποιήθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχεομένου της 9/11/12, τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για ορισμένα πλημμελήματα, δηλαδή ακόμη και όταν η πράξη τους διαθέτει μικρή ποινική απαξία. Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας (άρθρα 2 παρ. 1 Συντ. και 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ), καθώς χωρίς να μεσολαβήσει δικαστική κρίση, με απόφαση του Εισαγγελέα, ενός οργάνου μονοπρόσωπου, που δεν περιβάλλεται με τις εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τις οποίες απολαμβάνουν οι δικαστές, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί απομακρύνονται από την θέση τους και υφίστανται ένα βαρύτατο πλήγμα στην προσωπική και υπαλληλική τους ζωή. Ακόμη, η ρύθμιση αυτή θίγει την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Συντ.), δεδομένου ότι το δυσμενέστατο μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται αφηρημένα και αδιακρίτως, χωρίς να σταθμίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσης και ιδίως η ελαφρότητα της άδικης πράξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Παντή, ο οποίος απειλείται με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, επειδή του ασκήθηκε αμετακλήτως ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, επειδή υπάλληλος που απολύθηκε με δικές του ενέργειες για παράνομες δοσοληψίες, τον κατηγόρησε ότι έδωσε εντολή να δωρηθεί ένα iphone αξίας 600,00 ευρώ σε γνωστή ηθοποιό. Το ΑΠΘ θα απωλέσει τον εκλεγμένο αντιπρύτανη του και η ακαδημαϊκή πορεία του διωκόμενου θα διακοπεί βίαια και ατιμωτικά. Ο κ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στην Βουλή κατά την συνεδρίαση της 21/3/2013, ότι μια τέτοια μεταχείριση επιφυλάσσεται μόνον σε όσους κατηγορούνται για κακουργήματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιο είναι το ισχύον δίκαιο σε ό,τι αφορά την θέση σε αυτοδίκαιη αργία των εκπαιδευτικών λειτουργών

2. Αν μπορεί να τεθεί υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία με μόνη την δίωξη του για πλημμέλημα, προτίθεται να τροποποιήσει τον νόμο, προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και την ΕΣΔΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *