Τελευταία Νέα

Η τροπολογία που χάρισε μερικά δισ. στους ολιγάρχες

Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση επανέφερε για 5η φορά τροπολογία με την οποία χαρίζονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομίλους όπως αυτοί…

των κυρίων Βαρδινογιάννη και Λάτση και αυτή τη φορά κατάφερε να την περάσει

Η «ορφανή» τροπολογία είχε έρθει άλλες τέσσερις φορές σε άσχετα νομοσχέδια αλλά η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ είχε οδηγήσει σε ισάριθμες αποσύρσεις. Αυτήν τη φορά όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πιέστηκε περισσότερο και παρόλο που ο εισηγητής του Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί, τελικά την ψήφισε. Αυτό δεν συνέβη πάντως με επτά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είτε δεν την ψήφισαν είτε την καταψήφισαν.

Η τροπολογία αφορά τις τριγωνικές συναλλαγές με τις οποίες μεγάλες εταιρίες συναλλάσσονται με τις θυγατρικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τους διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουν έτσι μεγάλα ποσά από μη αποδιδόμενους φόρους. Σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η τροπολογία αυτή είναι φωτογραφική και αφορά τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί σε συγκεκριμένους ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων και οι Βαρδινογιάννης και Λάτσης (που πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισε το Ελληνικό με κόστος 80€ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Το ποσό που χαρίζεται είναι πολλαπλάσιο του πλεονάσματος και για αυτό η τροπολογία χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα ισχύσει παρόλο που δεν βρέθηκαν 151 βουλευτές να την υπερψηφίσουν αφού η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας (το παθαίνει αυτό όταν υπάρχουν συμφέροντα εφοπλιστών στη μέση).

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε στη βουλή ήταν η δήλωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία ισχυρίστηκε ότι «καμία επιχείρηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα και συγχρόνως να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τις οποίες έχει», και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αν οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών «θα ήθελαν η επιχείρησή τους να χρειαστεί να πληρώσει ένα τόσο υπέρογκο πρόστιμο που στο τέλος θα προκαλέσει την απόλυσή τους».

Αυτό που ισχυρίζεται δηλαδή η βουλευτής της κυβέρνησης είναι ότι και αν ακόμα οι ολιγάρχες κρύβουν μερικά δισεκατομμύρια από το ελληνικό κράτος (και τον Έλληνα πολίτη κατ’ επέκταση) αυτό δεν πρέπει να τιμωρηθεί προκειμένου να διατηρηθούν κάποιες θέσεις εργασίας.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου, το Jungle-Report έκανε μερικούς υπολογισμούς για τα ποσά που χαρίζονται σχετίζοντάς τα με τα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να λάβει άμεσα. 

thepressproject.gr


Αν Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους..


Λέμε «αν» γιατί οι οφειλές τους δεν πρόκειται να πληρωθούν, μιας και η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε χθες στα μουλωχτά μια τροπολογία γι αυτόν και μόνο το λόγο. Μια τροπολογία που οι συγκυβερνώντες αγχωμένα επιχειρούν εδώ και καιρό, με διάφορα τερτίπια και τεχνάσματα, να ψηφίσουν χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι.
Είναι οι ίδιοι που με τη χαρακτηριστική επίπλαστη θλίψη επικαλούνται την αναγκαιότητα επιβολής και των πιο σκληρών οικονομικών μέτρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη «σωτηρία της πατρίδας».

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες «MOTOR OIL» και «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), των κ.κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και Σπύρου Λάτση αντίστοιχα, ΔΕΝ πρόκειται να πληρώσουν προς το δημόσιο ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τουλάχιστον το 1 δις ευρώ, για πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Και λέμε «τουλάχιστον» γιατί αυτό το -γενναία προς τα κάτω στρογγυλοποιημένο- ποσό προκύπτει μόνο από ελέγχους που έγιναν για τα έτη 2010-2011. Μάλιστα, αν γίνουν διευρυμένοι έλεγχοι σε όλες του αυτού είδους εταιρείες, τα έσοδα που ενδεχομένως θα προέκυπταν για το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 15 δις ευρώ.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο UNFOLLOW: Ο κυβερνήτης Β. Βαρδινογιάννης και η κυβέρνηση των υποτακτικών (επεισόδιο 2)

Ας «λαϊκίσουμε» όμως τώρα, όπως θα ‘λεγε και ο μέσος θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού.
Ας υιοθετήσουμε προς στιγμήν, χάριν της μνημονιακής ατζέντας και των αντίστοιχων συσχετισμών, τη λογική ότι τα χρέη που μας προσάπτουν είναι δίκαια και πρέπει να πληρωθούν από τις τσέπες μας με τον ένα ή άλλο τρόπο, και ας δούμε ποιά μνημονιακά μέτρα θα γλιτώναμε αν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Αφήνουμε στην άκρη το προαναφερθέν ποσό των 15 δις, του οποίου η εξοικονόμηση θα κάλυπτε οικονομική τρύπα που αντιστοιχεί σε μέτρα ενός ολόκληρου μνημονίου, μιας και αυτό προκύπτει μόνο από υπολογισμούς.
Θα πάρουμε μόνο αυτό το γενναία, επαναλαμβάνουμε, στρογγυλοποιημένο προς τα κάτω 1 δισεκατομμύριο ευρώ που -συν τοις άλλοις- η χθεσινή ψηφισθείσα τροπολογία στέρησε από τα ταμεία του Δημοσίου. Δεν θα πάμε πολύ πίσω, θα σταθούμε μόνο στα μέτρα του μνημονίου (βαπτισθέν ως «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016») που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, άμα τη εκλογή της, το Νοέμβριο του 2012.

Περικοπές στους μισθούς (μνημόνιο Σαμαρά)

Αν, λοιπόν, πλήρωναν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λάτσης το οφειλόμενο 1 δις €, θα μπορούσαν να αποφευχθούν:

οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ύψους 130,4 εκ. €
η κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα, ύψους 430,6 εκ. €
οι μειώσεις των μισθών στους ΟΤΑ, ύψους 54,9 εκ. €Δηλαδή, θα μπορούσε να μην στερηθεί το συνολικό ποσό των 615,9 εκ. € από εκατοντάδες οικογένειες εργαζόμενων που τα έχουν ανάγκη και θα έμενε και ένα μπουρμπουάρ στους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση της τάξεως των 384,1 εκ. €.

Περικοπές στις συντάξεις (μνημόνιο Σαμαρά)

Αν πάλι το οφειλόμενο 1 δις € διατίθονταν για να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι, θα μπορούσαν για παράδειγμα:

να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (μέτρο που απέφερε 631 εκ. €)
να μην πειραχτούν οι παροχές εφάπαξ (μέτρο που απέφερε 247,3 εκ. €)Δηλαδή χιλιάδες συνταξιούχοι θα είχαν συνολικά 878,3 εκ. € επιπλέον για τις ανάγκες τους και το μπουρμπουάρ στους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση θα ανέρχονταν στα 121,7 εκ. €.

Περικοπές σε κοινωνικές παροχές και στην Υγεία (μνημόνιο Σαμαρά)

Σε περίπτωση που το οφειλόμενο 1 δις αφιερωνόταν για την αποφυγή των περικοπών στις κοινωνικές παροχές και στην Υγεία, τότε

δεν θα στερούνταν τα κοινωνικά επιδόματα το συνολικό ποσό των 210,5 εκ. € (δηλαδή από συντάξεις ανασφάλιστων ηλικιωμένων, οικογενειακά επιδόματα, ειδικά επιδόματα ανεργίας κλπ)
82 εκ. € θα παρέμεναν στο ταμείο για τις αποζημιώσεις μετακίνησης ασθενών
δεν θα περικόπτονταν 455 εκ. € από την υγειονομική περίθαλψη (φάρμακα, λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων κλπ.) 

Και αν συμπεριλαμβάναμε και την αποφυγή των περικοπών στην Εκπαίδευση (122,6 εκ. €) και στις ΔΕΚΟ (248,7 εκ. €), τότε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, άποροι, οικογένειες, ασθενείς, μαθητές κλπ., δεν θα υφίσταντο τις ανέχειες που βιώνουν σε αυτό το βαθμό σήμερα. Βέβαια για τους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση, στην περίπτωση αυτή, δεν θα έβγαινε μπουρμπουάρ γιατί το συνολικό ποσό θα ανέρχονταν περίπου στα 1,1 δις €. Αλλά, όσο να ‘ναι, με λίγη καλή θέληση, μια χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί.

Όλοι οι παραπάνω αριθμοί είναι από τον Προϋπολογισμό του 2013 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και με άλλα παραδείγματα για μνημονιακά μέτρα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν πλήρωναν αυτοί οι κύριοι τις οφειλές τους -όπως για παράδειγμα την αποφυγή της μείωσης των φορολογικών επιστροφών στους αγρότες- αλλά το σταματάμε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι αυτά αρκούν για να γίνει κατανοητό για πόσο κορόιδα έχουν οι κυβερνώντες και οι ολιγάρχες τους κοινούς θνητούς.

Επίσης, έχοντας πάντα υπόψιν το χαρισμένο -συμβολικό- 1 δις., αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου, με το κλείσιμο της ΕΡΤ εξοικονομήθηκαν 100 εκ. €. Ενώ οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που ξημεροβραδιάζονται εδώ και μήνες στους δρόμους, απολύθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εξοικονομηθούν 2,5 εκ. €.

Αυτά τα ολίγα και καλή ψήφο.

jungle-report.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *